Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Kampars: Piena pārstrādes uzņēmumiem jākooperējas, lai iekarotu Ķīnas tirgu

Piena pārstrādes uzņēmumiem ir iespējams iekarot Ķīnas tirgu, taču vienkāršāk to būtu paveikt, nozares uzņēmumiem kooperējoties, ceturtdien Latvijas piensaimniecībai veltītā konferencē sacīja Latvijas-Ķīnas Biznesa padomes valdes priekšsēdētājs Artis Kampars (Vienotība).

Kampars informēja, ka saskaņā ar esošajām prognozēm Ķīnas piena tirgus - gan patēriņš, gan ražošana, gan arī imports - nākamajos gados būtiski augs. Viņš piebilda, ka, lai arī Ķīna atbalsta savu piena produktu ražošanu, tomēr pieprasīti būs arī importētie produkti. Ja 2012.gadā Ķīna no citām valstīm importēja aptuveni 6,2 miljonus tonnu piena produktu, tad 2030.gadā tie būs aptuveni 21,7 miljoni tonnu.

Patlaban piena produktus uz Ķīnu visvairāk - 60% - eksportē Jaunzēlande un Austrālija, 25% - Eiropas Savienības valstis (Francija, Nīderlande un Vācija), bet 10% - ASV. Kopumā uz Ķīnu piena produktus eksportē 60 valstis, savukārt tirgū pieejami vairāk nekā 200 piena produktu zīmoli.

Pēc Kampara teiktā, populārākie piena produkti Ķīnā ir pasterizēts piens, kas aizņem 57% tirgus daļu, tam seko piena pulveris - 25%, jogurts - 8%, piena dzērieni - 6%, kā arī siers u.c. piena produkti - 4%. Importētā piena cena mazumtirdzniecībā svārstās no 1,95 līdz 5,9 eiro par litru, bet augstākas kvalitātes produktiem līdz pat 8,5 eiro par litru.

"Piens nav tradicionāls Ķīnas patērētāju pārtikas produkts, tāpēc ieiet šajā tirgū ar piena produktiem ir liels izaicinājums. Tiesa, piena produktu popularitāte Ķīnā būtiski aug, ko veicina vairāki faktori, piemēram, Ķīnas valdības veiktā sociālā kampaņa par piena lietošanas labajām īpašībām, pieprasījums pēc veselīgas pārtikas, kā arī ķīniešu vēlme pārņemt rietumu valstu dzīvesstilu, kas izpaužas arī pārtikas lietojumā," stāstīja Kampars.

Viņš arī norādīja uz pieaugošo Ķīnas iedzīvotāju pirktspēju. Piemēram, 2013.gadā Ķīnā vidējais ienākumu līmenis bija 6736 eiro gadā, kas nozīmē, ka vidēji cilvēki mēnesī saņem ap 600 eiro. Tajā pašā laikā 36% no Ķīnas iedzīvotājiem saņem no 10 000 līdz 100 000 eiro gadā. "Šī algu tendence palielinās, līdz ar to stereotips, ka Ķīna nav maksātspējīga, nav patiess," uzsvēra Kampars.

Runājot par Latvijas piena produktu ražotāju iespējām iekarot Ķīnas tirgu, Kampars stāstīja, ka, lai Latvijas piena produkti nonāktu Ķīnā, vispirms ir jāpanāk vispārēja Latvijā ražotā piena sertifikācija, jādomā par uzņēmumu individuālo sertifikāciju, kā arī uzņēmumam Ķīnā nepieciešams atrast partneri ar importa licenci. "Partneris, ar kuru strādājat Ķīnā, ir galvenā veiksmes atslēga," norādīja Kampars.

Ķīnas tirgus iekarošanas mēģinājumos Kampars Latvijas uzņēmumiem iesaka kooperēties, jo pat lielākie Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi, salīdzinot ar globālām kompānijām, ir niecīgi.

"Nav runa tikai par ražošanas apjomu, bet arī par iespējām atrast tirdzniecības kanālus, lai process notiktu veiksmīgi. Kooperējoties jādomā par vienota zīmola izstrādi, piemēram, ka Latvijā ražo kvalitatīvus un "zaļus" piena produktus," uzsvēra Kampars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē