Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Svētku forele un sāļā kūka

Klāt ir aprīlis un pašā mēneša sākumā – Lieldienas! Ļoti gaidīti svētki, kad priecē ne tikai pavasaris, bet arī olu krāsošana, šūpošanās un olu kaujas… Protams, arī svinēšana pie svētku galda labumiem! Taču ar Lieldienām pavasaris tikai tā pa īstam sākas, gavēnis ir galā, un tāpēc šo mēnesi nodēvēsim par Garšīgo! Bez ierobežojumiem, visnotaļ liekot uzsvaru uz garšīgu dažādību.

Svētku forele citronīgā mērcē ar kaperiem

Lielisks veids, kā ātri un ļoti garšīgi pagatavot foreles vai laša fileju – viegli apcepot pannā un tikai mazliet pasutinot mērcē. Un mērce ir šīs receptes atslēga – it kā vienkārša, bet garšā bagāta un ļoti saskanīga ar maigo zivi.

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: viegli

Sastāvdaļas:

  • 2 feini foreles filejas gabaliņi (var būt ar ādu)
  • 2 šķipsnas ķiploku pulvera
  • sāls un pipari pēc garšas
  • 1 saujiņa miltu (zivs apvārtīšanai)
  • 20 g sviesta
  • 1 ēd. k. olīveļļas
  • 100 ml buljona
  • 100 ml sausā baltvīna
  • 2 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas
  • norīvēta miziņa no 1 citrona
  • 2 ēd. k. marinētu kaperu
  • 200 ml saldā krējuma

Šādu foreli var pasniegt dažādi – ar kartupeļu vai citu dārzeņu biezeni, ar tvaicētiem dārzeņiem, ar pastu vai kraukšķīgu maizi. Viss garšos labi!

Pagatavošana:

1. Zivs filejas gabaliņus pārkaisa ar sāli un pipariem, kā arī ar ķiploku pulveri. Lēzenā šķīvī ieber miltus un apvārta tajos zivis no visām pusēm.

2. Pannā izkausē sviestu un tam pievieno eļļu – kad uzkarst, liek cepties foreles gabaliņus. Ja filejas ir ar ādu, vispirms cep uz ādas puses, tad apgriež otrādi (katru pusi cep trīs četras minūtes uz vidējas uguns). Tad zivis izņem no pannas un noliek maliņā.

3. Pannā ielej karstu buljonu un vīnu, pievieno arī norīvētu citrona miziņu un izspiestu sulu, kā arī marinētos kaperus. Pavāra divas minūtes un tad pielej saldo krējumu.

4. Uz nelielas uguns ļauj mērcei paburbuļot divas trīs minūtes, tad liek pannā atpakaļ apceptās zivis, noregulē pavisam nelielu karstumu un pavāra vēl trīs līdz piecas minūtes (atkarībā no fileju biezuma un lieluma), lai zivis izkarst cauri un mērce viegli iebiezinās.

 

Sāļā dārzeņu kūka

Tiem, kuri ar saldumiem uz jūs, bieži vien svētkos tomēr gribas kaut ko "kūkveidīgu" – lūdzu, kāpēc lai tā nebūtu dārzeņu kūka? Piemērota arī veģetāriešiem, un šī kūka palutinās garšvielu mīļotājus – recepti uzzināju no kādas draudzenes, kura ir arī aizrautīga ājurvēdas virtuves mīļotāja.

Pagatavošanas laiks: 1 stunda 15 minūtes

Daudzums: 24 cm diametra metāla forma ar noņemamām malām

Sarežģītības pakāpe: ir, ko darīt, bet nekas apgrūtinošs

Sastāvdaļas:

Mīklas pamatnei:

  • 240 g miežu vai pilngraudu kviešu miltu
  • ½ tējk. sāls
  • 6 ēd. k. auksta sviesta (vai sezama vai mandeļu eļļa)
  • 4–6 ēd. k. auksta ūdens

Pildījumam:

  • 1 ēd. k. sezama eļļas
  • 1 ēd. k. smalki sagrieztas purava baltās daļas
  • (vai sīpola)
  • 2 ēd. k. sīki sagriezta selerijas kāta
  • 1 ēd. k. svaigas, sarīvētas (vai sīki sakapātas) ingvera saknes
  • 2 palieli saldie kartupeļi (batātes)
  • 300 g zaļo pākšu pupiņu
  • 370 ml + vēl 125 ml sojas piena
  • (var arī govs pienu)
  • ½ tējk. sāls
  • ¼ tējk. kanēļa
  • ½ tējk. karija pulvera
  • 1 tējk. kukurūzas cietes
  • 1 ēd. k. svaigu pētersīļu

Virsiņai:

  • 2 ēd. k. mandeļu skaidiņu
  • 1 ēd. k. sezama sēkliņu

Pasniedz karstu, bet arī atdzisušai dārzeņu kūkai nav ne vainas.

Pagatavošana:

1. Vispirms pagatavo mīklas pamatni. Bļodā samaisa miltus ar sāli, pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu un ar pirkstiem iemīca miltos. Pielej ūdeni – tik daudz, lai mīkla turētos kopā. Apsedz bļodu ar dvieli un ieliek ledusskapī atdzesēties uz pusstundu. Tad ņem no ledusskapja ārā un ar pirkstiem iespaida kūkas formā, izveidojot pamatni.

2. Kamēr mīkla dzesējas, sagatavo pildījumu. Nomizo un sagriež mazos kubiņos saldos kartupeļus. Zaļās pupiņas atbrīvo no kātiņiem un pārgriež gareniski uz pusēm. Pētersīļu buntīti sīki sakapā.

3. Lielā pannā lej sezama eļļu un apcep sīki sagrieztu puravu, selerijas kātu un sarīvēto ingveru. Pielej 370 ml sojas piena, kādu brīdi pannā to karsē, tad pieber kubiņos sagrieztos saldos kartupeļus, zaļās pupiņas un iemaisa garšvielas – sāli, kanēli un karija pulveri. Uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra apmēram 20 minūšu, līdz dārzeņi mīksti.

4. Krūzē samaisa atlikušo sojas pienu (125 ml) ar kukurūzas cieti, šo maisījumu lej pannā un iemaisa kopā ar sakapātiem pētersīļiem. Tad pannas saturu lej kūkas formā uz mīklas pamatnes, pārkaisa ar mandeļu skaidiņām un sezama sēkliņām. Cep 175 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 20–30 minūšu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Skaļa balss klusumā

Horeogrāfam ir jābūt kā rentgenam – saka horeogrāfe un Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniece Milana Komarova (35). Skatoties, kā dejotājs kustas, uzreiz jāsaprot, kur ir viņa stiprā puse, u...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata