Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pēc mammas gaumes

Iet vaļā piknikošanas un dārza svētku mēnesis! Un, kā jau ierasts, maija otrajā svētdienā sveicam un pieminam arī savas mammas Mātes dienā. Ja ir iespēja māmiņu apciemot, piedāvāju pagatavot kaut ko garšīgu – saldu vai sāļu atkarībā no viņas gaumes, jo ir padomāts par abām garšām!

Smalka uzkoda ar burratu un karamelizētiem sīpoliem

Ja labāk garšo sāļas, nevis saldas uzkodas, šī būs īsti reizē – ļoti vienkārši pagatavojama, taču garšu un struktūru kombinācijā izcili smalka uzkoda. Karamelizētie sīpoli un burratas siera bumba vispār būtu jāiekļauj dārza svētku obligātajā ēdienkartē kā atsevišķas piedevas, bet – pamēģiniet tās arī kopā!

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes

Daudzums: uzkodu šķīvis 2-3 personām

Sarežģītības pakāpe: viegli un patīkami

Sastāvdaļas:

  • 7–8 nelieli šalotes sīpoli
  • olīveļļa cepšanai
  • pāris svaiga timiāna zariņu
  • 1–2 ēd. k. aromātiska balzametiķa
  • sāls, pipari pēc garšas
  • 1 burratas siera bumba

Uz pusēm pārgrieztas šalotes var samaisīt ar četrām ēdamkarotēm olīveļļas un svaigiem, saplūkātiem timiāna zariņiem, kā arī ar sāli un pipariem. Tad jāļauj tiem minūtes desmit savilkties, pēc tam cep 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz cepešplātnes. Šādā variantā balzametiķi pievieno jau gataviem sīpoliem. 

Gatavošana:

1. Šalotes sīpoliem nogriež galiņus, nomizo un sagriež gareniski uz pusēm un vēl uz pusēm. Ja sīpoli gadījušies lielāki, tad vēl uz pusēm. Ja nav pieejami šalotes sīpoli, var izmantot sarkanos. Parastajiem dzeltenajiem arī nav ne vainas, bet tie ir sīvāki, ne tik maigi.

2. Pannā sakarsē pāris ēdamkarošu olīveļļas, liek cepties sagrieztos sīpolus un pievieno arī svaigus timiāna zariņus. Kad sīpoli apcepušies zeltaini brūni, noregulē mazu uguni un pārlej pāris ēdamkarošu kāda aromātiska (vislabāk ogu, saldas garšas) balzametiķa. Visu apmaisa, pārkaisa sāli un piparus pēc garšas.

3. Maisot cepina sīpolus, līdz tie kļūst mīksti un viegli iekaramelizējas.

4. Liek uz šķīvja, pa vidu iesēdina burratas siera bumbu, dekorē ar svaigu timiānu un pārlaista arī mazliet kvalitatīvas olīveļļas. Pasniedzot burratu pārgriež un sadala vairākās daļās. Ņem ar dakšiņu svaigo sieru un saceptos sīpolus komplektā, liek uz grauzdētas maizītes un izbauda garšas!

 

Banānu kēksiņi ar pārsteigumu

Šo recepti jau kaut kad esmu piedāvājis, bet lielajā kēksa formā. Mazajām mafinu formiņām tā arī lieliski der, turklāt nelielās porcijās var pievienot kādu pārsteigumu, kas atklāsies tikai ēdot, – īrisa un šokolādes gabaliņus, žāvētus augļus, sukādes, riekstus u. c.

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes + cepšanas laiks 35 minūtes

Daudzums: vismaz 10 kēksiņu

Sarežģītības pakāpe: pavisam nedaudz pūļu

Sastāvdaļas:

  • 125 g sviesta
  • 120 g cukura
  • 1 tējk. vaniļas cukura
  • 2 olas
  • 3 ļoti gatavi banāni
  • 100 g skāba krējuma
  • 160 g miltu
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • naža gals sodas

Pārsteigumam:

īrisa konfekšu gabaliņi, šokolādes gabaliņi, žāvēti augļi u. c.

Nevajag baidīties izmantot pārgatavojušos banānus – tie var būt pat ar pavisam tumši brūnu, teju melnu mizu. Šādi banāni cepšanai ir ļoti labi, jo mīkstums ir gandrīz caurspīdīgs un salds.

Gatavošana:

1. Vajadzēs trīs bļodas. Vienā bļodā samaisa 160 g miltu ar vienu tējkaroti cepamā pulvera (strīķētu) un naža galu sodas.

2. Otrā bļodā liek trīs ļoti gatavus banānus un sablendē tos ar 100 g skābā krējuma.

3. Trešajā bļodā liek 125 g mīksta sviesta, 125 g cukura, vaniļas cukuru un ar mikseri saputo. Tad pievieno vienu olu, mazliet sakuļ, tad otru olu, atkal sakuļ. Tad sviesta un olu masai pamīšus lej klāt banānu masu un ber miltus, visu samaisa.

4. Mīklas masu lej iekšā kēksu formiņās (aizpilda apmēram 2/3 no formas, jo mīkla cepoties vēl celsies). Dažviet mīklā formiņās sabāž pārsteigumus – īrisu gabaliņus, šokolādes gabaliņus utt. – un liek cepties 170 grādos sakarsētā cepeškrāsnī. Cep apmēram 30–35 minūtes (laiks atkarīgs no cepeškrāsns). 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata