Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūžībā aizgājusi rakstniece Anita Liepa

Latvijas Rakstnieku savienībā saņemta sēru vēsts – mūžībā aizgājusi rakstniece Anita Liepa. 18.01.1928.–13.12.2022.

Anita Liepa dzimusi armijas virsnieka un valsts ierēdnes ģimenē. Otrā pasaules kara gados nonākusi Vācijā, kur līdz kapitulācijai strādāja par sanitāru kara lazaretē. 1947. gadā pēc ģimnāzijas beigšanas atgriezās Latvijā un studēja Latvijas valsts universitātē. Pēc augstskolas 1952.–1953. gadā strādāja par skolotāju Istras vidusskolā. 1953. gadā Anita Liepa tika apcietināta un tiesāta par kontrrevolucionāru propagandu – spriedums: 7 gadi ieslodzījumā un 3 gadi nometinājumā. Par laimi, 1956. gadā pienāca amnestija un Anita Liepa varēja atgriezties Latvijā.

No 1956. līdz 1959. gadam viņa bija mācību daļas vadītāja Bebrenes vidusskolā, pēc tam strādāja par skolotāju Daugavpils 12. vidusskolā, laikraksta Avangards kultūras nodaļas vadītāju, Daugavpils Ekskursiju un ceļojumu biroja ekskursiju vadītāju. No 1986. līdz 1989. gadam bija Daugavpils Pedagoģiskā institūta docētāja, 1994.–2001.g. – laikraksta Latgales Laiks ārštata reportiere.

Anita Liepa literatūrai pievērsusies agri – pirmie viņas stāsti publicēti vēl Hensburgas skautu žurnālā. Latvijā viņas teksti – stāsti un tēlojumi – sākumā publicēti periodikā: Skolotāju Avīzē un Literatūrā un Mākslā. Pirmā grāmata – stāstu un humoresku krājums Krusta dancis – izdota 1982. gadā. 1990. gadā, kad "perestroikas" un "glasnostj" rezultātā režīms sākt atslābt, dienasgaismu varēja ieraudzīt Anitas Liepas dokumentālais romāns Ekshumācija (tulkots arī krievu un lietuviešu valodās). Tas veltīts represētajiem latviešu virsniekiem un izraisa lielu rezonansi.

Juris Silenieks Jaunajā Gaitā par romāna varoni raksta: "Viņa ir kā moderna Antigone, kas, nespēdama savu radinieku uzcelt no mirušajiem, vismaz grib atdot cilvēcīgo cieņu nāvē. Viņa grib samazināt to absurditāti, ko polītiskā vara, necilvēcība un varmācība grib apstiprināt, nogremdējot cilvēka ciešanas un cerības vienaldzīgā nenozīmībā."

Anitas Liepas atstātais literārais mantojums ir daudzveidīgs. Tas ietver romānus, stāstus, bērnības atmiņas, lugas. Par savu ieguldījumu un stāju Anita Liepa 2006. gadā apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeņa pirmās pakāpes goda zīmi par mūža ieguldījumu Latvijas kultūrvidē. 2005. gadā viņai piešķirts tituls Goda daugavpiliete.

Kā informē rakstnieces meita – atvadīšanās no Anitas Liepas notiks sestdien Daugavpilī Mārtiņa Lutera katedrālē (18. novembra iela 66) no pulksten 11.00 līdz 11.40. Pēc tam Anita Liepa tiks pārvesta uz Aglonu un apglabāta Aglonas kapos.

Latvijas Rakstnieku savienība izsaku līdzjūtību Anitas Liepas tuviniekiem, draugiem un talanta cienītājiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja