Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

LU Zinātnes kafejnīca šogad tiks veltīta astronomijai

Ceturtdien, 2.aprīlī Latvijas Universitātes (LU) Zinātnes kafejnīca par godu Starptautiskajam astronomijas gadam tiks veltīta astronomijai un Visuma izpētes jautājumiem. Vakara sarunu temats būs "Zvaigznes dzimst un zvaigznes mirst". Kā eksperti uzstāsies Dr. Laimons Začs, LU Fizikas un matemātikas fakultātes vadošais pētnieks, Dr. Dmitrijs Docenko, LU Astronomijas institūta pētnieks un Latvijas Universitātes doktoranti - Oļesja Smirnova, LU Astronomijas institūta pētniece un Arturs Barzdis, LU Fizikas un matemātikas fakultātes pētnieks.

Pasākumu vadīs Dr. Juris Šteinbergs - zinātnieks un TV3 raidījuma "Bez Tabu" vadītājs.

Zinātnes kafejnīcas mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru gan skolotājam, skolēnam, studentam, ierēdnim, bibliotekāram, gan uzņēmējam un pensionāram interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu, šoreiz par astronomiju. Zinātnes kafejnīcā astronomi stāstīs par dažādiem zvaigžņu attīstības posmiem un scenārijiem - kā zvaigznes dzimst un kā tās mirst, kā zvaigžņu dzīve ietekmē cilvēku dzīvi uz Zemes.

Zinātnes kafejnīcas diskusija notiks brīvā stilā pie kafijas tases vai sulas glāzes, kas kafejnīcas apmeklētājiem būs par brīvu. Piedalīties aicināts ikviens interesents, kā arī mediju pārstāvji.

LU Zinātnes kafejnīca notiek akcijas "100 stundas ar astronomiju" ietvaros, kas ir Starptautiskā astronomijas gada pamatprojekts visā pasaulē un noritēs no 2. līdz 5. aprīlim. Tās laikā notiks dažādi publiski pasākumi, tiešraides internetā, pasākumi, diskusijas un citas aktivitātes. Mērķis ir panākt, ka pēc iespējas vairāk cilvēku caur teleskopu palūkojas debesīs, kā to pirms 400 gadiem pirmo reizi izdarīja Galileo Galilejs, kā arī iesaistās ar astronomiju saistītās aktivitātēs, apmeklējot zinātnes vēstures un astronomijas muzejus, pašiem organizējot lasījumus vai prezentācijas.

2009. gads pēc UNESCO iniciatīvas ir pasludināts par Starptautisko astronomijas gadu, un tam veltīto pasākumu mērķis visā pasaulē ir atzīmēt 400. gadadienu, kopš Galileo Galilejs pavērsa teleskopu pret debesīm, iezīmējot jaunu posmu cilvēces izpratnē par Saules sistēmu un Visumu. Starptautiskā astronomijas gada ietvaros visā pasaulē tiek organizēti izglītojoši un informatīvi pasākumi, lai ikvienu tuvāk iepazīstinātu ar šo zinātnes nozari un mudinātu uzzināt ko vairāk par Visumu, zvaigznēm, astronomijas zinātni un tās pētniecību. Virkni pasākumu ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas atbalstu Latvijas Astronomijas biedrība organizē arī Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja