Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Klauvējot pie Eirovīzijas durvīm

"Galvenais ir piedalīties, gan jau kādreiz izdosies arī uzvarēt!" Pēc šāda principa vadās Latvijas mūziķi, kas gadu no gada startē vietējā Eirovīzijas atlasē, cerot sagaidīt savu veiksmes stundu. Ivo Grīsniņš–Grīslis šogad atlasē piedalīsies jau septīto reizi. Sākumā startējis ar puišu grupu Prego, bet pēdējos gados Grīsniņš–Grīslis paļaujas pats uz saviem spēkiem.

Viņš neslēpj, ka nav zaudējis cerību kādu dienu uzvarēt un aizbraukt uz lielo Eirovīzijas finālu. "Piedalīšos tik ilgi, kamēr izdosies uzvarēt. Nezinu, vai tas izdosies jau šogad, pēc gada vai diviem, varbūt tālākā nākotnē." Reiz viņš jau bija ļoti tuvu savam mērķim, jo 2010.gada konkursā iekļuva superfinālā (trīs labāko vidū), tomēr uz Eirovīziju aizbrauca Aiša.

Ņemot vērā pēdējo gadu Latvijas mūziķu "sasniegumus" Eirovīzijā, drīzāk jābrīnās, ka vēl atrodas mazohisti, kas gatavi samierināties ar nievām un izsmieklu, ko pēc kārtējās izgāšanās uz starptautiskās skatuves viņu virzienā raidīs vietējā interneta publika. Pēdējoreiz salīdzinoši veiksmīgi Latvijas mūziķiem izdevās startēt 2008.gadā, kad jestrais kolektīvs Pirates of the Sea iekļuva finālā un izcīnīja 12.vietu. Pēc tam veicies daudz sliktāk, jo Intars Busulis, Aiša, Musiqq, Anmary un PeR ne tikai nespēja pārvarēt pusfināla barjeru, bet arī ieņēma vienas no pēdējām vietām.

Kolēģu neveiksmes gan nav atturējušas citus Latvijas mūziķus no donkihotiskiem centieniem iekarot eiropiešu ausis un sirdis. "Esmu sarakstījis labu dziesmu; kādēļ gan nepamēģināt iesniegt Eirovīzijai?" kopējo vadmotīvu raksturo Latvijas popmūzikas "sliktais zēns" Andris Kivičs, kurš Eirovīzijas atlasē piedalīsies jau piekto reizi. Viņš to uzskata par labu iespēju "atrādīties" saviem faniem un citiem skatītājiem. "Es stāvu pāri aizspriedumiem, ka Eirovīzija skaitās stulbs pasākums." Kivičs atgādina, ka Eirovīzijas atlasē piedalījušies gandrīz visi Latvijas vadošie mūziķi, sākot no Prāta vētras līdz pat Instrumentu puišiem (grupas Cosmos sastāvā).

Eirovīzijas pieredzes ziņā Sabīne Berezina (23) ir teju veterāne. Sabīne savulaik vairākkārt startēja bērnu Eirovīzijas atlasē, bet "lielās" Eirovīzijas atlasē šogad piedalās jau piekto reizi. Šoreiz nacionālās atlases pusfinālā viņai izdevies iekļūt uzreiz ar divām dziesmām, tādēļ uz Palladium koncertzāles skatuves Sabīne kāps abos pusfinālos - gan sestdien, gan svētdien. "Protams, mans mērķis ir kādreiz uzvarēt Latvijas atlasē un aizbraukt uz Eirovīzijas finālu," stāsta Berezina. Reiz viņai jau izdevies apostīt Eirovīzijas fināla gaisu, jo toreiz, kad bērnu Eirovīzijā mūsu valsti pārstāvēja Dzintars Čīča, Sabīne devās līdzi uz Kopenhāgenu kā fona dziedātāja. Starp citu, šogad Kopenhāgenā notiks "lielās" Eirovīzijas fināls...

Berezina gan atzīst, ka šogad pārāk necer uz panākumiem, pagājušogad bijusi lielāka apņēmība. Kad saņēmusi dzēlīgas piezīmes par savu ārējo izskatu, aktīvi pievērsusies formas uzlabošanai. "Sēdēju uz diētas; gāju uz sporta zāli un taisīju pa 200 presītēm." Par sportiskās formas uzlabošanu pirms Eirovīzijas domā arī veterāns Kivičs, kurš esot nometis 10 kg svara un ierastās svaru zāles vietā pievērsies daudzpusīgākām sportiskām aktivitātēm.

Kivičs spriež, ka Eirovīzijā forma bieži vien ir svarīgāka par saturu. "Eirovīziju grūti dēvēt par dziesmu konkursu, jo dziesmas pārsvarā tiek vērtētas ar acīm, nevis ausīm. Senāk bija tāda Mikrofona aptauja: cilvēki pa radio klausījās dziesmas, izgrieza no avīzēm anketas un piedalījās balsošanā. Tikai fināla pasākumā viņi ieraudzīja, kāds izskatās dziesmas priekšnesums. Eirovīzijā ir pavisam citi vērtēšanas principi. Ja es pirmoreiz redzu jaunas dziesmas izpildījumu, vismaz 80 procentus informācijas uztveru vizuāli. Pašā dziesmā varu ieklausīties tikai ar kādu piekto sesto reizi."

Šogad virkne valstu vispār atteikušās piedalīties Eirovīzijā, kā iemeslu minot skatītāju intereses un finansējuma trūkumu. Neizskatās, ka Latvija drīzā nākotnē varētu pievienoties atkritēju pulkam, jo Eirovīzija pie mums joprojām ir skatītāju iecienīts pasākums, pārraidēm ir labi reitingi. Tas nozīmē, ka sapnis par triumfu uz Eiropas skatuves vēl arvien ir dzīvs, tādēļ arī citus gadus varam sagaidīt Kiviča, Berezinas un Grīsniņa–Grīšļa kārtējo mēģinājumu iekarot popmūzikas virsotnes.

Visu rakstu par Latvijas mūziķu centieniem tikt uz Eirovīzijas finālu lasiet 31.janvāra žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata