Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Točs: Priekšlikums piešķirt vēlēšanu tiesības no 16 gadu vecuma ir loģisks

Jaunākā Saeimas deputāta Jāņa Dombravas priekšlikums piešķirt vēlēšanu tiesības no 16 gadu vecuma ir loģisks. Latvijas sabiedrība cieš no novecošanas. Tāpēc jauniešu elementa aktivizācija mums ir vairāk nekā svarīga. Un vēlēšanu tiesības ir viens no soļiem šajā virzienā.

Jānis Dombrava ierosina piešķirt no 16 gadu vecuma pašvaldību vēlēšanu tiesības. Nav skaidrs, cik nopietnu diskusiju tas izsauks parlamentā. Šoreiz tas var arī izkūpēt kā jautājums, kuram nekādas tālākas virzības nav. Tomēr ir skaidrs, ka pienāks laiks, kad mēs diskutēsim ne tikai par pašvaldību, bet arī par Saeimas vēlēšanu tiesību piešķiršanu jau no 16 gadiem.

Agrāka vēlēšanu tiesību iestāšanās ir kāda lielāka procesa tendence, kas redzams pasaules sabiedrībā. Vēl pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados vēlēšanu tiesības caurmērā iestājās 21 gada vecumā. Tagad vairākumā pasaules valstu ierasts, ka vēlēšanu tiesības sākas 18 gadu vecumā. Dažās valstīs - Brazīlijā, Nikaragvā, Irānā un Kubā - vēlēšanu tiesības jau tagad sākas 16 gadu vecumā.

Vēlēšanu tiesību vecums 18 gados aizvien vairāk kļūst līdzīgs tradīcijai - tā ir tāpēc, ka ir. Mūsdienu sešpadsmitgadnieks aizvien vairāk ne ar ko neatšķiras no astoņpadsmitgadnieka. Zīmīgi, ka arī kriminālā atbildība aizvien plašākā pārkāpumu lokā ir pārcēlusies jau uz šo vecumu vai pat agrāk. Sešpadsmitgadnieks mūsdienās lielākoties ir pietiekami emancipēts un nobriedis, lai sāktu pilnvērtīgu dzīvi.

Paralēli vēlēšanu tiesību piešķiršanai ne mazāk svarīgs, varbūt pat reāli svarīgāks, ir jautājums par autovadītāja tiesību piešķiršanu no 16 gadu vecuma. Mūsu jaunieši nav atpalikušāki par amerikāņiem. Ja ASV autovadītāja tiesības ir iespējams iegūt agrāk, nav nekāda pamata, kāpēc tās nevarētu agrāk iegūt arī Latvijā.

Ja mēs gribam, lai mūsu sabiedrība turpina funkcionēt normāli, Latvijā, kura īpaši asi saskaras ar sabiedrības novecošanas problēmu, jauniešu agrāka pilnvērtīga iekļaušanās produktīvā sabiedrības dzīvē ir absolūti nepieciešama. Mūsdienu sešpdasmitgadniekam nav pamata liegt tādas pašas politiskās tiesības kā astoņdesmitsešgadniekam - katrs tikai pārstāvēs savu niansi politikā un sabiedrībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē