Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Svētdien Āraišu muzejparkā notiks seno amatu tirgus

Svētdien, 28. septembrī, no plkst. 12.00 līdz 18.00 Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā notiks seno amatu tirgus. Tas gan nebūs tirgus, kur pērk un pārdod, bet pieredzes, izziņas un iespaidu tirgus, kas sniegs ieskatu Eiropas senākās vēstures ainās.

Amatu tirgū piedalīsies ap 30 vēsturisko amatu pratēji no astoņām Eiropas valstīm, kuri demonstrēs iemaņas seno podnieku, tekstiliju, kokapstrādes un celtniecības, kā arī metālapstrādes amatos. Apmeklēt šo unikālo pasākumu aicināti visi Latvijas senākās vēstures interesenti.

Brīvdabas arheoloģiskie  muzeji no Nīderlandes, Zviedrijas, Norvēģijas, Vācijas, Lielbritānijas, Itālijas, Ungārijas un Latvijas projekta ES „Live ARCH” ietvaros ir apvienojušies, lai pētītu, pilnveidotu un popularizētu "dzīvo vēsturi", kā arī izplatītu sabiedrībā zināšanas par vēsturi un radītu lielāku interesi par Eiropas kopīgo kultūras mantojumu. Latviju šajā projektā pārstāv nodibinājums „Āraišu ezerpils fonds”.

Āraišu arheoloģisko muzejparku veido 9.-10.gs. latgaļu nocietināta dzīves vieta (valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis) un tās rekonstrukcija; 14.-17. gs. viduslaiku pilsdrupas (valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis); un t.s. Meitu sala, ar akmens un bronzas laikmeta mājokļu rekonstrukcijām, kuri ir izvietoti 12 ha lielā teritorijā Āraišu ezera krastā, ap 7 km no Cēsīm. Kopš 90. gadu sākuma „Āraišu ezerpils fonds” arheologa, Dr. hist. Jāņa Apala vadībā to attīstīja kā Baltijā pirmo brīvdabas arheoloģisko muzeju. Āraišu arheoloģisko muzejparku citu līdzīgu muzeju vidū Eiropā izceļ unikālie arheoloģiskie atradumi, rekonstrukcijas atrašanās oriģinālā vidē un Vidzemei raksturīgā, labi saglabājusies kultūrvēsturiskā ainava, kas pozitīvi kontrastē ar mūsdienu urbāno vidi.

No 2008. gada janvāra Āraišu arheoloģisko muzejparku apsaimnieko Latvijas Nacionālais vēstures muzejs.  Izmantojot šo unikālo Latvijas senākās vēstures liecību krātuvi un pētniecisko potenciālu, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs iecerējis attīstīt eksperimentālās arheoloģijas nozari Latvijā, veidot jaunas izglītības programmas skolām, organizēt pasākumus ar vēsturisku tematiku un publicēt  plašai sabiedrībai saistošas publikācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja