Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

BASE lēcējs: Lidojuma laikā jūtos kā filmu supervaronis

Daudzi viņus dēvē par trakiem, bet paši drosminieki domā, ka lidojuma laikā ielūkojas paradīzē. Šī nodarbe ir pazīstama kā BASE jumping jeb lēkšana no klints, tilta, debesskrāpja vai kāda cita augsta objekta. Pirms šī piedzīvojuma jāveic milzīgs darbs ar sevi, fiziski un garīgi treniņi, lēciena laikā jāsastopas ar gaisa plūsmu un stājas spēkā aerodinamikas likumi, kas pieprasa maksimālu koncentrēšanos, iegūto prasmju apvienošanu, likšanu lietā un galu galā arī veiksmi.

Tieši tā šo nodarbi, kas vienlaikus ir bīstamākais sporta veids pasaulē, aizrautīgi iezīmē viens no Latvijas diviem aktīvajiem BASE lēcējiem Ingus Augstkalns. Viņš ir arī uzņēmējs, AERODIUM Technologies un CUBE grupas līdzdibinātājs, bet visa dzīve ārpus darba laika ir aizņemta ar galveno hobiju — lēkšanu un lidošanu wingsuit, ko dažkārt dēvē par lidvāveres tērpu.

Lai pirmo reizi lēktu no klints, Augstkalns papildus Olimpiskajā vingrošanas centrā apguva akrobātiskās iemaņas, kas būtiskas pirmajās trīs sekundēs ķermeņa vadīšanai un ļauj pareizā pozā sagaidīt gaisa plūsmu. Savukārt, lai tajā justos labi, bija daudz jālido Aerodium vēja tunelī, kas palīdz apgūt aerodinamiku. Treniņi izpletņlēkšanā ļauj noslīpēt horizontālo lidošanu brīvajā kritienā, izpletņa vadīšanu, kas svarīga lidojuma beigās, kad jāpiezemējas. Lai apjaustu treniņu apjomu, Ingus piebilst, ka sākt domāt par BASE ieteicams pēc vismaz 400 lēcieniem ar izpletni.

Tikpat būtiski ir strādāt ar sevi garīgi. "Kad nolēmu braukt un lēkt no Norvēģijas klintīm, man jau trīs mēnešus pirms tam tādas lietas galvā darījās. Tu saproti, cik tas ir bīstami, plus iztēle pieliek vēl kaut ko klāt, un sākas tādas domas, bet ar to visu jātiek galā," atceras Ingus. Tā kā iepriekš jāiegulda milzīgs darbs, cilvēku, kas ar to nodarbojas, visā pasaulē ir maz. Šis sporta veids, salīdzinot ar citiem, nav dārgākais, uzskata Augstkalns. Viņš nenožēlo neko no BASE lēkšanā ieguldītā, jo atšķirībā no tehniskajiem sporta veidiem, kur sportisti iegulda riepās vai motoros, viss laiks un nauda iztērēti sevī un ceļojumos. Turklāt ceļš līdz BASE ir tik ilgs, ka daudziem pietiek jau ar izpletņlēkšanu (šie kursi izmaksā aptuveni 1000 eiro), kas tāpat ļauj iegūt laimes izjūtu. "Lidojuma laikā tu kļūsti simtkārt vai tūkstoškārt spēcīgāks nekā ikdienā, jūties kā tāds filmu varonis ar superspējām," atzīst Ingus. Viņš uzskata, ka pie šādām superspējām var tikt ikviens, mērķtiecīgi trenējoties. 

BASE statistika ir tikpat ekstrēma kā pats sporta veids. Piemēram, kādā Ūmeo universitātē (Zviedrija) veiktā pētījumā aprēķināts, ka kopējais mirstības risks, lecot no dažādiem objektiem, 2002.gadā bija viens nāves gadījums uz 60 dalībniekiem. Kādā citā pētījumā secināts, ka BASE lēkšanas laikā risks iet bojā ir 1 no 2300 lēcieniem, salīdzinājumam: lidojot ar deltaplānu, tas ir 1 no 116 000 lidojumu. Vienlaikus gan norādīts, ka daudz lielāks ir risks nomirt no kādas sirds vai asinsvadu slimības.

Pēc jautājuma par attiecībām ar nāvi Ingus nopūšas. "Protams, katrai lietai ir sava cena, un neviens negrib maksāt visaugstāko — dzīvību. Katrs BASE lēcējs kaut daļēji apzinās riskus un dara maksimālo, lai sabalansētu izaicinājumu ar spējām. Tāpat ikviens apzinās, ka tajā visā ir kāda nekontrolējamā daļa, kas nav atkarīga no mums, un mēs varam vienīgi cerēt, ka tā būs veiksmīga mums. Tikpat labi arī saprotam, ka ne visiem veiksme un situācija vienmēr pavēršas par labu. Taču ir teiciens, ka agri vai vēlu nomirst arī 100 procentu no tiem cilvēkiem, kas lieto tikai pudelēs iepakotu ūdeni," smejas Augstkalns.

"Mēs esam gatavi maksāt to cenu, kas ir saistīta ar saņemšanos un grūtību pārvarēšanu, lai pārvarētu sevi, bet neviens negrib mirt. Visi grib dzīvot. Vienlaikus lēcēji apzinās risku un arī laimes izjūtu, ko sasniegs, tāpēc izaicinājums tiek pieņemts," skaidro Ingus. 

Visu rakstu par šo nervus kutinošo hobiju lasiet žurnāla Sestdiena 18.septembra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata