Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Platons

Britu/amerikāņu fotogrāfs Platons kļuva slavens ne tikai ar to, ka žurnālam TIME vākam 2007.gadā kā Man of the Year jebšu Gada cilvēku drosmīgi nobildēja Krievijas prezidentu Puķinu, kā uz delnas atklājot viņa cilvēcisko nepievilcību un gnīdisko viltību, kuru kā profesionālu masku var iemantot augstākajās KGB skolās.

Vispār togad _TIME _ar savu estētisko izvēli pārsteidza pārāk daudzus – Krievijas oficiālie masu mediji stratēģiski lepojās ar „savu prezidentu” kā Gada cilvēku pat ASV, taktiski noklusējot to, ka bilde, prasti runājot, redzams naturāls purns (_rilo _un _morda _– tādi bija Krievijas blogosfērā biežāk lietotie apzīmējumi _TIME _Puķina fotogrāfijai). No otras puses – fotokamera taču nemelo, tā tikai „fiksē un dokumentē”, tādēļ Platonam veltītie komplimenti kā „smalkam psiholoģiskā portreta meistaram” vienlīdz ir uzslavas fotoaparatūrai, kas vienkārši ķer mirkļus un sejas. Tieši tā – iemūžina sejas mirkli. Izteiksmi, kurā tās īpašnieks nevar nomaskēties aiz retušas, fotošopa, gaismēnu saudzējošajām rotaļām.

Platona bildēs unikālais know how, protams, ir tuvplāns un īpašā tehnoloģija, ar kuras pielietojumu ir likvidētas pēdējās „glamūra” pazīmes. Viņa cilvēki tiek „pieķerti” dokumentālā tiešumā kā līķi morgā. Taču ir vēl kaut kas, kaut kas dziļš un neatmināms. Portrets kā acu/dvēseles spogulis, kurā koncentrējas „fotogrāfiskais fakts” un autora attieksme, kas, saprotams, ir tikai mūsu interpretācija. Platons atgādina, ka fotogrāfijas maģiskais noslēpums – ko mēs bildē redzam: savas domas par attēlu vai pašu attēlu? – joprojām nav atminēts. Tāpēc arī Puķina morda ir tikai „nevainīga” attēla interpretācija, un nevar nekad zināt un saprast, kam tā pieder – fotogrāfam Platonam, prezidentam Puķinam vai man pašam?

Te ir Platona jaunākais projekts. Sejas. 110 pasaules valstu vadītāji un līderi.
Piecdesmit no tiem šeit:
http://www.newyorker.com/online/multimedia/2009/12/07/091207_audioslideshow_platon

P.S. Noteikti noklausieties Platona audiokomentārus pie katras bildes. Kā arī The New Yorker interviju ar Platonu. Tur ir vismaz divi fantastiski stāstiņi par Obamu un Kadafi, un kaprīzo kā modes dāma Sarkozī.

P.P.S. Protams, žēl, ka Platons Ņujorkietim pubiskošanai iedevis Latvijas kaimiņus Grībauskaiti ar Ilvesu, bet Zatleru ne. Bet varbūt mūsu prezidents tajā ANO Asamblejā nebija vai netika saukts uz fotosesiju? Nezinu, bet žēl. Gribētos redzēt portretu un dzirdēt komentāru – Platons kā nekā! Fotofilosofs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja