Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijas Pasts: Interneta veikali atsakās piegādāt sūtījumus uz Latviju mazā tirgus dēļ

Strādājot ar esošajiem un potenciālajiem klientiem - interneta veikaliem ārvalstīs -, Latvijas Pasta darbinieki ir uzklausījuši dažādus viedokļus par atteikumu nodrošināt paku sūtījumu piegādes uz Latviju. Taču neviens no šiem iemesliem nav pasta vai kurjera pakalpojumus nodrošinošo komersantu "darba zemā kvalitāte".

Pilnīgi noteikti varam teikt, ka Latvija nav iekļauta nekādos "melnajos sarakstos", kuru dēļ kāds no interneta veikaliem nepiegādā preces uz Latviju. Iemesli tam ir pavisam citi.

Lai paplašinātu klientu iespējas iepirkties interneta veikalos, Latvijas Pasts ir kļuvis par Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) izveidotās E-Parcel Group dalībnieci. Rezultātā pēdējos mēnešos ir strauji audzis interneta veikalos pasūtīto preču apjoms - 2013.gadā Latvijas Pastā tika apstrādāts par aptuveni 43% vairāk sīkpaku nekā 2012.gadā, kā arī ir palielinājies to interneta veikalu skaits, kas piegādā preces uz Latviju. Tomēr praksē sastopamies ar to, ka atsevišķi interneta veikali atsakās piegādāt preces Latvijas teritorijā, uzsverot, ka te ir ļoti zema pirktspēja un pārāk mazs tirgus: lai nodrošinātu pasūtījumu piegādes uz Latviju, veikalam jāiegulda līdzekļi to tehniskajā nodrošinājumā, taču pastāv risks šīs investīcijas neatpelnīt. Lietuvā iedzīvotāju ir vairāk - tātad tirgus automātiski lielāks, savukārt par Igaunijas klientu pirktspēju e-komercijas vidē nereti valda priekšstats, ka krīze to ietekmējusi daudz mazāk nekā Latvijas klientus.

Latvijas pasta un kurjerpakalpojumu sniedzēji sūtījumu piegādes ķēdē no interneta veikala līdz adresātam Latvijā ir pats pēdējais posms pēc tam, kad sūtījums ir sācis tranzīta ceļu caur dažādu pasta, aģentēšanas, avio, ūdens vai sauszemes transporta kompānijām un muitas iestādēm. Starpvalstu sūtījumu ceļošanas ilgumu ietekmē katras valsts pasta operatora sūtījumu apstrādes ātrums un veids, kā sūtījums tiek transportēts, turklāt sūtījumi pakļauti vairākām satura pārbaudēm, ko noteikušas aviokompānijas, kravu aģenti, muita, sanitārā robežinspekcija. Ja kādā no minētajiem posmiem tiek konstatēts, ka sūtījumā ievietots priekšmets, ko aizliegts pārsūtīt, tas var tikt konfiscēts automātiski. Piemēram, ar aviopastu nedrīkst sūtīt virkni sadzīvē pieprasītu priekšmetu – arī smaržas, preces ar baterijām, šķiltavas utt. Ir valstis, no kurām Latvijā šādus sūtījumus ir iespējams saņemt pa sauszemes ceļiem, piemēram, Vācija vai Polija. Taču daļa internetveikalu, kas atrodas valstīs, kuru vienīgais iespējamais savienojums ar Latviju ir aviosatiksme, par šo nosacījumu savus klientus neinformē. No klientiem tiek iekasēta nauda un neatļautās preces tiek sūtītas vienkāršos sūtījumos, riskējot, ka muitā vai pārbaudē pirms lidojuma tās tiks konfiscētas. Rezultātā klients sūdzas par pasta komersanta darbību, kurš it kā kaut ko nav piegādājis, kaut gan konkrētā prece ir konfiscēta vēl ilgi pirms nonākšanas Latvijā. Gan Latvijas Pasts, gan citi pasta komersanti Latvijā ir atbildīgi par sūtījumiem tikai tad, kad tie ir sasnieguši Latvijas teritoriju un tiek piegādāti ar šo uzņēmumu starpniecību. 

Saskaņā ar starptautiskajiem kvalitātes mērījumiem, ko Pasaules pasta savienības (Universal Post Union) uzdevumā regulāri veic neatkarīgas audita kompānijas, Latvijas Pasts 95% visu no ārzemēm saņemto paku sūtījumu transportē uz pasta nodaļām vai piegādā saņēmēja dzīvesvietā jau nākamajā darbdienā.

Pasūtot preci internetā, klientam vēlamākais sūtījuma izvēles veids būtu reģistrēts (ierakstīts) vai, ja tas ir ļoti vērtīgs/svarīgs, pat apdrošināts sūtījums - kaut gan tas ir dārgāks nekā vienkāršs (nereģistrēts, neierakstīts) sūtījums, tomēr šādam sūtījumam ir vairākas priekšrocības: interneta track-trace sistēmā ir iespējams izsekot sūtījuma ceļam visos tā pārkraušanas posmos, bet bojājuma/pazušanas gadījumā atbilstoši Pasaules pasta konvencijai klientam ir tiesības pretendēt uz atbilstošu kompensāciju. 

Preču pasūtīšana internetā drošāka un izdevīgāka ir Eiropas Savienības dalībvalstīs, jo, pirmkārt, sūtījumi ES ietvaros ir atbrīvoti no muitas nodevām, un, otrkārt, attiecībā uz sūtījumiem šajās valstīs ir iespējams runāt par patērētāju tiesību aizsardzību un tamlīdzīgiem jautājumiem, kuri, visticamāk, nekādā veidā nebūs risināmi attiecībās ar, piemēram, Ķīnas interneta veikaliem. 

Kontekstā ar šo jautājumu svarīgi atcerēties, ka atsevišķām ES dalībvalstīm ir piederīgas teritorijas ar atšķirīgu nodokļu režīmu, piemēram, Lielbritānijai piederošā Gērnsija vai Gibraltārs. Atsevišķi negodprātīgi interneta veikali, kas darbojas šajās teritorijās, mēdz maldināt patērētājus, apgalvojot, ka uz preču sūtījumiem no šīm vietām attiecas ES muitas nodokļu režīms, taču realitātē ir citādi, un rezultātā pircējs, lai saņemtu savu sūtījumu, ir spiests maksāt arī muitas nodevu. 

Ikvienam interneta preču pasūtītājam jāatceras, ka internetā pasūtītā prece, lai arī par to interneta veikalam jau ir samaksāts, līdz brīdim, kamēr tiek nodota pasūtītāja rokās, juridiski ir izsūtītāja īpašums. Tātad ar pretenzijām un jautājumiem par sūtījuma piegādes kvalitāti ir jāvēršas pie preces nosūtītāja, kurš savukārt vērsīsies tālāk pie tās valsts pasta iestādes, no kuras konkrētā prece ir izsūtīta. 

Ievērojot šos vienkāršos rīcības punktus, pasūtot preci internetā, klienti varētu tikt pasargāti no nepatīkamiem pārsteigumiem, ko rada e-komercijas piegādes nianšu nepārzināšana. 

Top komentāri

Apčidrinskis
A
Interesanti, vai citās zemēs pasts ir tikpat zaglīgs kā Latvijā? Kurš var man pastāstīt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē