Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Gardas uzkodas

Protams, ka augustā ir jāslavina un jābauda tomāti! Lai arī šī vasara ir gana dīvaina, tomāti tomēr ienākas, sārtojas un garšo brīnišķīgi. Būs gan arī citi dārza un dabas labumi, taču vismaz viena recepte ik nedēļu – ar tomātiem. Šoreiz abas divas!

Brokastu maizītes spāņu gaumē

Šo recepti aizguvu no sava spāņu kolēģa – viņa dzimtajā reģionā Spānijā šādas maizītes brokastīs esot ļoti iecienītas. Patiešām – ļoti garšīgas un ļoti vienkārši pagatavojamas, pamēģiniet!

 

Pagatavošanas laiks: 5 minūtes 

Sarežģītības pakāpe: elementāri

Daudzums: vairākas maizītes

 

SASTĀVDAĻAS

  • 1 gatavs, aromātisks tomāts mīļākās maizes šķēles (man bija čabata ar olīvām)
  • garšīga olīveļļa
  • sāls, pipari pēc garšas
  • garšaugi pēc patikas – oregano vai baziliks pāris vītināta šķiņķa (jamon – spāņu val.) šķēlīšu, ja vēlas


Šādas maizītes var pasniegt ne tikai brokastīs – manuprāt, lieliski sader arī ar glāzi vīna pēcpusdienā.
 

GATAVOŠANA

1. Maizes šķēles apgrauzdē tosterī vai apcep uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas zeltaini brūnas.

2. Tomātu sarīvē – jā, tieši sarīvē! – un bļodiņā samaisa ar sāli un pipariem pēc garšas. Ja tomāts ļoti sulīgs, atdalījušos suliņu nolej (lasi – nostrebj).

3. Maizītes pārpilina ar olīveļļu un liek virsū rīvētos tomātus. Pēc patikas pārkaisa ar garšaugiem – spāņu kolēģis mīl oregano, es liku svaigu baziliku.

4. Uz dažām maizītēm var uzlikt vītināto šķiņķi, ja garšo, – ļoti labi sader kopā!


Viegli apceptu dārzeņu uzkoda ar burratu

Lauku šiks un romantika! Tāds ir šis ēdiens – vienkāršs, bet pilnasinīgām garšām bagāts. Ražas laikā veikalā jāpērk tikai burratas bumba, taču nebūs nekādas vainas, ja baudīsiet uzkodu bez siera, dārzeņi arī vieni paši garšo lieliski!

 

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Daudzums: 2 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS

  • 1 mazs sīpoliņš
  • 2 ķiplokdaiviņas
  • olīveļļa cepšanai
  • 1 vidēja lieluma sarkanā paprika
  • 1 mazs kabacītis
  • sauja ķirštomātiņu (krāsainībai iesaku dzeltenos)
  • sāls, pipari pēc garšas mazliet ābolu etiķa (pēc garšas, es liku apmēram tējkaroti)
  • 1 burratas siera bumba pasniegšanai


Dārzeņu uzkodu var droši papildināt ar vēl kādām dārza veltēm, piemēram, novārītām pākšu pupiņām.
 

GATAVOŠANA

1. Sīpolu sīki sagriež, ķiplokdaivas sakapā. Papriku sagriež nelielās strēmelītēs, kabaci stienīšos, ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm.

2. Pannā sakarsētā olīveļļā vispirms apcep ķiplokus un sīpolus līdz caurspīdīgai stadijai. Pievieno papriku un maisot apcep kādu brīdi.

3. Tad liek klāt kabaču stienīšus, atkal brīdi maisot apcep, līdz dārzeņi kļūst mīkstāki. Pievieno ķirštomātiņus, maisot cep, pēc brīža pieber sāli un piparus, kā arī ābolu etiķi pēc garšas.

4. Pasniedz siltu vai atdzisušu ar burratas siera bumbu. Labu apetīti!

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Kaķa vietā suns

Pirms gada savu uzvaras ieskrējienu bija sācis nu jau visiem labi zināmais tumšpelēkais kaķis. Tagad kārta sunim – tam, ko līdz ekrānam aizveduši brāļi Ābeles.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata