Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Rinkēvičs: Moldova ir piemērs tam, ka Asociācijas līgumi sasniedz mērķi

Kopš Asociācijas līguma noslēgšanas Moldovai eksports uz Eiropas Savienību (ES) no 1.septembra ir pieaudzis par 20%, kas parāda, ka šādi līgumi darbojas, veicinot valsts ekonomisko izaugsmi, šodien Saeimas Ārlietu komisijas sēdē norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība).

Runājot par marta beigās notikušo vizīti uz Moldovu, ministrs norādīja, ka tā bija saistīta ar gatavošanos maijā gaidāmajam Austrumu partnerības samitam.

"Moldovu varētu dēvēt par vienu no tām Austrumu partnerības valstīm, kas no partnerības šobrīd ir ieguvusi visu. Kopš Asociācijas līguma noslēgšanas Moldovai eksports uz ES no 1.septembra ir pieaudzis par 20%, kas parāda, ka šie līgumi strādā, veicinot valsts ekonomisko izaugsmi," skaidroja Rinkēvičs.

Tāpat ministrs norādīja vēl vienu, viņaprāt, būtisku ieguvumu - kopš vīzu liberalizācijas stāšanās spēkā, aptuveni 75 000 Piedņestras iedzīvotāju pieprasījuši Moldovas pases.

"Piedņestras iedzīvotāji sajūt, ka Moldovas pase šobrīd paliek tikai vērtīgāka. Ekonomiskās attiecības ar ES ir būtiskākas. Tā ir laba zīme, jo tiek parādīts, ka pastāv kāda alternatīva," sacīja ministrs, vienlaikus izsakot aicinājumu nejaukt tos procesus, kas notiek politiskā līmenī.

"Vai mēs pēc pusgada redzēsim pilnīgu Piedņestras reintegrāciju Moldovā? Nē, tas prasīs laiku, taču tendences pašlaik ir pozitīvas," uzskata ministrs, piebilstot, ka Moldova ir sava veida lakmusa tests Austrumu partnerības programmai.

Vienlaikus ministrs vērsa uzmanību uz Krievijas izvērstās propagandas ietekmi.

"Pilsētā, kurā var sapulcināt pāris simtus cilvēku un kur ienākumi no jebkura koncerta varētu būt pāris desmiti vai pāris simti eiro, uzstājas Krievijas zvaigznes, kuras par saviem koncertiem un priekšnesumiem honorāros saņem pārdesmit tūkstošus eiro," situāciju lakoniski skaidroja ministrs.

Jau ziņots, ka sadarbība ar Austrumu partnerības valstīm - Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu, kā arī Ukrainu - ir Latvijas ārpolitikas prioritāte.

Organizējot samitu, Latvija aktīvi virzīs Austrumu partnerības politiku ES līmenī, tā sekmējot Austrumu partnerības valstu tuvināšanos ES, kā arī īstenos savas nacionālās intereses, attīstot divpusējo sadarbību ar reģiona valstīm.

Austrumu partnerības samita laikā Latvijā ieradīsies valstu un valdību vadītāji no visām ES dalībvalstīm un Austrumu partnerības valstīm, kā arī ES institūciju pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē