Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Valsts pētījumu programmai kultūrā paredzētos 1,4 miljonus eiro novirza piecu institūciju izstrādātam projektam

Valsts pētījumu programmas kultūrā finansējums tiks atvēlēts piecām augstākās izglītības un kultūras mantojuma institūcijām, informēja Kultūras ministrijas (KM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Programmas kopējais finansējums četriem gadiem ir 1 433 800 eiro, kas iever projekta īstenošanu un programmas administrēšanu.

Programmas Latvijas kultūra - resurss valsts attīstībai finansējumu nolemts sadalīt Latvijas Kultūras akadēmijai (LKA), Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai (JVLMA), Latvijas Mākslas akadēmijai (LMA), Latvijas Nacionālajai bibliotēkai (LNB) un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtam (LU LFMI). Uzvarētāji izraudzīti projektu konkursā, kuru organizēja Latvijas Zinātnes padome, piesaistot starptautiskos ekspertus.

Programmā finansējums piešķirts projektam Latvijas kultūras ekosistēma kā resurss valsts izturētspējai un ilgtspējai. To īstenos pētniecības konsorcijs, kuru veido piecas zinātniskās, izglītības un kultūras mantojuma institūcijas - LKA kā projekta iesniedzējs un projekta sadarbības partneri - JVLMA, LMA, LNB un LU LFMI.

Valsts pētījumu programmas mērķis ir radīt starpdisciplinārā pieejā balstītas jaunas zināšanas izturētspējas izpausmes kultūras un radošās ekosistēmas aktuālajos procesos, īpaši izgaismojot kultūras piedāvājuma un pieejamības dinamiku klātienes un digitālajā vidē, kā arī sektora nodarbinātības un izglītības procesi, klāsta KM.

Tāpat mērķis ir radīt jaunas zināšanas vēsturisko procesu izpētē, īpaši izvērtējot padomju periodu, lai izprastu pašreizējo kultūras un mākslas situāciju, kā arī sociālās un ekonomiskās ietekmes izpausmes sabiedrības ilgtspējīgas attīstības kontekstā.

Jaunās zināšanas tikšot izteiktas 76 zinātniskās publikācijās, astoņās monogrāfijās, 77 starptautiskās konferencēs, jaunos promocijas un maģistra darbos, integrētas visu līmeņu kultūrizglītības programmās. Programmas laikā tiks izstrādāti seši rīcībpolitikas ziņojumi, nodrošinot zināšanu pārnesi un iekļaujošu zinātnieku dialogu ar kultūras un radošo sektoru, stiprinot tā pašapziņu un izturētspēju, paredz pušu vienošanās.

Viens no pētījuma virzieniem būšot Latvijas kultūras un radošo nozaru aktuālās attīstības tendences, tajā skaitā kultūras piedāvājuma pieejamība Latvijas iedzīvotājiem, publiskā un privātā sektora loma un mijiedarbība kultūras piedāvājuma veidošanā, nodarbinātības un ieņēmumu gūšanas modeļi kultūras un radošajās nozarēs, kā arī visu līmeņu izglītības piedāvājuma atbilstība darba tirgus pieprasījumam un tā attīstībai. Plānots pētīt arī digitālo tehnoloģiju ietekmi uz kultūras patēriņa paradumiem, kultūras satura radīšanas un izplatīšanas procesiem un ieņēmumu gūšanu no radošās darbības.

Vēl viens pētījuma virziens būs attīstīt zināšanu bāzi par Latvijas kultūras un radošajām nozarēm nozīmīgiem vēsturiskajiem procesiem, tostarp padomju okupācijas gadu norisēm kultūras jomā ar paliekošu ietekmi uz mūsdienu kultūru. Plānā ir arīdzan attīstīt kultūras un radošo nozaru sociālās un ekonomiskās ietekmes novērtējuma pieejas. Īpaši tas attieksies uz iedzīvotāju dzīves kvalitāti - labbūtību, veselību, izglītību un sociālo iekļaušanos, vidi un klimatu un inovācijām.

Programmas īstenošanā iesaistīsies zinātniskais un akadēmiskais personāls, studējošie, tostarp doktora grāda pretendenti, jaunie zinātnieki un diasporas zinātnieki. Tā sniegs iespēju veidot konkurētspējīgas zinātnieku grupas un to sadarbību ar kultūras un radošajām nozarēm, attīstīt fundamentālās un lietišķās pētniecības metodes, stiprināt izglītības procesus, iekļaujot pētniecību mākslu un kultūras augstākās izglītības studiju procesā, īpaši doktorantūrā. Programma veicinās sadarbības attīstību pētniecībā, iesaistoties starptautiskajos sadarbības tīklos un konsorcijos.

Plānots, ka programmā tiks attīstīts cilvēkkapitāls humanitārajās, mākslu un sociālajās zinātnēs. Iegūtie zinātniskie pētījumu rezultāti sniegs atbalstu kultūrpolitikas īstenošanā, veicinot sabiedrības izpratni par kultūras un radošo nozaru aktuālajiem procesiem, vēsturi un pētniecības lomu sabiedrībai nozīmīgu jautājumu risināšanā.

Sasniedzamie rezultāti ir saistīti ar datu kopu sagatavošanu kultūrpolitikas plānošanai un īstenošanai, studiju programmu attīstītību, sagatavotiem pieteikumiem starptautiskiem pētniecības projektiem, kā arī publicētiem oriģināliem zinātniskiem rakstiem "Web of Science" vai "SCOPUS" datubāzēs iekļautajos žurnālos vai konferenču rakstu krājumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja