Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Tuvu ir Dievs

Hinckvisi klostera mūkiem Gruzijā līdz Lieldienām ir gavēnis. Viens no viņiem, kas pavada no cellēm kalnos uz klosteri, izskatās noguris, tomēr viņa acis dzīvi sarunājas. Gavēņa laikā ir grūti fiziski strādāt, bet viņiem jāstrādā, jo līdz vasarai jāpabeidz jaunās celles. Aiz cellēm ir neliels baseins, kurā šaudās foreles pašu galda vajadzībām, arī sakņu dārzs, kādi vīnogulāji. Īstais, karaļu vīns nākot no Kahetijas.

Kad rīta cēliens ar praktiskiem darbiem beidzies, sākas lūgšanas. Viņi lūdz par pasauli, par mums visiem. Palaikam kāds no viņiem aiziet vēl tālāk kalnos, dzīvo pilnīgā nošķirtībā un vientulībā, pašu saslietās būdiņās. Lai būtu tuvāk Dievam, tālāk no jelkāda pasaulīga kārdinājuma.

Ir agrs pavasaris, kalnos saziedējušas anemones jeb sniega rozes. Starp tām miniatūru ciklameņu purpura pudurīši. Vēl lapas nav plaukušas, vēl zem kājām čab pērnās lapas un gaisma vēl ir pelēka. Zemes ziedu klājiens izskatās mazliet kā nevietā saradies, tāda neapklusināma priecas vēsts, ka daba mostas.

Pie klostera ieejas mūks liek pagaidīt. Viņš iznāk ar pāris nodilušiem lakatiem. Viens jāsien ap galvu, otrs jātin ap vidukli, jo kājās pusbikses. Mūks gaida, kamēr sieviete sevi noslēpj. Pagriezis galvu, skatās sāņus.

Dievnamā neviena nav. Pareizticīgo svētie rāmi raugās no sienu gleznojumiem. Svētais Georgijs un Hincvisi Eņģelis skaistas sievietes veidolā. Deg tievas vaska svecītes. Klusums ir caurspīdīgs. Agri no rīta mūki kalnos saplūkuši anemones un izrotājuši svētbildes. Tomēr dievnamā kāds ir — pavisam klusu un tuvu.

Pēcāk tēvs Stefans uzņem savā mājā. Tā atrodas ciematā, kur viņš būvē bērniem skolu. Ciemats ir ļoti nabadzīgs. Vīrieši tukšiem skatiem sēž māju priekšā. Darba ir tik daudz, cik piemājas saimniecībā. Sievietes neredz. Stefans domā, ka šim ciemam viss vēl priekšā. Skolas celtniecībā ir darbs vismaz pāri desmitiem ciema iedzīvotāju. Ļaudis ir mērdēti un mērdēti — lielvaru cīniņos, politiskās neskaidrībās, sociālos pazemojumos. Daudziem ticība ir vienīgais mierinājums. Tēvs Stefans ir dzīvespriecīgs, klāj viešņai gavēņa galdu un ceļ tajā debesu brīnumus. Glāzēs lej Kahetijas karaļvīnu, ko slavē kā īstenu dievu dzērienu. Nekas te nav nošķirts — viss vienkop. Viņš slavē dievu, maizi dienišķo, vīnu dievišķo, slavē mīlestību, stāsta par skolu, par neseno karu un krievu artilēriju, kas no gaisa metusi bumbas — XXI gadsimtā Eiropas pievārtē, stāsta par ciema cilvēkiem, kurus cenšas izraut no bailēm un apātijas, stāsta par savu klosteri, par mūkiem, kas lūdzas un ceļ celles. Kā klājies tur augšā, kalnos, klostera dievnamā, vaicā Stefans. Bija tāda sajūta, ka Dievs ir ļoti tuvu.

Un tad Stefans stāsta par savu draugu Cotne, kurš dienējis padomju armijā. Viņam kaklā vienmēr bijis mātes dāvināts krustiņš. Un staršina vienmēr licis viņam to krustiņu publiski noņemt, bet Cotne katru reizi tomēr ieradies ar krustiņu. Beigās staršina Cotnem krustiņu atņēmis. Un nākamajā reizē Cotne ieradies uz mācībām ar ap kaklu un uz krūtīm ietetovētu aukliņu un krustiņu. Staršina bijis mēms. Cik tuvu var būt Dievs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja