Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

LNO pārstāvis: LM mēģina likvidēt nacionālo kultūras nozari

Laikā, kad labākie profesionālie mūziķi Latvijas nacionālā operā un Latvijas nacionālā simfoniskajā orķestrī saņem grašus (LNSO - 280 latu uz rokas), LM nāk ar paziņojumu liegt iespēju saņemt izdienas pensiju nostrādājot 25 gadus. Jau tagad trūkst motivācijas apgūt mūziķa profesiju un ir problēmas nokomplektēt sastāvu atsevišķās specialitātēs.

Nav nevienas citas profesijas, kuru būtu jāsāk apgūt jau bērnībā, un izglītībā jāiegulda 15-18 gadi, tad jāiztur konkurss, lai tiktu strādāt profesionālā kolektīvā un saņemtu niecīgu atalgojumu. Ja tiktu likvidētas izdienas pensijas, lielākajai daļai mūziķu dažādu medicīnisku indikāciju dēļ aptuveni 50 gadu vecumā būtu jāpārkvalificējas, jo ir tikai dažas personības, kas spēj šo darbu veikt līdz vecuma pensijai. Pat okupācijas laikā valdība saprata, ka šāda pensija ir jāpiešķir vai arī jānodrošina ar tādu atalgojumu, lai mūziķi spētu savas karjeras laikā nodrošināt savas vecumdienas.

Tāpat neviens skatītājs negribēs redzēt baleta izrādi, kurā piedalīsies 62 gadus jaunas baletdejotājas vai jaunu cilvēku lomas dziedās senjori ar nogurušām balsīm.

Šīs izmaiņas novedīs arī pie tā, ka kolektīvos neienāks jauni kadri, jo vecie gaidīs pensijas, kā tas ir Zagrebas baletā, kur trupā ir 120 dejotāju , bet reāli var padejot ap 50.

Nav pieņemams ka Labklājības ministrija tik būtiskā jautājumā nekonsultējas ar nozares speciālistiem, bet pie tā jau pierasts, sataisīt muļķības un pēc tam atvainoties.

Premjera Andra Šķēles laikā izdienas pensija tika atceltas un arodbiedrība panāca tās atjaunošanu. Vai kāpsim virsū grābeklim vēlreiz?

Arodbiedrības darīs visu iespējamo, lai nepieļautu šādu situāciju, jo bez profesionālās nozares nepastāvēs arī pašdarbība, kas tieši apdraud Dziesmu svētku nākotni.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē