Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Sāk padomju okupācijas piemiņas memoriāla būvniecību

Līdztekus Okupācijas muzeja pārbūvei un Nākotnes nama būvniecībai Strēlnieku laukumā 1 VAS Valsts nekustamie īpašumi vadībā SIA Skonto būve sāk darbu pie padomju okupācijas piemiņas memoriāla-mākslas objekta Vēstures taktīla izveides, kurš piekļausies muzejam laukumā uz Daugavas pusi, informē VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

Memoriāla ideja ir pieminēt tautas upurus, iesaistot pilsētas ikdienas dzīvās skaņas piemiņas kompleksa funkcijās un arhitektoniskajā formā. Tas ir simbolisks apliecinājums saiknei starp šodienu un mūsu tautas skumjākajiem vēstures brīžiem. Metu Vēstures taktīla jau 2007. gadā par labāko atzina starptautiska žūrija. Tās autori ir arhitekte Ilze Miķelsone, komponists, sonologs Voldemārs Johansons un mākslinieks Kristaps Ģelzis.

2010. gada nogalē tika izdots Ministru kabineta rīkojums "Par koncepciju par Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveidošanu Latviešu strēlnieku laukumā, Rīgā", nosakot, ka memoriāls jābūvē un Okupācijas muzejs jāpārbūvē kompleksi, veidojot arhitektonisku vienotu kompleksu Latviešu strēlnieku laukumā, kurš vēstīs par Latvijas tautas represijām okupācijas periodā.

"Šogad uzsāksim sagatavošanās darbus, nākamgad tiks ielikti piemiņas memoriāla pamati, kā arī strādāsim pie memoriāla ārējā veidola un mākslinieciskā noformējuma. Plānots, ka līdz ar pārbūvēto Okupācijas muzeju, piemiņas memoriāls tiks pabeigts līdz nākamā gada nogalei," informē VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

Piemiņas memoriāla projektu īsteno uzņēmums Taktila kopīgi ar dizaina biroju H2E un arhitektu biroju Sarma un Norde. Memoriāla 1. etapa (pamatu izbūve) būvniecības darbus veiks SIA Skonto būve, kas izvēlēti sarunu procedūras rezultātā, noslēdzot līgumu par 534,8 tūkstošiem eiro (bez PVN).

Lai arī, kā tas paredzēts Latvijas Okupācijas muzeja likumā, ir izstrādāti divi būvprojekti, tomēr abu objektu būvlaukumi pārklājas, inženiertīklu risinājumi ir saistīti. Darbus pie projekta uzticot vienam uzņēmējam, iespējams to izpildei iegūt zemāko cenu, kā arī būvniecības procesus, piemēram, būvmehānikas novietošanu, būvmateriālu un transporta kustību būvlaukumā, iespējams organizēt paralēli, iekļaujoties likumā noteiktajos termiņos.

Top komentāri

Ass
A
Kad so pabeigsiet,bus jāsāk ko līdzīgu būvēt pie lidostas,ta sakot jauno laiku vēstures traģēdijas monumentu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja