Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Zirgi gaidīs viesus

Inčukalnā notiks Pirmās Latvijas zirgu dienas

Šajā nedēļas nogalē Inčukalna jaunajā Jātnieku sporta centrā notiks I Latvijas zirgu dienas. Tur gaidīti visi, kam patīk šie skaistie dzīvnieki, kuri gadu simteņu garumā sadzīvojuši ar cilvēkiem gan priekos, gan smagā darbā. Divas dienas garumā no agra rīta līdz vēlam vakaram zirgi un to saimnieki demonstrēs skatītājiem dažādas prasmes — būs priekšnesumi, paraugdemonstrējumi, varēs aplūkot šķirnes zirgus īpašā izstādē, drošākie varēs mēģināt paši uzrāpties zirga mugurā. Zirgu dienu organizētāja Natālija Dreimane stāsta, ka no zirgiem nevajag baidīties — vien jāmēģina saprast viņu domāšana, tad savstarpēja sapratne garantēta.

Poniji un zirgi


"Latvijā jātnieku sports skatītāju vidū ir nepopulārs," atzīst Natālija Dreimane un, piebilst, ka sacensības notiek regulāri, taču cilvēki tās apmeklē maz. Tādēļ izlemts rīkot pasākumu, kur būs ne tikai sports, bet arī priekšnesumi un paraugdemonstrējumi. "Gribam parādīt to, ka sacensības ar zirgiem var būt interesantas!"

Latvijas zirgu dienas risināsies Inčukalnā, kur šogad pabeigta pirmā Jātnieku sporta centra celtniecības kārta. Tagad centrs ir gatavs skatītāju uzņemšanai — ir divi laukumi, kur zirgiem gan sportot, gan atpūsties, izveidota īpaša tribīne, lai skatītāji droši varētu vērot visu notiekošo. Vēlāk plānots realizēt celtniecības otro kārtu, kurā ietilps arī ziemas manēža, taču tas vēl tikai nākotnes plānos, tāpat arī apmācību organizēšana. Zirgi Inčukalnā ieradīsies vien sestdienas rītā — arī Natālijas Dreimanes skaistuļi joprojām dzīvojas Garkalnes stallī. Jauno Jātnieku sporta centru atrast nebūs sarežģīti — atliek vien aizbraukt līdz slavenajai Sēnītei, un tālāk jau ceļamalās būs norādes. Maršrutu var precizēt arī internetā — www.latvianhorses.lv.

Programma būšot interesanta, sacensības būs dienas pirmajā pusē, savukārt tām sekos izklaides, būšot arī augstlēkšana, kas Latvijā reti tiek demonstrēta, arī stafetes. Tiem, kuri vēlas ieraudzīt, cik daudzveidīgi ir zirgi, jādodas uz šķirnes zirgu parādi, kur varēs aplūkot gan ponijus, gan bruņinieku zirgus. Natālija Dreimane apgāž manu priekšstatu, ka poniji ir mazie, druknie zirdziņi. Izrādās, ka poniji ir visi zirgi, kuru skausta augstums ir līdz metram un 48 centimetriem. Pārsteidzoši — pa Natālijas Dreimanes istabas logu vēroju sirmu, dābolainu skaistuli, kas viens pats cēli drasē pa aploku, pie sevis domādama, cik gan lielisks zirgs, bet izrādās, ka ponijs!

Jādomā līdzīgi


Savulaik arī Natālija Dreimane piedalījusies sacensībās, taču tagad pilnībā pievērsusies jātnieku sporta popularizēšanai Latvijā. Viņa arī uzsver — tas ir jātnieku, ne jāšanas sports, kā bieži to nepareizi dēvē. Lai arī dārgs, savā ziņā elitārs, tomēr ar katru gadu arvien vairāk jātnieku sports piesaista interesentus. Rīgas apkārtnē esot daudz nomas staļļu, kur turēt iemīļoto dzīvnieku — ja iegādājas zirgu, nav obligāti jābūt piemājas stallim. Bērni parasti sākot mācīties jāt uz ponija, pasaulē — jau no četru gadu vecuma, pie mums gan tas notiek vēlāk. Arī Natālijas stallī līdzās sacīkšu zirgiem mitinās vairāki poniji, tie tiekot izmantoti reitterapijai, lielākoties dažādu slimību ārstēšanai — zirgkope min kustību traucējumus, arī psiholoģiskas problēmas, zirgs var izārstēt pat depresiju!

Pati viņa pirmo reizi zirga mugurā uzkāpusi deviņu gadu vecumā, taču pie sava zirga tikusi vēlāk — pirmo zirgu Natālijai, sasniedzot pilngadību, uzdāvinājis tēvs. Viņa apgalvo, ka ar zirgiem saprasties esot vienkārši, vien jāapzinās, ka cilvēka domāšana un zirga domāšana atšķiroties. "Daudziem liekas, ka zirgs ir tramīgs vai neklausa, — taču tā šķiet vien tad, ja neiedziļinās zirga domās. Tāds viņš ir," stāsta Natālija un atzīst, ka cilvēkam vieglāk saprasties ar viņam līdzīgajiem "medniekiem" — suni un kaķi, kamēr zirgs ir zālēdājs. Taču, ja iemācās, ar zirgu ir viegli komunicēt un var pat cieši sadraudzēties. Viņa arī iedrošina tos, kuriem varētu šķist, ka jau par vēlu mēģināt pirmoreiz uzrausties zirga mugurā, jo esot cilvēki, kas sākuši jāt četrdesmit gadu vecumā un ar labiem panākumiem piedalās sacensībās.

Latvijas zirgu dienas 9.un 10.augustā

Inčukalna Jātnieku sporta centrā

Biļešu cena Ls 1, www.bilesuserviss.lv un uz vietas

Vairāk informācijas: www.latvianhorses.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja