Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valdība piešķir finansējumu Radošo pašnodarbināto personu nodarbinātības programmai

Valdība ceturtdien,18. februārī, atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) pieprasījumu piešķirt divus miljonus eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammai Radošo personu nodarbinātības programma. Tā paredz sniegt atbalstu dīkstāvē esošajām radošajām pašnodarbinātajām personām no 500 līdz 1000 eiro mēnesī (atkarībā no līdzšinējiem ienākumiem), informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Plānots, ka Valsts kultūrkapitāla fonda padome mērķprogrammas nolikumu varētu izvērtēt un apstiprināt nākamajā nedēļā, lai marta sākumā varētu uzsākt radošo personu pieteikumu pieņemšanu.

KM jau ziņojusi, ka pēc Pašnodarbināto mūziķu biedrības sniegtajiem datiem tikai 2% ir saņēmuši atbalstu pašnodarbinātajiem paredzētajās VID administrētajās otrās kārtas programmās. 35% respondentu no pašnodarbinātajiem, pašnodarbinātajiem uz autoratlīdzību līguma pamata, saimnieciskā darba veicējiem, patentmaksas maksātājiem, individuālajiem komersantiem, SIA vai mikrouzņēmuma īpašniekiem nemaz nav pieteikušies un nepretendē uz kādu no atbalsta instrumentiem kā biežāko iemeslu minot nespēju izpildīt noteiktos kvalifikācijas kritērijus (neatbilstība MK noteikumu prasībām, zems dīkstāves apmērs, jo 2020. gada trešā ceturkšņa ienākumi, no kuriem aprēķina atbalstu, ir minimāli (vasaras periodā sektora darbībai tika saglabāti ierobežojumi), dīkstāve tiek aprēķināta tikai no viena personas ienākuma veida (saimnieciskā darbība vai mikrouzņēmums)).

Tāpēc KM un VKKF izstrādājusi Radošo personu nodarbinātības programmu. Šo VKKF mērķprogrammu paredzēts īstenot laika posmā no šī gada marta līdz 30. jūnijam, izsludinot divas pieteikuma kārtas – atbalstam radošajai darbībai laika periodā 1. janvāris-31. marts un 1. aprīlis-30. jūnijs, ar atbalstu ieguvušajām personām noslēdzot līgumu par radošās stipendijas piešķiršanu 650 eiro/mēnesī radošā darba veikšanai.

Paredzēts, ka tiks piešķirtas 1000 radošā darba stipendijas. Mērķprogrammai varēs pieteikties fiziskas personas, kuras bijušas radoši aktīvas pēdējo trīs gadu laikā, kuru līdzšinējā, kā arī plānotā radošā darbība veicina Latvijas kultūras un mākslas attīstību, kuru profesionālā darbība ierobežota valstī Covid-19 ierobežošanai noteikto drošības pasākumu dēļ un kuras pieteikuma iesniegšanas brīdī nesaņem dīkstāves pabalstu.

Pēc KM veiktajiem aprēķiniem, VKKF atbalsta programmai Radošo personu nodarbinātības programma šī gada 1.pusgadā varētu pretendēt 1622 radošās personas, kuru darbība ir kultūras jomā noteikto Covid-19 ierobežošanas pasākumu dēļ ir apturēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja