Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mākslas, izklaides un atpūtas nozares komersantu atbalstam piešķirs sešus miljonus eiro

No valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem Attīstības finanšu institūcijai Altum (Altum) tiks piešķirti seši miljoni eiro mākslas, izklaides un atpūtas nozares komersantu atbalstam, šodien lēma valdība.

Kā pauda Kultūras ministrijā (KM), Covid-19 pandēmija negatīvi ietekmē visa veida saimnieciskās darbības veicējus, īpaši tas attiecas uz mākslas, izklaides un atpūtas nozaru uzņēmumiem, kas drošības pasākumu dēļ ir spiesti ilgstoši ierobežot savu darbību.

KM arī atzīmēja, ka, piemēram, no kultūras pasākumu producentu un norišu vietu turētāju sniegtās informācijas, kas pamatota ar lielāko biļešu tirgotāju datiem, nozares zaudējumi 2020. gadā varētu būt pieauguši par 33 miljoniem eiro, salīdzinot ar 2019. gada rādītājiem.

KM skaidroja, ka arī pēc ārkārtējās situācijas beigām mākslas, izklaides un atpūtas nozarēs strādājošajiem 2021. gadā nebūs iespējams pilnvērtīgi atjaunot saimniecisko darbību, tāpēc pašreizējie apstākļi var nopietni ietekmēt daudzu ekonomiski dzīvotspējīgu uzņēmumu un to darbinieku ekonomisko situāciju īstermiņā un vidējā termiņā, vienlaikus radot ilglaicīgākas sekas, apdraudot to izdzīvošanu.

Pēc KM paustā, pašreizējos apstākļos, neskatoties uz Altum nodrošinātajām kredītu garantijām, komercbankas objektīvi daļai saimnieciskās darbības veicēju nevar izsniegt apgrozāmo līdzekļu aizdevumus, piešķirt vai pagarināt kredītlīnijas. Savukārt plānots, ka nevalstisko organizāciju sektora ar pamatdarbību mākslas, izklaides un atpūtas pasākumu jomā darbībai finansējumu būs iespējams iegūt plānotajās Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) programmās.

KM vērsa uzmanību, ka jaunā atbalsta instrumenta mērķis ir stimulēt iespējami ātru Latvijā reģistrētas uzņēmējdarbības veicēju - komersantu, kuru pamatdarbība ir mākslas, izklaides un atpūtas pasākumi - ilgtermiņa finansiālo dzīvotspēju, tostarp palielinot ienākumu gūšanas iespējas, attiecīgi atjaunojot nomaksāto nodokļu apjomu un mazinot Covid-19 ierobežojumu dēļ radītos finansiālos zaudējumus un nodrošinot lielāku nodarbinātību nozarēs.

KM sadarbībā ar sabiedrību Altum ir izstrādājusi jaunu atbalsta programmu mākslas, izklaides un atpūtas nozaru komersantiem, kuru darbību ietekmējusi Covid-19 infekcijas izplatība. Atbalsta programma sagatavota, lai mazinātu Covid-19 infekcijas negatīvo ietekmi uz mākslas, izklaides un atpūtas nozaru komersantiem.

Plānots, ka ar finansējumu sešu miljonu eiro apmērā varētu atbalstīt aptuveni 60 komersantus, pieņemot, ka vidējā pasākuma apmērs ir 100 000 eiro.

Kā informēja Kultūras ministrijas (KM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, finansējumu atbalsta programmas ietvaros paredzēts piešķirt mākslas, izklaides un atpūtas nozaru uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu veidā pasākumu īstenošanai, tai skaitā vairāku uzņēmumu sadarbības pasākumu īstenošanai.

Pasākums vai pasākumu cikls var būt gan tāds, kas jau sagatavots, bet vēl nav noticis, gan tāds, kura organizēšana vēl nav uzsākta. 60% no atbalsta summas varēs būt aizdevums, 40% - grants. Maksimālais atbalsta apmērs vienam uzņēmumam vai ar to saistīto personu grupai viena pasākuma īstenošanai būs 300 000 eiro.

Lai varētu pretendēt uz atbalstu, mākslas, izklaides un atpūtas nozaru uzņēmumam ir jābūt reģistrētam Latvijā un jāatbilst maza un vidēja uzņēmuma (MVU) statusam, jādarbojas konkrētās NACE klasifikācijas nozarēs, 2019. gadā jābūt strādājušam ar apgrozījumu vismaz 40 000 eiro apmērā, jābūt ekonomiski dzīvotspējīgam un jāspēj uzņēmuma darbībā pierādīt Covid-19 ietekmi.

Atbalsta programma stāsies spēkā nākamajā dienā pēc oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis publicēta paziņojuma par to, ka Eiropas Komisija ir pieņēmusi pozitīvu lēmumu par komercdarbības atbalsta saderību ar Eiropas Savienības iekšējo tirgu.

Atbalsta programmu administrēs valsts atbalsta finanšu institūcija Altum. Lai novērtētu, vai komersants ir ekonomiski dzīvotspējīgs un tam piešķirams atbalsts, tiks izmantota līdzšinējā "Altum" pieredze uzņēmējdarbības projektu analīzē.

Sadarbībā ar kultūras nozares uzņēmumu organizācijām Altum sagatavo kārtību aizdevumu un grantu piešķiršanai, lai pēc programmas saskaņojuma no Eiropas Komisijas saņemšanas iespējami ātri uzsāktu programmas īstenošanu. Uzņēmumi pieteikumus varēs iesniegt Altum klientu portālā mans.altum.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja