Brokastu maizītes spāņu gaumē
Šo recepti aizguvu no sava spāņu kolēģa – viņa dzimtajā reģionā Spānijā šādas maizītes brokastīs esot ļoti iecienītas. Patiešām – ļoti garšīgas un ļoti vienkārši pagatavojamas, pamēģiniet!
Pagatavošanas laiks: 5 minūtes
Sarežģītības pakāpe: elementāri
Daudzums: vairākas maizītes
SASTĀVDAĻAS
- 1 gatavs, aromātisks tomāts mīļākās maizes šķēles (man bija čabata ar olīvām)
- garšīga olīveļļa
- sāls, pipari pēc garšas
- garšaugi pēc patikas – oregano vai baziliks pāris vītināta šķiņķa (jamon – spāņu val.) šķēlīšu, ja vēlas
Šādas maizītes var pasniegt ne tikai brokastīs – manuprāt, lieliski sader arī ar glāzi vīna pēcpusdienā.
GATAVOŠANA
1. Maizes šķēles apgrauzdē tosterī vai apcep uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas zeltaini brūnas.
2. Tomātu sarīvē – jā, tieši sarīvē! – un bļodiņā samaisa ar sāli un pipariem pēc garšas. Ja tomāts ļoti sulīgs, atdalījušos suliņu nolej (lasi – nostrebj).
3. Maizītes pārpilina ar olīveļļu un liek virsū rīvētos tomātus. Pēc patikas pārkaisa ar garšaugiem – spāņu kolēģis mīl oregano, es liku svaigu baziliku.
4. Uz dažām maizītēm var uzlikt vītināto šķiņķi, ja garšo, – ļoti labi sader kopā!
Viegli apceptu dārzeņu uzkoda ar burratu
Lauku šiks un romantika! Tāds ir šis ēdiens – vienkāršs, bet pilnasinīgām garšām bagāts. Ražas laikā veikalā jāpērk tikai burratas bumba, taču nebūs nekādas vainas, ja baudīsiet uzkodu bez siera, dārzeņi arī vieni paši garšo lieliski!
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Daudzums: 2 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 1 mazs sīpoliņš
- 2 ķiplokdaiviņas
- olīveļļa cepšanai
- 1 vidēja lieluma sarkanā paprika
- 1 mazs kabacītis
- sauja ķirštomātiņu (krāsainībai iesaku dzeltenos)
- sāls, pipari pēc garšas mazliet ābolu etiķa (pēc garšas, es liku apmēram tējkaroti)
- 1 burratas siera bumba pasniegšanai
Dārzeņu uzkodu var droši papildināt ar vēl kādām dārza veltēm, piemēram, novārītām pākšu pupiņām.
GATAVOŠANA
1. Sīpolu sīki sagriež, ķiplokdaivas sakapā. Papriku sagriež nelielās strēmelītēs, kabaci stienīšos, ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm.
2. Pannā sakarsētā olīveļļā vispirms apcep ķiplokus un sīpolus līdz caurspīdīgai stadijai. Pievieno papriku un maisot apcep kādu brīdi.
3. Tad liek klāt kabaču stienīšus, atkal brīdi maisot apcep, līdz dārzeņi kļūst mīkstāki. Pievieno ķirštomātiņus, maisot cep, pēc brīža pieber sāli un piparus, kā arī ābolu etiķi pēc garšas.
4. Pasniedz siltu vai atdzisušu ar burratas siera bumbu. Labu apetīti!

