Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Balsotāju lielvalsts Latvija

Kad latviešu hokejists Zemgus Girgensons svētdien dosies laukumā, lai NHL Zvaigžņu spēlē rādītu savu meistarību uz pasaules labāko ripas pavēlnieku fona, viņš būs uzskatāms pierādījums tam, ka ar tautiešu atbalstu ikviens latvietis ir spējīgs uz lielām lietām. Pirms līdzjutēju balsojuma sākuma reti kurš varēja iedomāties, ka 21 gadu vecais jauneklis ir reāls kandidāts uz līdzdalību Zvaigžņu spēlē, bet balsošanā viņš saņēma vairāk nekā 1,5 miljonus balsu un apsteidza visas NHL zvaigznes.

Lai balsošanas cīņā pārspētu lielvalstis, mazākām tautām nākas paļauties uz lielāku dedzību un organizētību. Piemēram, pirms vairākiem gadiem ar koordinētas kampaņas palīdzību balsotājiem izdevās panākt, ka Rīga tiek iekļauta vienā no populārās galda spēles Monopols versijām, apsteidzot daudzas pasaules lielpilsētas. Vēlāk, kad britu ceļojumu portāls First Choice sarīkoja aptauju par pasaules skaistāko valsti, uzvarētājas godā, protams, bija Latvija, kas apsteidza tādas tūristu iecienītas zemes kā Meksika, Turcija un Indonēzija.Latviešu nevaldāmās balsošanas tieksmes kļūst labāk saprotamas, ja atceras, ka pusgadsimta garumā tās apspieda vienīgā pareizā partija, kas padomju pilsoņiem arī pieejamo TV kanālu, automašīnu marku un desas šķirņu skaitu ierobežoja līdz pāris vienībām. Atguvuši brīvību, latvieši bija noilgojušies pēc iespējas balsot un visiem darīt zināmu savu izvēli. Šīs alkas savā labā izmantoja arī neskaitāmo dziedāšanas un dejošanas TV šovu veidotāji, kas balsošanai atvēlēja svarīgāku lomu nekā dalībnieku priekšnesumiem.Arī pašlaik ikvienam latvietim ir lieliska iespēja popularizēt savu dzimteni, jo līdz 10.februārim turpinās starptautiska aptauja par labāko Eiropas ceļojumu mērķi, kur 20 pretendentu vidū ir arī Rīga (nobalsot iespējams šeit). Savukārt mūsu galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs ir iekļuvis 26 pretendentu vidū uz pasaules labākā mēra titulu. Balsojums vietnē worldmayor.com jau ir beidzies; uzvarētājs tiks paziņots 3.februārī.Kā teiktu Rainis, "katram roka jāpieliek, lai lielais darbs uz priekšu tiek!", tādēļ katra latvieša pienākums ir nelaist garām nevienu izdevību nobalsot par Latviju. Jāsaprot, ka tā nav izklaide, bet gan smags darbs, kas prasa pašdisciplīnu, gatavību ieguldīt savu laiku un naudu dzimtenes vārda popularizēšanā. Aktīvākiem balsotājiem jāuzņemas šefība pār ģimenes locekļiem, draugiem, kaimiņiem un darba kolēģiem.Ņemot talkā modernākās "pūļa gudrības" idejas, latviešu iespējas ir neierobežotas. Piemēram, nav saprotams, kādēļ kino mīļotāju iecienītās vietnes imdb.com populārāko filmu topa virsotnē ir tādas filmas kā Krusttēvs,_ Lubene un Bēgšana no Šoušenkas_, ja ar latviešu balsotāju palīdzību pasaule varētu uzzināt par tādiem šedevriem kā Limuzīns Jāņu nakts krāsā vai Vella kalpi Vella dzirnavās. Nākamais solis būtu latviešu iefiltrēšana ASV Kinoakadēmijas rindās, lai latviešu filmas beidzot tiktu pie godam pelnītiem Oskariem (šajā virzienā jau tiek strādāts, par ko liecina Laura Reinika biežā viesošanās Holivudā, kur viņš ieguvis aktiera sertifikātu).Visu rakstu par latviešu iespējām balsošanas pasaulē lasiet žurnāla Sestdiena 23.janvāra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata