Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Valmiermuižas etnomūzikas festivāls piedāvās plašu ģimenes programmu

Sviesta kulšana, vilnas vērpšana, ķistu veidošana – vai maz zini, kas tie par amatiem? Vai proti spēlēt dūceni jeb ūkšķi? Un vai zināji, ka ūdens nešanai arī vajadzīgi īpaši rīki un prasmes? To visu ikviens interesents varēs izzināt un apgūt Valmiermuižas etnomūzikas festivālā 6. jūlijā, piedaloties aizraujošā programmā ģimenēm ar bērniem. To vēl jo neparastāku darīs Rīgas cirka mākslinieku performances un meistarklases, krāšņa uguns skulptūra, koncerti, izjādes un citi lieliski notikumi.

Šī gada etnomūzikas festivāla tēma ir svārstības. Pasaule sastāv no nepārtrauktām svārstībām – sākot ar atomiem un mikrodaļiņām, kas atrodas nepārtrauktā kustībā. Arī dažādi viļņi – gaismas, skaņas, elektriskie un radiācijas viļņi – savā būtībā ir kustība – svārstības. Lai svārstības izzinātu uz savas ādas, ikvienam būs iespēja piedalīties Rīgas cirka mākslinieku vadītajās līdzsvara darbnīcās, kas ļaus pārvarēt gravitācijas spēku, pacelties virs zemes un ļauties spēles priekam. Īpašu priekšnesumu plkst. 13.00 sniegs žonglieris, līdzsvara disciplīnu, austrumu cīņu un uguns mākslinieks Dmitrijs Pudovs. Apņēmīgākie varēs apgūt žonglēšanu, kas ir ne tikai lielisks izklaides veids, bet arī koncentrēšanās un roku veiklības pārbaude.

Savā koferī nesdams trikus, mūziku un dažādas noderīgas un nenoderīgas lietas, festivālā plkst. 15.00 viesosies arī argentīnietis ar latviešu saknēm klauns Cronopio (Mariano Gedwillo) ar izrādi Pačamama. Dienvidamerikas pirmiedzīvotāju kečvu (inku) mitoloģijā Pačamama ir dieviete, kuras vārdu varētu tulkot kā Māte Zeme vai Māte Pasaule, kurai arī mūsdienās tiek veltīti Andu civilizācijas rituāli. Kādas ir mūsu attiecības ar Zemi? Par to nopietni un nenopietni – klauna Cronopio izrādē.

Savukārt ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma un Vidzemes plānošanas reģiona atbalstu ikviens varēs apgūt jaunas prasmes piecās aizraujošās darbnīcās jeb meistarnīcās, kas norisināsies no plkst. 13.00 līdz 18.00 Valmiermuižas parkā. Sviesta kulšanas meistarnīcā varēs apskatīt dažādus sviesta rīkus, vērot tos darbībā un izmēģināt pašiem. “Kā strādāsi, tā ēdīsi” jeb kurš palīdzēs kult, tas varēs palīdzēt pagaršot! Vilnas vērpšanas meistarnīca atgādinās, ka vilna ir viena no brīnumainākajām dabas dāvanām, kuru pamatīgi ietekmē svārstības: var sanākt tūks, vadmala un arī čiks. Kas, kā un kāpēc sanāks, var saprast, tikai mēģinot, pētot un iedziļinoties. Ūdens nešanas meistarnīca atklās, kas ir nēši, kādi tie izskatās, ko ar tiem dara, un izmēģināt savu spēku un veiklību ūdens nešanā no punkta A uz punktu B, neizlejot ne pilītes. Tradicionālo rotājumu – ķistu jeb saulīšu – gatavošanas darbnīca ierādīs, kā no salmiem, smalkiem kociņiem, dzijas un lentītēm gatavot tradicionālo telpu, griestu un eglīšu rotājumu, kas simbolizē Visumu, sauli, saules ceļu, gaismu tumšajā laikā. Bet skaņurīku meistarnīcā varēs iepazīties ar plašu tradicionālo mūzikas instrumentu klāstu, dzirdēt, kā tie skan, uzzināt par to izcelsmi, izgatavošanu un spēles pamatiem: tiks demonstrēti pašskanoši, strinkšķināmi, plēvju, gaisa un mehāniskie skaņurīki, perkusijas, vargāni, merlitoni, svilpaunieki, stabules, mūzikas lādītes un dūcene jeb ūkšķis, ko katrs pats varēs arī izgatavot!

“Mēs ļoti priecājamies piedāvāt plašu un interesantu programmu ļoti svarīgai mūsu auditorijas daļai – bērniem un jauniešiem, kuri Valmiermuižā varēs gan baudīt kvalitatīvu izklaidi, gan apgūt kaut ko jaunu. Festivāla tēma ir svārstības, bet katra svārstība rada pārmaiņas. Dažas ir tik tikko pamanāmas, citas – lielas un varenas. No sirds ceram, ka svārstības, kuras iekustinām mēs Valmiermuižas etnomūzikas festivālā, radīs lielas un labas pārmaiņas, radot daudz prieka, jautrības un pozitīvu emociju. Prieks ir vajadzīgs, lai bērni augtu laimīgi un veidotu nākotni, kurā cieņa pret stiprām tradīcijām savijas ar mūsdienīgumu un laikmeta garu. Tieši to iemieso šis festivāls, un to arī vēlamies nodot mūsu apmeklētājiem,” saka Valmiermuižas kultūras biedrības vadītāja Sabīne Vandāna.

Valmiermuižas parkā varēs piedzīvot arī daudz ko citu: būs rotaļu laukums ar dažādām šūpolēm un dambreti, viesosies Valmiermuižas staļļa saime, piedāvājot izjādes ar zirgiem un ponijiem, būs pieejama branga maltīte un gardi dzērieni dažādām gaumēm un vēlmēm, ko piedāvās vairāki tirgotāji ar latviskiem vietējiem labumiem, veģetāru piedāvājumu un spirdzinošiem dzērieniem, un, protams, varēs izbaudīt brīnišķīgus koncertus uz divām skatuvēm visas dienas garumā. Šogad festivālā viesosies mongoļu sekstets Khusugtun, lai priecētu festivāla viesus ar khöömii un rīkles dziedāšanu, etnomūzikas grandi Albaluna no Portugāles, starptautiskā Baltijas grupa The Baltic Sisters, kā arī pašmāju Iļģi, Laimas Muzykanti, Alum Alu, Ogas, Nielslens Lielsliens un meditatīvo priekšnesumu meistars Harijs Vagrants. Līdzās muzikālajām performancēm festivālā uzstāsies ukraiņu dzejniece Ļuba Jakimčuka kopā ar latviešu koklētāju Latvīti Cirsi, bet programmu noslēgs spāņu mākslinieka Jordi NN īpaši veidotās milzu uguns skulptūras iedegšana.

Līdz 16 gadu vecumam ieeja festivālā bez maksas, studentiem, pensionāriem un cilvēkiem ar invaliditāti – īpašas atlaides.

Plašāka informācija par gaidāmo pasākumu un programma pieejama festivāla Facebook lapā un vietnē etnovalmiermuiza.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja