Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Vīķe-Freiberga: Latvijā sarīkot provokācijas un grautiņus ir "smieklīgi vienkārši"

Ņemot vērā notikumus Ukrainā, redzams, ka ar pietiekami sliktu gribu un pietiekamiem resursiem grautiņus un nemierus arī Latvijā sarīkot ir "smieklīgi vienkārši", intervijā Latvijas Radio (LR) norādīja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga."Nemierus var sarīkot ne tikai ar vietējiem ļaudīm, bet, ja vajadzīgs, tos importējot no ārzemēm.

Ja viņi atnāk bez atpazīšanās zīmēm uz krūtīm, viņi varētu braukāt no vienas vietas uz otru un spēlēt nelaimīgos vietējos iedzīvotājus. Ja kāds vēlas izveidot provokācijas, tas ir smieklīgi vienkārši izdarāms," atbildot uz jautājumu, vai šogad un turpmāk tādi pasākumi kā 9.maija svinības varētu radīt lielāku etnisko saspīlējumu Latvijā, skaidroja Vīķe-Freiberga.Viņa neslēpa, ka etniskā spriedze Latvijā ir liela. "Domāju, pietiekami enerģiski neesam piestrādājuši pie tā, lai sabiedrības dažādās daļas varētu labāk viena otru saprast un pieņemt."Uz LR jautājumu, vai lielais krievvalodīgo skaits ir problēma, Freiberga to nosauca, ka attiecīgas Krievijas politikas gadījumā "tā varētu būt potenciāla problēma".Eksprezidente uzskata, ka etniskā saspīlējuma risinājums, arī uz Ukrainas notikumu fona, meklējams "demokrātiskā iecietībā". Piemēram, "jāturpina skolās konsekventi mācīt, ka Otrā pasaules kara beigu diena ir 8.maijs, turklāt tā bija ne tikai uzvara pār fašismu, bet arī beigas šaušalīgam slaktiņam un postam, kurā dzīvības zaudēja karavīri un daudzi civiliedzīvotāji, un jāskaidro, ka Latvijā 9.maijā atzīmē Eiropas dienu."Runājot par tiešām ekonomiskajām sankcijām, kuras Rietumi varētu vērst pret Krieviju, eksprezidente norādīja – Latvijai skaidri jāizvēlas, kuru ceļu iet. Kaut skaidrs, ka pret Krieviju vērstas ekonomiskās sankcijas būs ar spēcīgām atskaņām arī Latvijas ekonomikā, "uz visu nevar skatīties tikai no merkantilu interešu viedokļa"."Nav viena skaidri ejama ceļa, kur Latvija varētu bez sāpēm no mūsu puses [sabalansēt] principiālo, morālo un likumisko stāju ar dzīves praktiskajām realitātēm. Taču, ja uz visu sāksim raudzīties tikai no merkantilā viedokļa, un skatīties, kur kādam varētu kaut ko pārdot vai nopirkt, pasaule aizies pa rensteli uz leju īsā laikā," pauda Vīķe-Freiberga, piebilstot, ka pašreizējā notikumu attīstība neliecina, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina apetīte pēc Krimas aneksijas pati no sevis varētu mazināties. "Ja reiz kaut kas kādam izdodas, neviens viņu neaptur – kāpēc neiet tālāk?"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē