Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Milans Kundera un latvieši

Ziņu par čehu rakstnieka Milana Kunderas iespējamo nodevību uztvēru kā personisku traģēdiju, jo mani, tāpat kā daudzus domubiedrus, šis rakstnieks bija būtiski ietekmējis. Trenējis redzi. Uzrādījis rakstnieka ietekmes spēku. Taču vienlaikus izjūtu kādas mūžam neatrisināmas problēmas mieles. Kāpēc no rakstnieka tiek prasīts tas, kas netiek prasīts no jebkuras citas profesijas pārstāvja? Kāpēc rakstnieka cūciskums ir lielāks par politiķa vai maiznieka cūciskumu? Kāpēc aizdomās turami spekulanti netiek saukti vārdos līdz tiesas lēmumam, bet radošo profesiju pārstāvju izklupieni, paslīdēšana uz banānu mizām — pirms? Šis, protams, nav jautājums par banānu mizu, ja reiz ziņošanas rezultātā cits cilvēks sabeidz savu dzīvi urāna raktuvēs, tomēr man patiktu, ja diskutēt nespējīgie latvieši vienādu olekti liktu kā sev, tā Kunderam.

Skaisti, ja neviens nevienu dzīves laikā nav nodevis. Es tiešām neredzu lielu atšķirību starp personiski nodotu mīļoto, kam tiek "salauzta dzīve", un nožēlojamu stučīšanu ar tādām pašām sekām. Nodevējs ir un paliek nodevējs. Latvieši ar savu bezprincipiālo attieksmi pret kolaboracionismu un bijušā režīma atbalstītāju legālu iekļaušanu sabiedrības un varas dzīvē Kunderas jautājumā varētu izteikt interesantus komentārus. Bet latvieši klusēs. Pašermuļosies, ka viens rakstnieciņš uzrāvies, pūlis nomierināsies, savu asinsdevu padzēries, un dzīvos tālāk. Taču vēsture, agri vai vēlu, sazvērestību vai patiesības vārdā, savus ilkņus parādīs. Padomju režīma laiku pa laikam atdzimstošās metastāzes var neitralizēt vienīgi ar atklātību, kas tiek sagaidīts arī no Kunderas, taču latvieši zina, ka izdevīgāk ir melot, ne atzīties. Es varu labi iztēloties Kunderas likteni, viņa nerimstīgo dzīvi literatūrā, kaisli nīstot komunistisko režīmu. Iespējams, apzinoties savu nepiedodamo soli, viņš mēģināja caur literatūru kārtot savas attiecības ar sirdsapziņu. Dod Dievs, šādi kārtot vēsturiskās un personiskās kļūdas. Pie tam, valdošo politisko simpātiju izvēle Latvijā nodrošina līdzīgas privilēģijas kā krievu laikā — piederība komunistiskajai partijai. Varbūt tālab latviešiem nav nekas daudz piebilstams Kunderas jautājumā, kas citu Eiropas valstu intelektuāļu vidē, un jo īpaši, protams, Čehijā, izraisījis sprādzienam līdzīgu efektu. Pie mums viss citādāk. Arī uz cenzūras atmošanos reaģēja tikai daži rakstnieki, par ko saņēma pa purslām. No tā secināms, ka, lai kādus svētkus te vīkšītu un cik daiļas dziesmas Latvijai lallinātu, līdz patiesai gara brīvībai ejams vēl ļoti tāls ceļš. Un ne jau pulciņos. Katram individuāli. "Mēs zaudējam spēju atšķirt labo no ļaunā un vairs nezinām, ko nozīmē justies vainīgam. Komunisti aizbildinās, ka viņus piekrāpis Staļins. Slepkava taisnojas, ka māte neesot viņu mīlējusi un tāpēc viņš nonācis frustrācijā. Un pēkšņi tu pasaki: nav nekādu attaisnojumu! Sirdī Edips bija pilnīgi bez vainas, bet tomēr sodīja sevi par saviem darbiem." M.Kundera. Nepanesamais esības vieglums.

Top komentāri

vispār
v
Kundera ir bijis ļoti jauns laikā, par kuru ir runa. iespējamās nodevības laikā. jauns, iespējams - nezinošs, jā. pēc tam, pamazām uzzinot, redzot, piedzīvojot, varbūt tā arī ir viņa mūža vislielākā, nelabojamā vaina. paša priekšā. un cietušā cilvēka priekšā. man neveras mute spriedumam. Kundera ir pēc tam daudz darījis, lai pasaule uzzinātu. to, ko viņš varbūt nezināja.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja