Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Šedevru pārpildīta garāža

Maskavā atklāta franču miljardiera Fransuā Pino laikmetīgās mākslas kolekcijas izstāde.

44 DARBI no Fransuā Pino kolekcijas līdz 14.jūnijam apskatāmi laikmetīgās kultūras centrā Garāža Maskavā. Šī modernā izstāžu zāle pieder miljardiera Romāna Abramoviča dzīvesbiedrei — 27 gadus vecajai Darjai Žukovai. Galerija atrodas 1927.gadā uzbūvētajā autobusu garāžā, kas tapusi pēc arhitekta konstruktīvista Konstantīna Meļņikova projekta. Pērn rudenī šeit notika konceptuālās mākslas klasiķu Iļjas un Emīlijas Kabakovu retrospekcija, tagad tiek piedāvāta laikmetīgās mākslas šedevru izlase — Džefs Kūnss, Subodhs Gupta, Pols Makartijs un Maiks Kellijs, Filips Pareno, Takaši Murakami, Širina Nešata, Sindija Šērmena, Dens Fleivins, Mauricio Katelāns, Bils Viola u.c. Pārstāvēti autori no visiem lielākajiem mākslas dzīves centriem — ne tikai no rietumiem, bet arī no Ķīnas, Indijas, Irānas un Korejas.

Fransuā Pino nav žēl dalīties šajā priekā — viņa privātkolekcijā ir ap 2500 darbu! Viņš ir viens no bagātākajiem Francijas iedzīvotājiem un viens no ietekmīgākajiem mākslas kolekcionāriem pasaulē. Viņam pieder luksusa preču impērija Gucci Group, veikalu tīkli Printemps un FNAC, vīna darītava Chateau Latour, izsoļu nams Christie"s, galerija Haunch of Venison un citi vērtīgi aktīvi. Ar uzņēmējdarbību F.Pino vairs nenodarbojas — to veiksmīgi dara viņa dēls, bet Fransuā Pino visus spēkus velta mākslai. 2006.gadā viņš atklāja muzeju Palazzo Grassi Venēcijā, kur tiek izstādīti darbi no viņa kolekcijas. Drīzumā franču magnātam būs vēl viena izcila izstāžu telpa Venēcijā — Pino atklās muzeju vienā no greznākajām pilsētas ēkām, XVII gs. uzbūvētajā jūras muitā jeb Dogana di Mare (attēlā). Viņš sapņo par muzeju atvēršanu Ņujorkā, Londonā un Berlīnē. Pino kolekcija ir tik apjomīga, ka mākslas pietiks visām pilsētām! Savu krājumu Fransuā Pino, kuram tagad ir 73 gadi, sāka veidot 80.gados. Viņš atzīst, ka līdz 30 gadiem muzejus nebija apmeklējis, viņam arī nav augstākās izglītības ("Mans vienīgais diploms — autovadītāja tiesības!" ironizē Pino).

Ideja rīkot izstādi Krievijas galvaspilsētā pieder Fransuā Pino un Darjai Žukovai. "Skatītājiem Maskavā ir nepieciešama iepazīšanās ar laikmetīgo mākslu, un šāda izstāde ir brīnišķīga iespēja cilvēkiem atklāt sev šo mākslu," uzsver Darja Žukova. Viņa piebilst, ka arī Garāža patlaban izjūt ekonomisko krīzi: "Mēs esam atkarīgi no sponsoriem un mecenātiem. Krīzes dēļ mums arī bija jāsamazina izdevumi — mūsu izstādēm turpmāk jābūt ne tik dārgām, bet es negribu teikt, ka tām jābūt mazāk ambiciozām. Garāža noteikti turpinās darbību."

Izstādi veidojusi franču kuratore Karolīna Buržuā. Ekspozīcijai dots nosaukums Noteikts pasaules stāvoklis?/A Certain State of the World? "Mēs gribējām uzdot jautājumu — kur mēs esam? Kas ar mums notiek? Saistībā ar krīzi tas izrādījās ļoti aktuāls jautājums. Mana ideja bija izveidot XX gadsimta beigu portretu," skaidro kuratore. Izstādē ir trīs galvenās tēmas: karš, izklaides sabiedrība un globalizētā pasaule.

D.Žukova izstādes atklāšanā atgādināja, ka viņai ļoti nepatīk jautājums — kurš ir jūsu iecienītākais mākslinieks? Pērn kādā intervijā Lielbritānijā, atbildot uz šo jautājumu, Darja nevarēja nosaukt nevienu vārdu: "Es tik slikti atceros vārdus…" Šoreiz Garāžas īpašniece bija piesardzīgāka savos izteikumos: "Viss ir atkarīgs no mana iekšējā stāvokļa, no tā, kā es jūtos. Dažreiz esmu gatava sociālam vai emocionālam izaicinājumam, citreiz vienkārši gribu baudīt skaistu glezniecību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja