Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Godmanis: Veselības, izglītības un kultūras nozare dzīvo citā Latvijā

Kultūras, izglītības un veselības nozare dzīvo citā Latvijā un nesaprot, kad beidzot piedzīvos atkopšanos no krīzes, portālam Diena.lv atzīst Eiroparlamenta deputāts un bijušais premjerministrs Ivars Godmanis.

"Nav grūti saprast, kāpēc kultūras, izglītības un veselības nozarē strādājošie, dzirdot premjera vai finanšu ministra izteikumus par Latvijas veiksmes stāstu un pārvarēto krīzi, domā, ka amatpersonas dzīvo citā pasaulē. Pēdējie Centrālās statistika pārvaldes dati rāda, ka šajās jomās no 2006. gada kopējais apgrozījums arvien samazinājies – izglītībā par 17%, veselībā – par 23%, kultūrā – par 30% un nevienā brīdī nav vērojama augšupeja, pat ne pēc krīzes. Līdz ar to skaidrs, kāpēc šajās nozarēs strādājošajiem ir negatīva reakcija uz valdības un atbildīgo ministriju darbu," norāda ekspremjers.

Viņš izpētījis, ka vienīgās nozares, kurās vērojama stabila augšupeja, ir lauksaimniecība, loģistika un rūpniecība, taču valdība nevar tajās būtiski ietekmēt naudas apgrozījumu, tādējādi palielinot nodokļu ieņēmumus, ko pārdalīt "trūkumā dzīvojošajām" sfērām.

"Valdība apzinās, ka kaut kas ir jādara, bet vienā piegājienā, piemēram, ar 2014. gada budžetu, būtiski uzlabojumi nav sasniedzami. Problēma ir, ka esam parakstījuši fiskālās stabilitātes līgumu – tas prasa virzīties uz 0,5 % strukturālo deficītu. Mūsu atskaites periods ir 1,4% deficīts, kāds bija, Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā un mēs nevaram iet virs tā, jo tad pārkāptu šo līgumu. Skaidrs, ka "apdalītās" nozares mierā neliksies – tās dzīvo citā Latvijā un nesaprot, kad piedzīvos savu atkopšanos no krīzes. Es saprotu arī valdības problēmas, jo tai ir minētās starptautiskās saistības, kuras ignorējot, varētu rasties politiskas sekas. Taču tieši šis rāmis nosaka pašreizējo budžeta pieņemšanas procesu. Bet tāda ir dzīve – katram sava garoza ēdama," klāsta eiroparlamentārietis.

I. Godmanis uzskata, ka grūtības budžeta pieņemšanas procesā rada tieši tas, ka politiski jūtīgās nozares tiešā veidā atkarīgas tikai no valsts maka. "Šeit sāk vērsties plašumā arī cīņa pirms nākamajām Saeimas vēlēšanām – atbildīgo nozaru partiju ķīviņos un savstarpējos ultimātos viegli atšifrēt, kas kurā jomā taisa troksni."

Viņš piesardzīgi vērtē ik pa laikam izskanošo nepieciešamību Latvijā ieviest progresīvo nodokli: "Jābūt ļoti nopietniem pamatojumiem, pirms ieviest izmaiņas kādā no budžeta ieņēmumu daļām, un vienmēr jāatceras, ka dzīvojam Baltijā – tikko mūsu nodokļu sistēma būtiski atšķirsies no Lietuvas vai Igaunijas, Latvijas uzņēmēji pārcelsies uz kaimiņvalstīm. Ja Latvija ieviestu progresīvo nodokli, bet Igaunijā tā nebūtu, nav grūti iedomāties, uz kurieni pārietu uzņēmējdarbība un tās pienesums tautsaimniecībai."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē