Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Sadarbība ar esošajiem resursiem. Par labāko Latvijas arhitektūrā nosaukts Dailes teātra priekšlaukums

Par šī gada Latvijas Arhitektūras gada balvas Lielās gada balvas jeb Grand Prix ieguvēju ir kļuvis Dailes teātra priekšlaukums, kura autors ir arhitektu birojs MADE arhitekti (komanda: Miķelis Putrāms, Linda Krūmiņa, Māra Starka, Mārtiņš Vaskis, Krists Lūkins, Liena Šiliņa, Jēkabs Slava sadarbībā ar Evelīnu Ozolu).

"Dailes teātra priekšlaukums ir izcils piemērs tam, kā uzlabot pilsētu. Nevis radīt jaunas radikālas pārmaiņas, bet gan rast veidu, kā pielāgoties mūsdienu vajadzībām, nepārtraukti sadarbojoties ar esošajiem resursiem un uzlabojot tos," norāda starptautiskā žūrija, kurā šogad darbojās arhitekti Audrjus Ambrass, Bērts Gelinks un Kristians Borets. Ar viņiem vienisprātis bija arī jauniešu žūrija – Dailes teātra priekšlaukums ieguva arī izglītības projekta Skolnieks. Pētnieks. Pilsētnieks balvu Zirnis.

 

Laikmeta liecība

"Veidojot Dailes teātra priekšlaukumu un tā elementus, sekojām Dailes teātra moto Skaidrība. Vienkāršība. Kaislība," akcentē projekta autori, kuru darbs ir izstrādāts ar lielu iejūtību pret arhitektes Martas Staņas radīto Dailes teātri, kas ir spilgts padomju modernisma arhitektūras paraugs un unikāla sava laikmeta liecība. Svinīgajā pasniegšanas ceremonijā MADE arhitekti saņēma vēl vienu balvu – fināla žūrijas balvu jeb Latvijas Arhitektūras gada balvu – par koka biroju ēku Lizumā (komanda: Miķelis Putrāms, Linda Krūmiņa, Māra Starka, Krists Lūkins, Jēkabs Slava, Patrīcija Lidere). "Ēka apvieno uzņēmuma administratīvo un ēdināšanas funkciju, radot ērtu satikšanās vietu darbiniekiem un laikmetīgu akcentu rūpnīcas kompleksā," tiek raksturots projekts.

Otru fināla žūrijas balvu jeb Latvijas Arhitektūras gada balvu saņēma zāļu pagatavošanas nodaļa (SIA MUUD; komanda: Dins Vecāns, Jurijs Kostirko, Raitis Štobe). "Pieci lieli skatlogi Brīvības ielā 68 ļauj ieskatīties farmaceita ikdienā. Ir radies stereotips, ka zāļu pagatavošana ir kaut kas slēpjams, ar ko nodarbojas tumšās laboratorijās, taču mēs gribējām pievienot interjeram papildu vērtību un parādīt darba procesu, veidojot izpratni par farmaceita profesiju," atklāj projekta autori.

 

Godīga prakse

Savukārt fināla žūrijas īpašo atzinību ieguva Valmieras Kurtuve (SIA Sudraba arhitektūra; komanda: Ilze Liepiņa, Reinis Liepiņš, Dāvis Jansons, Renāte Karjavčenko). Valmieras bijusī katlumāja, kas būvēta XX gadsimta septiņdesmitajos gados, 2022. gada nogalē tika pārveidota par pagaidu telpām Valmieras teātrim, kura ēka tiek rekonstruēta. Starptautiskās žūrijas pārstāvji uzsver, ka projekts ir gan kā piemērs, kā īsā laika posmā radīt adaptīvu ēkas saglabāšanas risinājumu, sniedzot pilsētas attīstības nākotni, gan ietver profesionālu mijiedarbību starp pašvaldību, arhitektiem un ēkas lietotājiem.

Jāpiebilst, ka šogad Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursam tika iesniegti 37 darbi, no kuriem atlases žūrija izraudzījās 12 finālistus. "Mēs apzinājāmies, ka finālistu izziņošana plašai sabiedrībai ir ne tikai iespēja, bet arī atbildība komunicēt par tām vērtībām, par kurām mēs šobrīd kā arhitektu kopiena iestājamies. Diskusiju rezultātā mēs nonācām pie arhitekturālajām ambīcijām un jautājuma – vai tās iespējams realizēt godīgā praksē?" rezumē arhitekts Mantens Devrīnts, kura vadītā atlases žūrija šajā vakarā izteica savu atzinību par arhitektu personīgo ieguldījumu ētiskas, pret vidi un sabiedrību atbildīgas arhitektūras radīšanā trīs birojiem – SIA GoodPattern, SIA MADE arhitekti un NRJA (No Rules Just Architecture).

Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē Latarh.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja