Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

SestDienas receptes: Pikniku sezona atvērta?

Šonedēļ pagatavosim divus ēdienus, kurus ērti paņemt līdzi piknikā. Viens, kā aprīlī ierasts, ir salāti, pietiekami sātīgi un vienlaikus kraukšķīgi svaigi, bet otrs šoreiz nebūs no saldā, bet gan sāļā gala – kišs ar sēnēm un sieru, kas tikpat labi garšo gan silts, gan atdzisis.

Sātīgais sēņu un siera pīrāgs

Ja kādam līdzīgi kā man saldētavā vēl patvērušās rudenī sasēņotās sēnītes, tās te iederēsies vislabāk. Savukārt par sieru: ja ir iespēja nopirkt pikanto un aromātisko Grijēras (Gruyere) sieru – ideāli! Ja ne (un visdrīzāk būs problemātiski, jo Grijēras siers nebūt nav nopērkams visos veikalos un nav arī
tas lētākais), jālūko pēc kāda vienkārša, labi kūstoša siera ar patīkamu garšu – visos gadījumos lieliski glābj mūsu pašu Preiļu čedars.

1, 5 stundas/vienkārši/6 porcijas

Sastāvdaļas:

  • (24 cm diametra sānos atveramā metāla forma)
  • 3 saldētas kārtainās mīklas plāksnes
  • 30 g sviesta
  • 1 sīpols
  • 200 g sēņu (svars norādīts svaigiem šampinjoniem)
  • 150 g pikanta, labi kūstoša siera
  • 100 g žāvētas gaļiņas vai šķiņķa
  • 100 ml saldā krējuma
  • 3 olas
  • 1 ēd. k. sakapātu svaigu pētersīļu
  • sāls, pipari

Gatavošana: 

1. Mīklas plāksnes atlaidina. Virsmu mazliet nokaisa ar miltiem, plāksnes liek citu uz citas un izrullē mīklas laukumu, kas mazliet lielāks par cepamo formu. Ja nepadodas izrullēt apaļu, liekos stūrus var nogriezt.

2. Formas pamatnē ieklāj cepamo papīru, uzliek malu, aiztaisa ciet un klāj formā mīklu tā, lai būtu arī apmēram 3 cm maliņas uz augšu. Var būt arī augstākas, jo liekās malas pēc tam atkal var nogriezt.

3. Pannā izkausē sviestu, apcep sīki sakapātu sīpolu un liek klāt sēnes (man bija jau saceptas meža sēnes, saldētas), apcep, līdz gatavas, pieber sāli, piparus.

4. Saceptās sēnes liek formā uz mīklas, izlīdzina. Pa virsu uzkaisa sarīvētu sieru un sīkos gabaliņos sagrieztu šķiņķi.

5. Olas sakuļ ar saldo krējumu, sīki sakapātiem pētersīļiem, pipariem un sāli, visu pārlej sēnēm un sieram. Šauj 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 45–55 minūtēm.

 


Pupiņu un dārzeņu salāti

Šos varētu nodēvēt par pilnvērtīgiem salātiem gan uzturvielu, gan garšas ziņā: pupiņas sātam un kā olbaltumvielu avots, paprika, gurķis un sīpols kraukšķīgumam, garšas dažādībai un krāsainībai, bet kopā ar zaļumiem – arī vitamīnu un minerālvielu avots. Un vēl – šādi salāti lieliski piemēroti piknikam, jo, pārvadāti kastītē, neatšālējas, nesaplok un nemaina garšas īpašības.

20 minūšu/3–4 porcijas/vieglāk par vieglu

Sastāvdaļas:

  • 1 kārba konservētu sarkano pupiņu (var arī baltās vai brūnās)
  • 1 maza sarkanā paprika
  • 1 maza dzeltenā paprika
  • 2 īsie lauka gurķi
  • ½ neliela sarkanā sīpola


Mērcītei:

  • 1 ēd. k. labas olīveļļas
  • 1 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas
  • šķipsna cukura, sāls un piparu (pēc garšas)
  • saujiņa sīki sakapātu pētersīļu

Gatavošana:

1. Pupiņām nolej lieko šķidrumu, ber bļodā. Paprikas pārgriež uz pusēm, iztīra sēklas un sagriež mazos kubiņos. Pieliek pie pupiņām.

2. Sarkanā sīpola pusīti smalki sakapā, gurķus nomizo un sagriež kubiņos, pievieno salātiem.

3. Pagatavo mērcīti – mazā bļodiņā liek visas sastāvdaļas un sakuļ, līdz cukurs un sāls izkūst. Pagaršojot var saprast, vai vēl ko nevajag.

4. Mērcīti pievieno salātiem, samaisa un, ja ir laiks, atstāj savilkties uz pāris stundām. Ja laika nav, nekas – garšīgi būs tāpat!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata