Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 8. jūnijs
Mundra, Frīda, Frīdis

Ekonomiste: Pērn Latvijas preču eksportu piemeklēja trīs rēgi

Pērnā gada decembris atnesis pozitīvas ziņas – pēc piecu mēnešu negatīvas gada izaugsmes decembrī preču eksports no jauna pieauga (gada griezumā), tiesa, par niecīgiem 0,6%. Gads kopumā arī noslēdzies uz plus zīmes, preču eksports pērn pieauga par 1,5% salīdzinājumā ar 2012.gadu, kas gan ir daudz lēnāk, nekā iepriekšējos gados ierasts.

Tiesa, Latvijas preču eksportu pērn piemeklēja trīs likstas, kas gada izaugsmes tempus krietni pavārdzināja: Liepājas Metalurga dīkstāve, 2012.gada graudu rekordražas augstais bāzes efekts, kā arī vājš ārējais pieprasījums. Ja izslēdzam Liepājas Metalurga efektu (dzelzs un tērauda eksportu) un graudus, tad gads kopumā noslēdzies daudz labāk nekā kopējie cipari liecina – uz 6,8%. Tātad pārējās nozares spējušas turēties pretī vājam ārējam pieprasījumam un gadu noslēgušas salīdzinoši labi. It īpaši iepriecinājis decembris, kad, izslēdzot graudus, dzelzi un tēraudu, izaugsme sasniegusi turpat 12% gadā, kas ir spējākais kāpums kopš pērnā gada aprīļa un ļoti laba nots, uz kā noslēgt gadu. Arī preču importa kritums pērnā gada decembrī sāka mitēties un gada griezumā samazinājās nu vairs tikai par 0,9%. Kopumā decembra dati sniedz pamatu piesardzīgam optimismam, šķiet, ārējais pieprasījums sāk spēcināties. 

Šogad izaugsmes tempus jau vairs tik ļoti neietekmēs augstāk minētās trīs likstas. Liepājas Metalurga efekts apsīks pavasara beigās (pērn uzņēmums turpināja eksportēt iepriekš saražoto produkciju vēl līdz maijam). 2012.gada graudu rekordražas bāzes ietekme arī mitēsies pavasara sākumā, pakāpeniski mazinoties esošajiem graudu krājumiem. Visbeidzot, gaidāms, ka ārējais pieprasījums šogad spēcināsies. Līdz ar to, preču eksporta izaugsme šogad manāmi pieņemsies spēkā. 

Tiesa, tas nenozīmē, ka šī izaugsme būs viegla un pati par sevi saprotama. Pašlaik bažas sagādā vārgā investīciju aktivitāte. Jaudu noslodze saglabājas augsta, un uzņēmumi joprojām saglabā piesardzību attiecībā uz investīcijām, kas nākotnē var iegrožot eksporta izaugsmi. Šajā ziņā Latvijas preču eksporta stāstam varam vilkt paralēles ar Čārlza Dikensa slaveno tēlu Ebenīzeru Skrūdžu jeb Sīkstuli no Ziemassvētku dziesmas. Proti, pērn Latvijas preču eksportu piemeklēja trīs rēgi – no pagātnes to vājināja 2012.gada rekordaugstā graudu raža, tagadnes jeb 2013.gada rēga lomās ierindojās Liepājas Metalurgs un vārgs ārējais pieprasījums, kamēr nepietiekamā investīciju aktivitāte varētu būt nākotnes rēgs. Ir jāinvestē šodien, lai kāpinātu eksportu rīt. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē