Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Zanders: Trīs priekšlikumi Nacionālajai apvienībai

Ievērojot, ka attiecībā uz virkni Nacionālās apvienības (NA) pārstāvju (jo īpaši tiem, kuru saknes ir Visu Latvijai) ilgstoši lietotas dažādas iesaukas, cilvēciski var saprast, ka NA biedri atspēlējas, devīgi piešķirot citas iesaukas saviem oponentiem. Tomēr niķis par iesauku izvēlēties vārdu "liberālis" nav korekts, jo tiek lietota galvenokārt ASV izplatītā jēdziena "liberālisms" (kaut kas kreiss, sociāldemokrātisks) interpretācija.

Vismaz manā subjektīvā ieskatā klasiskais liberālisms nozīmē, ka indivīds paļaujas uz sevi, negaida, ka kāds (piemēram, NA tik aizdomīgā Brisele) atrisinās viņa problēmas. Liberālis klasiskā izpratnē neļaus sev aizbāzt muti, nepakļausies pašcenzūrai (tostarp NA, šķiet, tik netīkamā politkorektuma diktētai). Liberālis būs tas, kurš iestāsies par valsts un reliģijas (jebkuras!) nošķīrumu, par sekulārismu. Citiem vārdiem sakot, izsmejot un kritizējot "liberāļus", NA cilvēki neapzināti vēršas pret uzskatiem, kas daudzos aspektos būs atšķirīgi no NA prioritātēm, bet vienlaicīgi citos ir dabiski sabiedrotie. Tas būtu pirmkārt.Otrkārt, NA nostāja bēgļu uzņemšanas gadījumā nav korekta. Koalīcija, valdība, lai kāda villošanās notiek tās iekšpusē, tomēr ir platforma domu apmaiņai un risinājumu kopīgai meklēšanai. Ja NA kādā brīdī sāka likties, ka premjere, iekšlietu un ārlietu ministri Latvijas intereses formulē un aizstāv nepietiekami labi, kas traucēja nākt talkā, meklējot argumentus? Nevis šobrīd pozicionēties kā pēkšņi no miega izrautiem, kuri ir pārsteigti par sliktu rezultātu un nu tik protestēs. Tieši tāpēc, ka bēgļu jautājums patiešām ir nozīmīgs, tieši tāpēc, ka bažas ir pamatotas, ir destruktīvi aiznest savu krēslu istabas stūrī un no turienes vaimanāt. Esmu pārliecināts, ka dalībvalstīs, tostarp Latvijā, izvietojamo bēgļu skaits palielināsies, process tikai sākas, līdz ar to norobežošanās - pat ja līdzšinējā valdības rīcība liekas kļūdaina - nav pareizā attieksme.Treškārt, ja NA distancējas no bēgļu jautājuma risināšanas koalīcijas līmenī, distancējas no līdzdalības šajā politiskajā procesā, to cilvēku Latvijā, kuri nervozi izturas pret bēgļu uzņemšanu, bažas iegūs arvien emocionālākas izpausmes, jo nebūs pārstāvētas pie sarunu galda. Pieņemot kā faktu, ka nervozitāte ir, - ja tai nav politiskas pārstāvniecības, tā par izpausmes formu izvēlas ielu. Un tad rezultāts var būt tāds, par kuru, kā saka, neviens beigās nebūs laimīgs. Viena lieta ir izgaršot sociālajos tīklos videomateriālus par protestētāju sadursmēm ar policiju Itālijā vai Slovākijā, cita - ja tas notiktu, Kremlim par prieku, Rīgā.Atļaušos vieglu dzēlību - NA apsmietie "liberāļi" vis neuzmestu lūpu, bet metodiski strādātu, lai situāciju ietekmētu. Nav jēgas par alfu un omegu izvērst valdības akceptēto uzņemamo bēgļu skaitu (250). Svarīgi ir, kas notiek tālāk.Nepiekrītu tiem, kuri uzskata, ka NA brutāli ekspluatē bēgļu jautājumu savtīgos nolūkos. Domāju, ka emocijas un nostāja ir neviltotas. Tomēr līdzekļi izvēlēti kļūdaini.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē