Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies

Uzkoda un deserts

Noslēdzot tomātu mēnesi un sveicot visus ar 1. septembri, šoreiz piedāvāju vienkāršu un garšīgu silto uzkodu ar tomātiem, kā arī desertu, kurā tomātu nav, toties ir āboli. Gan vieni, gan otri šogad padevušies kā nu kurā dārzā, bet vismaz kāds eksemplārs jau atradīsies!

Siltā uzkoda ar mocarellu

Vienkāršībā ir spēks – šo gardi sierīgo uzkodu var pagatavot ātri, un tā tikpat labi iederas gan vēlajās brokastīs, gan arī vakariņās. Droši var improvizēt ar garšvielām pēc patikas – bazilika vietā labi iederas arī timiāns vai rozmarīns, vai kāds cits garšaugs.

 

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Daudzums: 1 - 2 porcijas

 

Sastāvdaļas:

  • olīveļļa
  • 1 paliels gatavs tomāts
  • pāris šķēļu no tvirta kabacīša
  • 1 mocarellas bumba
  • sāls, pipari pēc garšas
  • šķipsna Provansas garšvielu maisījuma (vai citas garšvielas pēc patikas)
  • svaigs baziliks dekorēšanai

Ļoti garšīgi ar grauzdētu maizīti, laba piedeva pie zivs vai gaļas ēdieniem.

 

Pagatavošana:

1. Tomātu un mocarellas bumbu sagriež apmēram puscentimetru biezās šķēlēs, kabaci mazliet plānākās.

2. Nelielu cepamtrauku iesmērē ar olīveļļu un pamīšus kārto tomāta, siera un kabača šķēles. Pārkaisa ar sāli, pipariem un garšvielām.

3. Mazliet pārslaka olīveļļu arī pa virsu (labi noder aerosola veida pūšamā) un šauj 200–220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz apmēram 15 minūtēm vai tik ilgi, līdz siers izkusis un vietām sāk zeltaini iebrūnēt.

4. Pasniedz siltu ar svaigām bazilika lapiņām.


Fiksā ābolmaize ar sviesta drupačām

Viegli pagatavojama drupačkūka – tikai pusstunda, un māja smaržo pēc garšīgas vietas. Arī šajā receptē var improvizēt, piemēram, pusi ābolu aizstāt ar plūmēm, var pievienot arī rozīnes vai kokosa skaidiņas. Lai labi garšo!

 

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: 4 - 5 porcijas

 

Sastāvdaļas:

Drupaču mīklai:

  • 150 g miltu
  • 2 ēd. k. cukura
  • šķipsna sāls
  • 100 g auksta sviesta

Ābolu kārtai:

  • 3 vidēji āboli (labāk saldskābi)
  • 2 ēd. k. citrona sulas
  • 1 tējk. norīvētas citrona miziņas
  • 2 ēd. k. cukura
  • 50 g mandeļu (vai citu riekstu)
  • sauja žāvētu aprikožu

Kūku var pasniegt gan ar saldējumu, gan vaniļas vai karameļu mērci, gan svaigu ogu mērci.

 

Pagatavošana:

1. Miltus samaisa ar 2 ēdamkarotēm cukura un šķipsnu sāls. Aukstu sviestu uz rupjās rīves uzrīvē skaidiņās uz miltiem un samīca, izveidojot drupaču mīklu.

2. Nelielu (puse no klasiskās) cepešplātni izklāj ar cepamo papīru. Āboliem izņem serdes, sagriež šķēlītēs, apslaka ar 2 ēdamkarotēm citrona sulas (lai nebrūnē), samaisa un ber cepešplātnē.

3. Citronam norīvē miziņu un samaisa ar 2 ēdamkarotēm cukura, un pārkaisa āboliem. Sakapā mandeles un aprikozes un pārber pāri. Tad visu pārber ar drumstalu mīklu un liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta 210 grādos.

4. Cep apmēram 20 minūšu, līdz kūkas virspuse kļūst zeltaini brūna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Kaķa vietā suns

Pirms gada savu uzvaras ieskrējienu bija sācis nu jau visiem labi zināmais tumšpelēkais kaķis. Tagad kārta sunim – tam, ko līdz ekrānam aizveduši brāļi Ābeles.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata