Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Politologs: Vēlēšanu zemā aktivitāte nav katastrofāla

Pilsoņu līdzdalība Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās ir zema, tomēr tā nav katastrofāla, aģentūrai LETA skaidroja politologs Jānis Ikstens.

Zemajai aktivitātei ir trīs galvenie iemesli, norādīja Ikstens. Par galveno iemeslu viņš sauca zemo vēlēšanu nozīmīgumu Latvijas pilsoņiem. "Jebkuram cilvēkam, kurš kaut ko saprot skaitļos, ir skaidrs, ka nedaudz vairāk nekā 1% nespēj būtiski ietekmēt vairāk nekā 750 citu deputātu darbu. Turklāt deputāti ir sašķelti dažādās grupās, kas arī mazina viņu ietekmi," teica Ikstens.

Arī karstais laiks būtiski ietekmē cilvēku lēmumu ignorēt vēlēšanas. "Ja ārā būtu plus 15, nevis plus 30 grādi, varētu sagaidīt lielāku cilvēku aktivitāti," norādīja politologs.

Strīdīgs jautājums ir arī veids, kādā tiek aprēķināta vēlētāju aktivitāte. Ikstens skaidroja, ka par pamatu tiek ņemti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) dati par iedzīvotāju skaitu, kas balstās uz iedzīvotāju deklarētajām dzīvesvietām. "Šie dati atšķiras no tautas skaitīšanas datiem, jo bieži vien cilvēks, kurš ir emigrējis, nav izdeklarējies no savas dzīvesvietas. Tādēļ procentuāli aktivitāte var tikt aprēķināta mazāka, nekā tā patiesībā ir," viņš teica.

Kā ziņots, sestdien Latvijā notiek EP vēlēšanas. 952 vēlēšanu iecirkņi visā Latvijā būs atvērti līdz plkst.20.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē