Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Saulaina etīde korim

Ciklā Pasaules Saules dziesmas japāņu komponists un diriģents Ko Matsušita

Savu sapņu publiku iedomājos kā cilvēkus, kurus visā pasaulē apvieno kora mūzika. Tādā pasaulē, kura dzīvo mierā un cilvēku dziesmās. Dziedāšana ir mans vienīgais ierocis. Es nekad vairs nevēlos dzirdēt upuru raudas, redzēt sagrautus namus un karavīru asinis. Dziedāšana ir lūgšana. Es ceru, ka, cik vien iespējams, vairāk cilvēku sapratīs šo manas mūzikas jēgu un to, ka vēlos lūgt kopā ar viņiem, šādi japāņu komponists un diriģents Ko Matsušita redz komponēšanas, dziedāšanas un klausīšanās jēgu. Sakrāls opuss ar latīņu tekstu — 100.psalma vēstījumu Jubilate Deo (Gavilējiet tam Kungam) ir viņa pienesums kora Kamēr… projektam Pasaules Saules dziesmas, kurā Māris Sirmais Latvijas Universitātes aulā 3. un 4.jūlijā diriģēs 17 dažādu zemju komponistu saulei veltītu jaundarbu pirmatskaņojumus.

Komponists un mūzikas profesors Ko Matsušita, ir viens no pazīstamākajiem Japānas koru diriģentiem. Viņam nav svešs arī orķestra diriģenta zizlis, un viņa mūža darbs ir metodes izstrādāšana, kā ar harmoniskas kordziedāšanas palīdzību attīstīt un izkopt dzirdi. Būdams viens no koru kustības līderiem savā zemē, aktīvi darbodamies koru asociācijā un brīnumainā kārtā paspēdams regulāri sadarboties ar desmitu dažādiem kolektīviem, mūziķis bieži viesojas pie koriem arī citās Āzijas valstīs, kā arī Eiropā, kur savulaik pabeidzis meistarkursu Kodaī universitātē Ungārijā. Ar saviem koriem viņš guvis laurus starptautiskos konkursos, arī pats tos vērtējis, strādādams žūrijā — piemēram, pagājušā gada konkursu Gorīcijā, Itālijā. Jau piecreiz pabijis Igaunijā un jau otro reizi pošas uz Latviju.

Saule ir cerība


Saules dziesmu projektā Ko Matsušita piekritis piedalīties tāpēc, ka jau ļoti labi pazīstot kori Kamēr…"Esmu vairākkārt ar to ticies un klausījies dažādos koru konkursos, un katru reizi mani dziļi iespaidoja viņu brīnišķīgais priekšnesums. Es arī ļoti priecājos par iespēju ielūkoties Latvijas Dziesmu un deju svētkos," Ko Matsušita priecājas.

"Slavens ir Matsušita vadītais koris, īsts Tokio briljants. Viņš vada vairākus korus un piedalās visos lielajos notikumos pasaulē. Esam bieži tikušies," stāsta Māris Sirmais, kurš s bijis žūrijā, kad japāņu kolēģis diriģējis savu kolektīvu pasaules labāko kamerkoru konkursā.

Māris Sirmais priecājas, ka Pasaules Saules dziesmu ciklam japāņu komponists uzrakstījis ļoti spraigu, mūsdienīgu, ritmiski krāsainu sakrālo darbu ar nedaudz japānisku kolorītu. Uzaicinājums tādu rakstīt viņam bijis sirdij tuvs, jo "jūs jau ziniet, ka Japāna (Nippon) nozīmē — Uzlecošās saules zeme. Japāna atrodas pasaules Tālajos Austrumos, tāpēc japāņi ir pirmie, kuri katru dienu rītausmā ierauga uzlecošo sauli. Mūsu senajā reliģijā šintoismā* mēs, japāņi, redzam mūsu Dievu starojam kā sauli, tādējādi saule mums ir īpaši nozīmīga," stāsta Ko Matsušita. Bet pirms viņa to pasaulei jau izstāstījis Japānas karogs, kurā sarkanā ausmas saule ir galvenais simbols. Komponists atklāj, ka saule viņam nozīmē cerību.

Pieci pīlāri


Bet kā gan sauli, cerību komponēt skaņās? Un kā atrast savu ceļu mūzikā, kur tik daudz jau šķiet pateikts? Atbilde ir negaidīti konkrēta. "Man komponēšanai ir pieci pīlāri. Pirmais ir kora dziedātāju spēju attīstīšana. Rakstu darbus, kurus saucu par etīdēm koriem. Otrs balsts ir sakrālā mūzika — mesas un motetes. Trešais virziens — Japānas tradicionālās mūzikas saknes, un es ļoti ceru, ka korus pasaulē var ieinteresēt japāņu mūzikas atšķirīgais skaņojums. Vēl mēdzu rakstīt darbus, balstot tos pilnīgi oriģinālā idejā. Visbeidzot, man patīk veidot dzīvespriecīgus džeza un popmūzikas aranžējumus koriem."

Jautāts par kopīgo mērķi un virsuzdevumu lielajai mūzikas žanru un izteiksmes dažādībai, komponists nosauc harmoniju. "Mans mērķis nav radīt laikmetīgo mūziku tikai un vienīgi XX gadsimta kompozīcijas tehnikās. Es vēlos radīt mūziku, kura ir emocionāla, skaista un saprotama. Kad es komponēju, es gribu būt es pats. Tad iznāk, ka tiecos pēc harmonijas," atzīstas komponists no zemes, kas slavena ar vismodernāko tehnoloģiju klātbūtni ikvienā ikdienas dzīves solī. Bet lai viņu nepārprastu, viņš gatavs paskaidrot, ka harmonija noteikti nozīmē visu mūzikā iesaistīto (komponista, diriģenta, dziedātāju, publikas) motivācijas līdzsvaru. "Man laba mūzika ir lūgšana. Laba mūzika ir barība, tā ir kā maize. Labu mūziku var uzrakstīt tikai labs cilvēks," komponists uzskata. Viņam ir būtiska pārliecība, ka savu mūziku viņš raksta "ne tikai klientiem (klausītājiem), bet gan vispirms Dievam. Ja es pēkšņi vairs nespētu komponēt vai diriģēt, es laikam nomirtu, ha, ha, ha!" ieslēpta un sargāta smieklos, mūziķa atzīšanās nāk no visas sirds.

*Sintoisms jeb Dievu ceļš ir Japānas senākā reliģija. Šīs reliģijas ceremonijas vēršas pie dažādiem gariem jeb kami. Sintoisti tic, ka kami slēpjas jebkurā iespaidīgā dabas parādībā, piemēram, stiprā vējā. Amaterasu, kura izstaro paradīzes gaismu, ir mitoloģiskā Saules dieviete šajā reliģijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja