Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Jaunzeme-Grende: Jāvērtē, vai valsts var atļauties finansēt koncertus Daugavpilī

Ļoti rūpīgi jāvērtē, vai valsts var atļauties finansēt pop un rok koncertus situācijā, kad nepieciešams finansējums Dziesmu un deju svētkiem, literatūras un grāmatniecības nozarei, un citām jomām, kas ievērojami vairāk saistītas ar integrācijas virzieniem, portālu Diena.lv informēja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

Kā vēstīts, kultūras ministrija vairākās programmās paredzējusi finansiālu atbalstu pasākumu rīkošanai Latgales reģionā, arī Daugavpilī, tomēr popmūziķiem un rokmūziķiem, kuri muzikālos pasākumos varētu saliedēt latviski un krieviski runājošos, naudas līdzekļi nav plānoti.

Jau ziņots, ka Daugavpilī dzīvojošais mediķis Andrejs Faibuševičs Dienai atklāja, ka valstij būtu jāsponsorē kādi kultūras pasākumi šajā pilsētā, lai "ieguldītu latviskumā".

"Šobrīd ne tikai Kultūras ministrija, bet arī valdības līmenī tiek strādāts pie priekšlikumiem sabiedrības sašķeltības mazināšanai. Apkopojot visus priekšlikumus, būs skaidrs, kādas ir prioritātes un kādu vietu prioritāšu sarakstā ieņems pop un rok mūzikas koncerti kā integrācijas instruments Latgalē. Dokumentā, kas patlaban nosaka valsts politiku integrācijas jomā, definēti sabiedrības integrācijas virzieni, kuros jāstrādā: nacionālā identitāte, tostarp valsts valoda un lokālās, arī Latgales identitātes stiprināšana, pilsoniskā līdzdalība un vienota sociālā atmiņa," portālam norādīja ministre.

Portāls Diena.lv aptaujāja vairākus latviski dziedošos māksliniekus, kuri atzina - uz Daugavpili dotos biežāk, ja valsts sniegtu finansiālu atbalstu. "Kaut vai segtu transporta un aparatūras nogādāšanas izdevumus, lai tas tomēr būtu adekvāts honorārs, ko saņemtu pēc koncerta, jo izmaksas ir dārgas," sacīja Olga Rajecka.

Topošās Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas vadītājs Saeimas deputāts Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK) jau iepriekš rosinājis, ka Latvijā būtu jārīko dziesmu konkurss, kurā latviešu populārās roka un popa dziesmas izpildītu krievu un citu mazākumtautību jaunieši, lai tā veicinātu viņu integrāciju un latviešu kultūras izzināšanu.

Viņš Dienai.lv atzina – priekšlikums par valsts atbalsta saņemšanu arī pop un rokmūziķiem ir vērtējams. "Domāju, ka pēc būtības tas būtu derīgi, virziens ir pareizs, bet jāskatās – kam un ko tieši. Lai tas būtu kvalitatīvi, lai nav galīgi "lētais produkts". Tam nevajadzētu būt tam, ka mūs vieno lēta gaume," sacīja deputāts.

Daugavpils Kultūras pils vadītājs Aleksandrs Rudzs portālam iepriekš sacīja, ka tas būtu viens no instrumentiem, kā veicināt integrāciju. "Mēs būtu par, lai tikai biežāk brauc un uzstājas. Priekš kam mums tad koncertzāle? Mums ir 15 pasākumi mēnesī. Tad varētu būt 25! Latvijā ir taču tik daudz ko parādīt!" saka A.Rudzs.

Arī Latgales plānošanas reģiona Attīstības un plānošanas nodaļas pārstāve Valda Iļjanova portālam Diena.lv atzina - arī popkultūras pasākumi ir nepieciešami un papildu atbalsts mūziķus motivētu koncertēt Daugavpilī. "It īpaši jaunajai paaudzei. Daugavpilī ir universitāte un jauniešiem nav grūtību komunicēt savā starpā latviešu valodā. Uz pasākumiem nāk dažādās  valodās runājoši cilvēki, tādēļ šādi koncerti veicinātu integrāciju," teica V.Iļjanova.





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē