Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FOTO: NATO šefs Rasmusens Rīgā

Kolektīvā aizsardzība saglabāsies kā galvenais _NATO _uzdevums arī jaunajā Stratēģiskajā koncepcijā. Par to vienisprātis bija Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) un _NATO _ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, kurš ceturtdien Latvijā bija savā pirmajā oficiālajā vizītē kā _NATO _ģenerālsekretārs. M.Riekstiņš _NATO _vadītāju iepazīstināja arī ar Latvijas – Afganistānas dzelzceļa maršruta pozitīvo pieredzi.

M.Riekstiņa un A.F.Rasmusena sarunas laikā galvenā uzmanība veltīta jaunas NATO Stratēģiskās koncepcijas izstrādei, vēsta Arlietu ministrijas preses centrs. Puses pārrunāja Koncepcijas izstrādes procesu un ģenerālsekretāra vadītās ekspertu grupas darbu, atzīmējot Baltijas valstu pārstāvja Aivja Roņa darbību ekspertu grupā.


Ārlietu ministrs uzsvēra visaptverošas dalībvalstu diskusijas nozīmi, kas, konsolidējot aliansi ap svarīgākajiem drošības jautājumiem, stiprinātu tās politisko vienotību. M.Riekstiņš un A.F.Rasmusens apmainījās viedokļiem par Alianses attiecībām ar partneriem, tai skaitā Eiropas Savienību un pārrunāja NATO lomu un atbilstošu spēju attīstīšanu iepretim draudiem un izaicinājumiem dalībvalstīm kā Alianses teritorijā, tā arī ārpus tās.

Tikšanās laikā tika pārrunāta NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) misijas operācijas gaita un situācija Afganistānā kopumā. Puses apmainījās vērtējumiem par nesenām Afganistānas prezidenta vēlēšanām, kā arī par galvenajiem jaunās Afganistānas valdības uzdevumiem, integrējot sadrumstaloto sabiedrību, stiprinot administratīvo kapacitāti un likuma varu.

Pārrunājot kopīgos Afganistānas stabilizācijas centienus, M.Riekstiņš atzīmēja, ka papildus militārajam ieguldījumam un īstenotajiem attīstības sadarbības projektiem, Latvija ir gatava sniegt atbalstu ISAF valstīm kravu piegādē uz Afganistānu. Ministrs iepazīstināja ģenerālsekretāru ar Latvijas – Afganistānas dzelzceļa maršruta pieredzi nodrošinot ASV kravu transportēšanu uz Afganistānu. «Latvijas infrastruktūras kapacitāte, mūsu spējas un veiksmīgā pieredze ar ASV kravām, ļauj mums piedāvāt Latviju kā vadošo NATO valsti kravu piegādei uz Afganistānu,» uzsvēra M.Riekstiņš. Ministrs aicināja ņemt vērā Latvijas piedāvājumu, NATO struktūrām plānojot NATO operācijas Afganistānā apgādes jautājumus.

M.Riekstiņš ar NATO ģenerālsekretāru pārrunāja NATO partnerību politiku un īpaši NATO attiecību stiprināšanu ar Balkānu un Dienvidkaukāza valstīm.

Lai veicinātu ciešāku NATO-Gruzijas sadarbību un sniegtu atbalstu šīs valsts reformu procesam, M.Riekstiņš kā piemēru atzīmēja nepieciešamību vienoties par NATO informācijas biroja darbības sākšanu Gruzijā, atbilstoši 2008.gada decembra NATO ārlietu ministru sanāksmē pieņemtajiem lēmumiem.

Bijušais Dānijas premjerministrs Anderss Fogs Rasmusens NATO ģenerālsekretāra amatā tika apstiprināts NATO samitā šogad 4.aprīlī un pie amata pienākumu pildīšanas stājās 1.augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas