Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vīķe-Freiberga un Lancmanis Rundāles pilī sarunāsies par diplomātijas vēsturi

Sestdien, 30. jūlijā, Rundāles pilī ar četriem dažādiem notikumiem norisināsies Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais festivāls Liepājas skaņas Rundāles pilī, un pulkst. 17 interesenti aicināti baudīt arī koncertsarunu, kurā piedalīsies bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un ilggadējais Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis.

Mūzikas apskatnieka Oresta Silabrieža vadītajā sarunā tiks aplūkota gan dejas un mūzikas nozīme aristokrātijas ikdienā un ietekme uz dažādiem nozīmīgiem vēstures notikumu pavērsieniem, gan diplomātiskā etiķete mūsdienās. Vīķe-Freiberga un Lancmanis dalīsies arī savā pieredzē.

Cīņā par izdzīvošanu politisku un sociālu intrigu piesātinātā vidē galminiekiem nācās nepārtraukti sevi apliecināt caur sociālajām prasmēm, tostarp arī deju. Galmā dejošana kļuva par iecienītu laika kavēkli, un dižciltīgās sabiedrības pārstāvjiem dejotprasme bija obligāta.

Greznas balles savulaik rīkotas arī Rundāles pilī. Piemēram, grāfa Zubova rīkotajos Ražas svētkos Rundāles pilī 1802. gada 10. oktobrī piedalījušies aptuveni 1200 viesu.

Rundāles pilī inaugurācijas balles savas prezidēšanas laikā un vērienīgu atvadu balli rīkojusi arī Vīķe-Freiberga. Tāpat šeit notikušas arī Zviedrijas un Dānijas karaliskās vizītes, šādi apliecinot pils karalisko vērienu un vēsturisko nozīmīgumu.

Sarunu papildinās Liepājas Simfoniskā orķestra izcilās flautistes Egijas Sproģes muzikālās intermēdijas. Skanēs gan Jēkaba Jančevska Trīs miniatūras, gan Daniela Demuavra Ceturtā svīta un Johana Joahima Kvanca Svīta flautai solo.

Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais festivāls Liepājas skaņas Rundāles pilī sāksies pulksten 15.

Ģimenes ar bērniem varēs piedzīvot pirmizrādi koncertuzvedumam Mazais princis, ko veido Spēlmaņu nakts un Lielās mūzikas balvas laureāte – režisore Zane Kreicberga tandēmā ar komponistu Andri Vecumnieku.

Liepājas Simfoniskais orķestris un diriģents Ainārs Rubiķis aicina uz koncertu Balle cauri gadsimtiem Rundāles pils Zelta zālē, bet festivāla kulminācijā gaidāms nakts koncerts Rundāles pils Franču dārzā, kur Liepājas Simfoniskā orķestra koncertmeistares Līgas Baltābolas vadītais Liepājas stīgu kvartets muzicēs kopā ar izcilo klarnetistu un topošo orķestra galveno diriģentu Gunti Kuzmu.

Biļetes uz festivālu Liepājas skaņas Rundāles pilī pieejamas Biļešu paradīzes tīklā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja