Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ražotāji: Jauniešu alkoholisma iemesls ir vājā pārdošanas kontrole

Jauniešu alkoholisma iemesli meklējami alkohola realizācijas vājajā kontrolē un nesekmīgā ēnu ekonomikas apkarošanā, turklāt situāciju neuzlabos Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) rosinātā alkohola pārdevēju sodīšana, norādīja Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) pārstāvji.

Kā ziņots, nolūkā ierobežot jauniešu alkoholismu un nelegālā alkohola izplatību LĀB rosina piemērot naudas sodu par alkohola pārdošanu nepilngadīgajiem no 200 līdz 250 latiem un piemērot administratīvo arestu uz laiku līdz piecām diennaktīm, bet juridiskajām personām - naudas sodu no 500 līdz 1000 latiem. Tāpat LĀB rosina palielināt kontroli tirdzniecības vietās, savukārt ar laiku alkoholu pārdot tikai specializētajos veikalos.

"Legālu dzērienu ražotāji un tirgotāji piekrīt LĀB viedoklim, ka nelegālu dzērienu tirgotavu apkarošana joprojām ir vāja, un policijai nepietiek kapacitātes to regulāri un efektīvi ierobežot. Nelegālas izcelsmes alkohola pieejamība ir viena no problēmas saknēm, kas prasa aktīvu apkarošanu," norādīja ARTA pārstāvji, akcentējot, ka situāciju neuzlabos LĀB iecerētā pārdevēju sodīšana.

"Alkohola aprites likums jau paredz aizliegumu pārdot alkoholu personām līdz 18 gadiem un šīm personām alkoholu pirkt. Nepieciešams šo likumu īstenot dzīvē un uzlabot kontroli, uzliekot atbildību pašām personām vai arī vecākiem, kā arī tirdzniecības vietu personālam, kas pārkāpis likumu," sacīja ARTA valdes priekšsēdētājs Genādijs Kļepikovs.

Kā veiksmīgu ierosinājumu un pirmo soli, kas būtu jāsper jaunās paaudzes izglītošanā, ARTA nosauc veselības mācības ieviešanu vidusskolās.

Jau iepriekš Kļepokovs norādīja, ka ēnu ekonomikas mazināšanai jāveido vide, kas nav labvēlīga kontrabandas izplatībai un nelegālu ražotņu darbībai. "To var panākt gan ar pastiprinātiem kontroles pasākumiem, gan likumdošanu, bet tikpat svarīga ir arī sabiedrības izpratne par alkoholisko dzērienu lietošanas kultūru," sacīja ARTA vadītājs.

ARTA izveidota 2009.gada februārī. Tā apvieno lielākos Latvijas alkohola nozares ražotājus un izplatītājus. Apvienība darbojas kā alkoholisko dzērienu industrijas eksperts, pārstāvot nozares kompāniju interešu atbalstu, un iestājas par atbildīgu un saprātīgu alkohola lietošanas vidi Latvijā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē