Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Skaistums Cēsīs

Katrīna Neiburga piedalās laikmetīgās mākslas izstādē mākslas festivālā Cēsis 2008 ar guļošu vīriešu fotogrāfijām

Jau šajā nedēļas nogalē Cēsis uz vairākām nedēļām kļūs par Latvijas kultūras centru. Augstvērtīgi notikumi mākslas festivālā Cēsis 2008 sarūpēti biezā slānī. Līdz 16.augustam ieplānoti laikmetīgās vizuālās mākslas, akadēmiskās mūzikas, kino pasākumi, arī teātra un operas izrādes. Pirmo gadu festivāls piedāvās horeogrāfijas programmu. Atklāšana jau 18.jūlijā, kad Cēsu sporta kompleksā atklāšanas koncertā skanēs Tolgas Kašifa The Queen Symphony, ko Andra Veismaņa vadībā izpildīs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris kopā ar kori Latvija, un Imanta Kalniņa 4.simfonija. Savukārt Cēsu alus brūzī tiks atvērta laikmetīgās mākslas izstāde Skaistums.

"Kad Daiga Rudzāte mani uzrunāja, aicināja piedalīties izstādē ar nosaukumu Skaistums, biju pamatīgi izbrīnīta. Pārdomājot esošos un topošos darbus, mēģināju tajos atrast kaut kādu sakaru ar Skaisto, bet šķiet, ka maniem darbiem ar to nekāda sakara nav," par piedalīšanos D.Rudzātes veidotajā laikmetīgās mākslas izstādē saka Katrīna Neiburga. Kaut tūlīt turpina: "Atceroties Kuļika kūrēto izstādi Maskavas biennālē Ticu, nodomāju, ka arī no Cēsu izstādes kaut kas varētu izdoties. Nejauši atcerējos jau daudzu gadu laikā krātos foto — dokumentālus uzņēmumus ar gulošiem vīriešiem." Desmit fotogrāfijas, kurās redzami māksliniecei tuvi guļoši vīrieši — draugi, radinieki vai vienkārši paziņas — ,būs apskatāmi Cēsīs visa festivāla garumā. Kāpēc tieši guļoši vīrieši? "Guļošam cilvēkam var piedēvēt skaistumu, jo saspringtie muskuļi atslābst, seja iegūst mieru. Protams, tekoša siekala, noslīdējis smakris, atkāries žoklis ir otra iespēja, bet manās bildēs šīs otras galējības nav. Kāpēc vīrieši? Šķiet, ka tieši vīrieši aizmieg visnegaidītākajās situācijās un vietās."

Kas mākslinieces izpratnē ir skaistums? "Skaistums... Pirmais, kas nāk prātā daudz nedomājot — daba un sakrālā arhitektūra. Visa pārējā skaistums ir apšaubāms, diskutabls." Jautāju, kādas, K.Neiburgasprāt, šodien ir skaistuma attiecības ar ikdienas dzīvi. "Lasīju nesen iznākušās Umberto Eko grāmatas Skaistums un Neglītums. Tur bija uzskatāmi redzams, ka šos abus jēdzienus nav iespējams nošķirt vienu no otra, — ilustratīvais materiāls, kas bija izmantots grāmatās, nereti bija viens un tas pats gan vienā, gan otrā."

Laikmetīgajā mākslas izstādē Cēsīs būs apskatāmi arī citu mākslinieku darbi, kas risina skaistā tēmu. Piedalās Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns (objektu māksla), Andrejs Grants (foto), Dāvis Sīmanis jr. (multimediāls projekts), Katrīna Neiburga (foto), Frančeska Kirke (glezniecība), Kristaps Ģelzis (akvareļi), grupa F5 (objektu māksla), kā arī Ezra Nahmads (Francija/foto un skaņas instalācija). Liela daļa izstādes darbu tapuši speciāli šai ekspozīcijai, un kuratore sola, ka tēma skatīta no dažādiem skatu punktiem — gan nopietni mēģinot izprast skaistā dabu šodien, gan strādājot ar modernajiem mītiem un klišejām, kas formāli ar skaisto apsēstajā laikmetā jēdzienu aizvien vairāk banalizē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja