Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Top dokumentālā īsfilma par Nāves salu

Lai pievērstu uzmanību Nāves salas nozīmei Latvijas vēsturē un aicinātu ikvienu Latvijas iedzīvotāju doties šo salu iepazīt pašam, Ķekavas novada pašvaldība realizē projektu Izgaismo Nāves salu.

Šī projekta ietvaros top dokumentālā filma par Nāves salu, kā arī, atsaucoties pašvaldības aicinājumam, nedēļas laikā Ķekavas novada iedzīvotāji projektam dāvinājuši vairāk nekā 4 tūkstošus svecīšu, kuras tika iedegtas Lāčplēša dienā uz Nāves salas esošajā laukumā pie pieminekļa, godinot latviešu strēlniekus, kas uz šīs salas cīnījušies Pirmā pasaules kara laikā.

Dokumentālajā filmā, kas tiek filmēta projekta ietvaros, piedalās Latvijas Kara muzeja vēsturnieks Dagnis Dedumietis, grāmatas Latviešu strēlnieki Nāves salā autors Jānis Hartmanis, mūziķis Goran Gora, novadnieks un mūziķis Jānis Šipkēvics, TV3 ziņu žurnāliste Kristīne Žilde-Krēvica, pārstāvji no Latvijas Zemessardzes, Ķekavas novada Tūrisma un informācijas centra, Daugmales skolas muzeja un Ķekavas novada iedzīvotāji.

Novembra sākumā Ķekavas novada iedzīvotāji tika aicināti projektam dāvināt svecītes, lai kopīgi izgaismotu pieminekļa laukumu uz Nāves salas, godinot varonīgos cīnītājus. Atsaucība bija ļoti liela un iedzīvotāji nedēļas laikā atnesa vairāk nekā 4 tūkstošus svecīšu, kuras 11. novembra vakarā tika ar laivu nogādātas uz Nāves salu. Ar Zemessardzes 19. Kaujas Nodrošinājuma Bataljona atbalstu četru stundu laikā svecītes tika iedegtas izgaismojot Nāves salu. Sveču gaismas bija redzamas ne tikai uz salas, bet arī otrā krastā, Salaspils novadā. Unikālie skati iemūžināti video un būs skatāmi dokumentālajā filmā.

Dokumentālās filmas Izgaismo Nāves salu pirmizrāde notiks 17. novembrī un pēc tam tā tiks rādīta Ķekavas novada skolu skolēniem mācību stundu laikā, kā arī būs publiski pieejama ikvienam Latvijas iedzīvotājam bezmaksas tiešsaistē. Informācija par iespēju noskatīties filmu tiešsaistē tiks paziņota pēc tās publicēšanas Ķekavas novada pašvaldības sociālajos tīklos un mājaslapā.

Projekts Izgaismo Nāves salu tiek īstenots Latvijas valsts svētku mēnesī, jo Nāves sala ir vēsturiski nozīmīga vieta ne tikai Ķekavas novadā, bet visā Latvijā. Šeit Pirmā pasaules kara laikā drosmīgi cīnījās latviešu strēlnieki. Šobrīd uz salas atrodas Latvijā pirmais Pirmā pasaules kara un Brīvības cīņu atcerei veltīts piemineklis un salu ir iespēja apmeklēt jebkuram interesentam, tomēr jāņem vērā, ka nokļūšana tur iespējama tikai ar ūdens transportu.

Projekts Izgaismo Nāves salu tapis Ķekavas novada pašvaldībai sadarbībā ar aģentūru Klik klik.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja