Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latvija vadīs Eiropu

Par Latvijas prezidentūru Eiropas Padomē, kas sāksies no 2015.gada 1.janvāra, protams, ir runāts daudz un ilgi, taču, darot to birokrātu valodā, brīžiem zūd būtiskākais un notikums var šķist tāls un līdz galam nesaprotams. Tomēr Latvijai prezidentūra ir svarīgs un liels notikums un, atmetot emocijas, pats taustāmākais ieguvums no tā būs kontakti, kurus iegūs Latvijas amatpersonas.

"Zināt procedūras ir astoņdesmit procenti no uzvaras. Un pēc prezidentūras mēs daudz labāk zināsim visas nianses un spēsim efektīvāk pārstāvēt savas intereses ES. Kontakti un procedūras ir reāls ieguvums, ko pēc tam varēsim izmantot vēl ilgi," Sestdienai stāsta Inga Skujiņa, Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Eiropas lietās. Vadot prezidentūru, ļoti daudziem Latvijas cilvēkiem gan politiskā, gan ierēdniecības līmenī būs jākontaktējas ar citu dalībvalstu kolēģiem, un kopējais darbs un pazīšanās nekur nepaliks - to visu varēs izmantot arī pēc tam, kā veiksmīgi jau gadiem ilgi dara vecās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis. Tomēr tas, protams, ir tikai vienkāršots skaidrojums, kāpēc mums tāda prezidentūra ir vajadzīga un ko tā mums dos. Turklāt patiesībā no tās izvairīties Latvijai nemaz nebija iespējams. ES ir trīs savstarpēji saistīti, taču patstāvīgi spēlētāji - ES Padome, Eiropas Komisija un Eiropas Parlaments. Un vienā no šiem spēlētājiem - Padomē - katru pusgadu rotācijas kārtībā vadība jāuzņemas vienai no dalībvalstīm. 2015.gada 1.janvārī pienāks Latvijas kārta un šajā laikā mūsu ietekme būs diezgan liela – jautājums tikai kā un vai pratīsim to realizēt.

Prezidentūras laikā katra prezidējošā valsts izvirza savas prioritātes, kuras vēlas realizēt, un Skujiņa atklāj, ka Latvijai tādas ir divas. Pirmkārt, jautājumus virzīt un strādāt tā, lai Eiropa kļūtu drošāka un stabilāka - runa nav tikai par drošības politiku, bet visām jomām kopumā.

Otrkārt, Latvijas mērķis ir palīdzēt ES dalībvalstīm un institūcijām tikt galā ar finanšu krīzi un savienības ekonomikas modeli lēnām pārveidot, pārejot uz investīciju piesaisti. Respektīvi, šo modeli veidot vairāk elastīgu un interesantāku uzņēmējiem, finanšu institūcijām un finanšu fondiem. Lai šos mērķus realizētu, ir izstrādāts konkrēts rīcības plāns, un tie visu nākamo pusgadu būs absolūta mūsu prioritāte. "Bieži negadās, ka Latvija nonāk tik ārkārtīgi lielā prožektoru gaismā, tie visi būs pavērsti uz mums. Tāpēc šis ir īstais mirklis, lai nostiprinātu savu lomu starptautiski," saka Skujiņa. 

Visu rakstu par Latvijas prezidentūras ieguvumiem un neērtībām lasiet žurnāla Sestdiena 19.decembra – 8.janvāra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata