Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Dārzeņi un sēnes

Dārzeņu pārpilnība ir zenītā, un jāsaka, kā ir, – ļoti grūti izvēlēties, kurus izcelt jaunās receptēs. Turklāt augļi un ogas paliek, gaidot rindā, jo dārzeņi man tuvāki un tieši tagad tie ir tik tvirti un jauni, tāpēc jāļaujas baudīšanai. Šonedēļ sanāca būt tirgū, un, lūk, – pākšu pupas ar bekonu un mini patisoni ar gailenēm!

Tvaicētas pākšu pupiņas ar kraukšķīgu bekonu

Vienkāršs ēdiens, tikai pāris sastāvdaļu, bet tik garšīgs! Tirgū iegādājos triju krāsu pākšu pupiņas, un interesanti, ka zaļās un dzeltenās krāsu nemainīja, bet tumši violetās savu toni atstāja ūdenī, kļūdamas vienkārši zaļas.

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: vienkārši 

Sastāvdaļas:

  • 300–400 g pākšu pupiņu
  • 6 bekona šķēles

Mērcītei:

  • 2 ēd. k. olīveļļas
  • 1 tējk. graudaino sinepju
  • 1 tējk. majonēzes (var iztikt bez)
  • sāls un cukurs pēc garšas
  • mazliet citrona sulas

Pākšu pupiņas var arī vārīt ūdenī, bet tvaicēšana tām piestāv labāk, jo pākstis sanāk tvirtākas.

 

Pagatavošana:

1. Pākšu pupiņas liek tvaicējamā sietā, pārkaisa sāli un katlā zem vāka tvaicē apmēram 8–10 minūšu.

2. Bekona šķēles apcep brūnas, nosusina uz virtuves papīra dvieļiem un sīki sagriež.

3. No visām sastāvdaļām samaisa mērcīti – visērtāk to sakratīt mazā burciņā, lai visas garšas kārtīgi savelkas.

4. Pupiņas liek salātu bļodā, pārlej mērci un pieber saceptos bekona gabaliņus. Visu apmaisa un pasniedz galdā.

 

Patisonu gardums ar gailenēm un sieru

Īsti nezinu, kā izmantot nobriedušus patisonus – varbūt var marinēt –, toties mazos, plaukstas lieluma smukulīšus var ēst tāpat kā nepāraugušus kabačus. Ļoti saderīgi ar meža sēnēm un pikantiem sieriem!

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: viegli un skaisti

Šādi var gatavot arī kabačus vai kombinēt patisonus ar kabačiem – vēlams, dažādās krāsās.

Sastāvdaļas:

  • 4 mazi patisoni
  • 1 jaunais sīpols
  • mazliet sviesta cepšanai
  • krietna sauja gaileņu
  • 100 ml saldā krējuma
  • mazliet rīvēta cietā siera
  • šķipsniņa svaigi rīvēta muskatrieksta
  • sāls un pipari pēc garšas
  • gabaliņš pikanta zilā siera
  • svaigs timiāns

Pagatavošana:

1. Sēnes notīra un sakapā rupjos gabalos. Sīpolu sīki sagriež un liek cepties pannā izkausētā sviestā, pēc brītiņa pievieno sēnes un maisot apcep.

2. Patisoniem nogriež kātiņus, sagriež četrās daļās un arī pievieno pannā. Pāris minūšu maisot apcep.

3. Pannas saturu pārvieto cepamtraukā. Atsevišķi bļodiņā samaisa saldo krējumu ar sāli, pipariem, šķipsnu muskatrieksta un smalki rīvētu cieto sieru (tikai tik daudz, lai krējumam piešķirtu mazliet biezāku konsistenci) un pārlej šo maisījumu patisoniem un sēnēm.

4. Šauj sakarsētā cepeškrāsnī grila režīmā vai 200 grādos un cep, līdz krējums jauki burbuļo. Tad pārdrupina zilo sieru un vēl mazliet liek atpakaļ krāsnī, līdz siers izkūst. Pasniedzot pārkaisa ar svaigu timiānu vai citiem iemīļotiem zaļumiem

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata