Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

papildināts (19:52) - Bordāna padomnieks Tomels izstājas no TB/LNNK

Tieslietu ministra Jāņa Bordāna padomnieks Jānis Tomels trešdien izstājies no Tēvzemei un brīvībai/LNNK, kurā bija darbojies 14 gadus. Tomels portālam Diena.lv norādīja, ka partijas valdes sēdē viņš bija vienīgais, kurš balsoja pret Bordāna izslēgšanu no partijas. Viņam arī ir iespaids, ka pēc Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) apvienošanās kongresa 7.decembrī, partijas politikā dominēs Visu Latvijai! ideoloģija.

"Pirms vairākām dienām TB/LNNK valde no savām rindām izslēdza savu tieslietu ministru Jāni Bordānu. Ministru, kas vairāk nekā gadu atrodoties amatā, ir iemantojis cieņu gan savā nozarē, gan visā sabiedrībā. Biju vienīgais valdes loceklis, kas balsoja pret Jāņa Bordāna izslēgšanu no TB/LNNK rindām. Biju šokēts gan par pašu faktu, ka jāizskata šāds jautājums, gan par veidu kā tas tika izdarīts. Pēc šīs valdes sēdes saņēmu vairāku TB/LNNK ierindas biedru vērtējumu, ka šoreiz partija ir izdarījusi lielu kļūdu," norāda Tomels.

Taču viņu patīkami pārsteidzis sabiedrības atbalsts Bordānam. "Sabiedrība redz, ka notikušais nav cīņa starp personālijām, bet gan cīņa starp tādām lielām kategorijām kā godīgums un negodīgums politikā. Uzskatu, ka tieši šādu politisko satricinājumu brīžos mums katram ir nepieciešams pārdomāt, par kādām vērtībām iestājamies. Manuprāt, šis ir patiesības mirklis mums visiem," viņš norāda.

7.decembrī ir iecerēts Nacionālās apvienības kongress, kam jālikvidē pēdējos juridiskos šķēršļus, lai Visu Latvijai! un TB/LNNK varētu saplūst vienā politiskā partijā. "TB/LNNK pārstās eksistēt kā juridiski, tā arī faktiski – ir pilnīgi skaidrs, ka jaunajā apvienotajā partijā dominēs Visu Latvijai! ideoloģiskie uzstādījumi," piebilda Tomels.  

NA līdzpriekšsēdētājam Gaidim Bērziņam bija grūti komentēt šo ziņu, ko viņš uzzināja no Diena.lv. Valdē Tomels patiešām balsojis pret vairākuma atbalstīto lēmumu, taču viņa pozīcija ir bijusi maigāka ar domu, ka ir jādod Bordānam vēl laiks izšķirties, kurā partijā ministrs vēlas darboties.

Tomels pieļāva, ka nākamais NA ministrs, visticamāk, viņu vairs nepaturētu par padomnieku. Taču tie nav viņa vienīgie pienākumi. Tomels vada arī otrdien valdības atjaunoto Okupācijas radīto zaudējumu aprēķināšanas komisiju. Bērziņš atzīst, ka Tomels šajā jomā ir daudz darījis un nevarētu būt iebildumu pret komisijas vadības uzticēšanu viņam.

Tomels TB/LNNK rindās bijis vairāk nekā 14 gadus, 10 gadus atbildīgs par TB/LNNK ārlietām un pēdējos trīs gadus darbojies arī kā TB/LNNK valdes loceklis. 

Viņš norāda, ka laikā, kad iestājies TB/LNNK, tā nebija viena līdera vai protesta balsotāju partija, bet gan partija ar skaidru ideoloģiju, partija, kas skaidri atbalstīja Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā un NATO, partija, kas strādāja valdībā, partija, kuras cilvēki bija spējuši profesionāli vadīt ministrijas, Saeimu un valdību.

TB/LNNK visos programmatiskajos dokumentos uzsvēra, ka savu politiku balsta uz 1918.gada 18.novembra Latvijas nepārtrauktības principu un 1922.gada pieņemtās Satversmes vērtībām, tādēļ TB/LNNK iestājās par Latviju kā parlamentāru republiku, neatbalstīja ideju par tautas vēlētu prezidentu, neslavināja Kārli Ulmani un viņa 15.maija apvērsumu – Kārlis Ulmanis un viņa slavināšana palika Latvijas Zemnieku savienības lieta. TB/LNNK tolaik bijusi viena no visdemokrātiskākajām partijām, ne tikai aizstāvot demokrātiju kā vērtību, bet arī savā iekšienē un lēmumu pieņemšanas procesā konsekventi ievērojot demokrātijas principus, pat tādās situācijās, kad tas tika izmantots, lai partiju vājinātu.

"Šodien situācija ir savādāka. TB/LNNK atrodas vienā apvienībā ar citu nacionāli orientētu partiju Visu Latvijai!. Abu partiju apvienībā dominē Visu Latvijai! ideoloģija. Nacionālās apvienības biroju rotā Kārļa Ulmaņa portrets. 15.maijā tiek rīkoti Vienības braucieni ar noslēgumu pie Ulmaņa pieminekļa, šogad tas pat tika organizēts kā galvenais apvienības priekšvēlēšanu pasākums pirms pašvaldību vēlēšanām. Mana un TB/LNNK vecbiedru kritika par šo pasākumu Nacionālajā apvienībā tika uztverta naidīgi, pat nepieļaujot domu, ka ir iespējams domāt savādāk – demokrātija apvienības iekšienē cienīta netiek," norāda Tomels.

Papildināts ar 2.-4. un 7.-10.rindkopām

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas