Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

V.Rudzītis jaunajā grāmatā "Pie tēva" atklāj psiholoģiju caur senajiem mītiem

Psihoterapeits un rakstnieks Viesturs Rudzītis savā jaunākajā darbā — pētījumā "Pie tēva", ko laidis klajā “VR grāmatu apgāds” turpina iepriekšējās grāmatās („Bendes meitiņa un viņas tēvs” – 2002, un „Dejas uz palodzes pie atvērta loga” 2004) sāktos meklējumus, kas, sākušies viņa ārsta praksē ar atkarīgiem pacientiem un to ģimenēm, noveduši pie saknēm, kas atrodamas jau sengrieķu mītos. Dzimšana, māte, piesaistīšanās-separēšanās procesi, zaudējums un drāmas trīsstūris, atkarība un attīstība, atkarības sociālās konsekvences, atkarība un mīlestība ir viņa pētījumu tēmas.

„Pie tēva” atklāj cilvēku psihes pirmsākumu – matriarhālās kultūras - saikni ar atkarīgu ģimeni un tās lomām. Savukārt matriarhātu līdzsvarojošā patriarhālā kultūra tiek asociēta ar attīstības procesiem psihē. Līdz ar to atklājas negaidīti enerģētiska un smalki diferencēta spēles telpa starp Mātes un Tēva lomām un atklāta šīs spēles tālākas konsekvences indivīda, ģimenes un sociuma līmeņos. Visi šie notikumi ir formulēti kā mūžvecie grieķu mīti, kas sakārtojas atbilstoši to vietai V.Rudzīša izveidotajā Dzīvības koka sistēmā, kas skrupulozi atainota septiņās shēmās grāmatas pielikumos. Grāmatas tekstā un ģenealoģiskajās shēmās minēto mitoloģisko personāžu indekss ļauj to izmantot arī kā grieķu mitoloģijas vārdnīcu, kuras unikalitāte ir iespējā saskatīt attiecīgā personāža īpašo vietu daudzu pārējo vidū. Tas dod iespēju ar pavisam citu skatu paraudzīties arī uz grieķu devumu kultūrā – visplašākajā iespējamajā vārda „kultūra” nozīmē. (Ar vienu no apakšvirsrakstiem «Mitoloģija kā cita psiholoģija» autors noraida konkurenci abu šo nozaru starpā un uzsver sadarbību starp abām šīm tradīcijām.)

Uzsverot cilvēka kā homo religiosus Dievu meklējošo aspektu, saista savus atklājumus arī ar kristietības vēsturi, simboliku un tradīcijām, norādot vienojošās vērtības, kas vēstures gaitā parādījušas sevi kā attīstības balstus. Tomēr psihoterapeits atgādina, ka progress kaut ko nozīmē vienīgi pašā jaunākajā – patriarhāli organizētajā cilvēku psihes daļā. «Vēsturē tie ir nieka 6-7 tūkstoši gadu, zem kuriem milzt nesalīdzināmi plašāka un vienlaikus neapzināmāka matriarhāli organizēta vēsture, kultūra un psihe…», saka V.Rudzītis.

Nav viegli noteikt žanru, kurā autors uzrunā: vai tā ir stāstu mozaīka un tātad literatūra? Varbūt populārzinātniskais žanrs? Bet varbūt pati medicīnas zinātne, kas savā klasiskajās izpausmēs prata izmantot ārstniecībā naratīvos un drāmas instrumentus? Tieši tāpēc grāmatas adresāti ir ne tikai ārsti, psihoterapeiti, bet arī teoloģijas vēsturnieki, mākslinieki, teātra režisori, kulturologi un ikviens, kurš tiecas izzināt sevi un sabiedrībā notiekošo.

Grāmatai ir novatorisks dizains, tā autore ir māksliniece Ieva Krūmiņa, kura  izdevumā piedalās arī ar divdesmit melnbaltiem zīmējumiem. Grāmata izdota ar A/S “Kolonna” atbalstu, 200 eksemplārus dāvinot Latvijas bibliotēkām. «V.Rudzīša grāmata „Pie tēva” noteikti nav domāta ierindas lasītājam, bet cilvēkiem, kas meklē kaut ko vairāk savā dzīvē. Tieši tādēļ vēlos šo grāmatu dāvāt Latvijas bibliotēkām,” uzsvēra A/S “Kolonna” valdes priekšsēdētāja Ieva Plaude.

Tuvāka informācijas mājaslapā: www.viestursrudzitis.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja