Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

EM: Cenu pieaugums šogad aprīlī vērtējams kā mērens

Šī gada aprīlī, salīdzinot ar martu, patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,5 %. Precēm cenas pieauga par 0,6 %, bet pakalpojumiem tās nemainījās.

Šogad cenu pieaugums aprīlī ir mērenāks, salīdzinot ar vidējo rādītāju pēdējo desmit gadu laikā. Salīdzinājumam, no 2004. gada patēriņa cenu līmenis aprīlī palielinājās no 0,6 līdz 1,5 procentiem, izņemot 2009. gadu, kad bija deflācija, un iepriekšējo – 2013. gadu, kad patēriņa cenu līmenis aprīlī palika nemainīgs.

Aprīlī, tāpat kā martā, patēriņa cenu dinamiku, galvenokārt, noteica sezonai raksturīgais cenu pieaugums apģērbiem un apaviem, bet tomēr pēdējo četru gadu laikā tas bija zemākais pieaugums šajā mēnesī. Cenas apģērbiem un apaviem aprīlī palielinājās par 3,9 % (apģērbiem cenas nemainījās, bet apaviem cenas pieauga par 13,8 %), kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,2 procentpunktiem.

Cenas pieauga arī pārtikai par 0,9 %, kas kopējo cenu līmeni palielināja par 0,2 procentpunktiem. Jāatzīmē, ka pārtikai aprīlī ir raksturīgs cenu palielinājums. Vislielākā ietekme bija cenu kāpumam gaļai (par 1 %), maizei (par 1,2 %), pienam, sieram un olām (par 1,3 %) un augļiem (par 4,1 %). Pasaules pārtikas cenas, pēc pieauguma februārī un martā, aprīlī samazinājās. Aprīlī, salīdzinot ar martu, tās samazinājās par 1,6 %, ko ietekmēja straujš cenu kritums piena produktiem. Cenas samazinājās arī augu eļļām un cukuram, bet neliels pieaugums bija graudaugiem un gaļai.

Par 0,1 procentpunktu kopējo patēriņa cenu līmeni ietekmēja alkoholisko dzērienu sadārdzināšanās, kam cenas mēneša laikā pieauga par 1,8 procentiem.

Lielākā pazeminošā  ietekme martā bija cenu kritumam degvielai. Degvielas cenas Latvijā mēneša laikā samazinājās par 0,8 %, bet pasaules naftas cenām, pēc krituma martā, aprīlī bija vērojams pieaugums līdz 1 % un cenas atgriezās februāra līmenī. 

Pārējās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības aprīlī būtiski neietekmēja kopējo cenu līmeni. Arī gada sākumā vērotais cenu pieaugums pakalpojumiem ir stabilizējies. Aprīlī pakalpojumiem cenas saglabājās iepriekšējā mēneša līmenī. 

2014. gada aprīlī, salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli, patēriņa cenas palielinājās par 0,7%. Gada vidējā inflācija pieauga par 0,1 procentu.

Prognozējam, ka turpmāk patēriņa cenas turpinās mēreni augt. To ietekmēs gan pieprasījuma, gan piedāvājuma puses faktori. Uzlabojoties situācijai darba tirgū, pieaugs privātais patēriņš. Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā 2014.gadā sagaidāma mērena inflācija un gada vidējā inflācija var būt ap 1 % pie nosacījuma, ja pasaules pārtikas un naftas produktu cenas saglabās pašreizējo tendenci un nav sagaidāms to straujš pieaugums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē