Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Turcija reabilitē Nazimu Hikmetu

Turcijas valdība paziņojusi, ka atjaunos pilsonību Nazimam Hikmetam, vienam no saviem izcilākajiem dzejniekiem un dramaturgiem. Hikmetam tika atņemta pilsonība 1950.gados, kad viņš aizbēga no savas dzimtenes, kur bija pavadījis gadus cietumos par par saviem marksistiskajiem uzskatiem. Zaudējis turku pilsonību, Hikmets kļuva par Polijas pavalstnieku. Viņš nomira trimdā Maskavā 1963.gadā. Hikmetam bija revolucionāra ietekme uz turku dzejniecību 1930.gados un viņa darbi ir tulkoti vairāk nekā 50 valodās.

Turcijas vicepremjers paziņoja, ka ir laiks mainīt uzskatus par Hikmetu, - “Noziegumi, kas tolaik spieda valdību atņemt viņa pilsonību vairs netiek uzskatīti par noziegumiem.” Viņš sacīja, ka Hikmeta radinieku ziņā ir nolemt, vai viņi vēlas dzejnieka mirstīgās paliekas nogādāt no Maskavas Turcijā.  Hikmeta paša vēlēšanās bija tikt apglabātam zem koka kādā Anatolijas kapsētā.


Hikmeta darbi bija aizliegti Turcijā līdz 1965.gadam. Taču vēl 2005.gadā varas iestādes par “pretvalstiskām aktivitātēm” aizturēja un pratināja pusaudzi, kurš lasīja viņa dzeju skolā. Pēdējos gados ir bijis liels intelektuāļu spiediens Hikmetu rehabilitēt. Kāds Ankaras Universitātes politologs komentēja, ka valdības lēmums dzejnieku rehabilitēt ir simbolisks solis, kura mērķis ir parādīt, ka valsts ir gatava ierobežotai kritikas devai. “Tas ir solis tuvāk gatavībai pieņemt viedokļu, valodu un etnisko dažādību,” aģentūrai Associated Press sacīja analītiķis.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja