Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Ideālists un iekšējā ģorga

Vienreiz sēdējām redakcijā un skatījāmies laukā pa logu. "Nāk virsū ģorga," teica Viens. "Tad jāpanāk, lai iekšējā ģorga ir stiprāka par ārējo," gudri pamācīja Otrs. "Nez ko par to teiktu Gūtenmorgens?" pie sevis nodomāju, uzreiz arī apzvērot pie izdevības paprasīt. Jo Gūtenmorgens, ja tā padomā, patiešām zina visu. Vai gandrīz visu, jo lasa žurnālu Ko Politiķi Tev Nestāsta, apceļo laukus un ir strādājis Valsts ilgās un spējīgās attīstības birojā.

Tiem, kas vēl nepazīst ne Gūtenmorgenu, ne rakstnieku Māri Bērziņu, iesaku ar steigu iepazīties – ja ne klātienē, tad vismaz no drukātā vārda. Jo ir tā vērts. Jo viņam sanāk. Arī pacelties tā drusku virs zemes (un ne jau prasti, bet tā estētiski un garīgi bagātinoši), ja vienreiz sakārojies justies kaut drusku laimīgākam. Tikai nejauciet – Gūtenmorgens nav nekāds vidusmēra latvietis, jo pašos pamatos viņam nepiestāv būt pa vidu. (Kaut kad vienreiz – vēl pirmajā reizē – viņš gan mēģināja, bet tad drusku vīlās zelta vidusceļā.)

Vārdu sakot – par Gūtenmorgenu pilnīgi noteikti varētu uzņemt kādu seriālu, tik daudz visa kā viņš jau piedzīvojis, un nešaubos, ka piedzīvos vēl. Turklāt seriāli šobrīd modē: tiem no jauna atkal pievēršas ne tikai cienīti režisori ar vārdu, bet pat veselas valstis. Redz, piemēram, Turcijā tos izmanto pēc pilnas programmas – gan lai tautu nomierinātu, gan lai citām radītu noteiktu tēlu par sevi. Daudz piesauktā maigā vara darbībā.

Bet pie kādas varas varam pieskaitīt mašīnas un mākslīgo intelektu? It kā nemanāmi, tomēr to attīstība arvien straujāk iet uz priekšu, un – skaties! – datori jau zemtekstus sāk saprast. Pētnieks Guntis Bārzdiņš gan ir pārliecināts – tehnoloģijas tomēr atvieglo ikdienu un no pārspīlētas pielīmēšanās ekrāniem gan jau arī cilvēki ar laiku atradināsies. Un varbūt tad paņems rokās fotogrāfa Mārtiņa Cīruļa veidoto albumu ar tūkstoš portretiem. Vai tur var izvilkt kādu Latvijas iedzīvotāja vidējo aritmētisko? Grūti teikt, laikam jau drīzāk jāpiekrīt Mārim Bērziņam, ka ar to vispārināšanu nevajag aizrauties. Bet pazīstamas sejas ieraudzīt vienmēr patīkami. Tāpat kā skatīties gaisa attēlos, kā skaisti tiek saukti āra kino, vai atgriezties bērnībā, izbaudot jau zināmas garšas, kas varbūt drusku mainījušās, bet tomēr nekur nav pazudušas.

Ja arī tās jūs tomēr nevar nomierināt un apkārt notiekošais nedod miera, iesaku darīt kā Gūtenmorgens: vienreiz mierīgi sēdēt uz soliņa un neko ļaunu nenojaust.

Šīs SestDienas, 9. - 15. jūnija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Gūtenmorgens un sirdsapziņa. Izmēģinājis dažādas profesijas un kļuvis par pacifistu, populārās Svina garšas autors Māris Bērziņš izdod otro Gūtenmorgena grāmatu un skaidro, kāpēc neies politikā.

IDEJA. Latvijas vidējais aritmētiskais. Fotogrāfs Mārtiņš Cīrulis Latvijai sagatavojis īpašu dāvanu – fotoalbumu ar tūkstoš portretiem, kuru vidū katrs iedzīvotājs spēs atrast sev pazīstamu seju, sākot no Valsts prezidenta, beidzot ar piemājas sētnieku.

PASAULĒ. Turcijas spogulis sērijās. Ziepju operas pēdējos gados ir kļuvušas par vienu no ienesīgākajām Turcijas eksporta precēm. Taču tās ir arī turku sabiedrības noskaņojuma indikators un efektīvs tā dēvētās maigās varas instruments.

TUVPLĀNĀ. Neuzskata vairs par ķertu. Mākslīgais intelekts mācās no piemēriem, drīz uztvers arī metaforas un zemtekstus un spēs darīt radošu darbu, stāsta pētnieks Guntis Bārzdiņš. Viņaprāt, tehnoloģijas atvieglo ikdienu, bet no pārspīlētas pielīmēšanās ekrāniem gan jau ar laiku cilvēki atradināsies.

TĒMA. Bērnības garša šodienas veikalā. Konfektes Serenāde un vārītais iebiezinātais piens, bārbeles un kur nu bez Cielaviņas! Vai tā ir bērnības garša, zināma vērtība vai arī laika pārbaudi izturējusi izcila recepte, ko pārspēt grūti? SestDiena noskaidro, kāpēc mums gribas ēst pārtiku ar tiem pašiem nosaukumiem, ko veikalā vai "zem letes" varēja atrast arī bērnībā.

PRIEKŠĀ. Sviests margarīna laikmetā. Ja, uz maizes uzziežot sviestu, jau esat aizsapņojušies par saulgriežu svinēšanu un pie sevis dungojat kādu latviešu dziesmu, tad jādodas uz Valmiermuižu, kur norisināsies festivāls Sviests 2017. Par visāda veida sviestu SestDiena sarunājas ar vienu no festivāla organizatorēm Dainu Zalāni, kuru mēdz saukt arī par dainu tēvu brunčos.

FOKUSĀ. Attēli tumsā un bez sienām. Brīvdabas kino nojauc ierastā kinoteātra aprises, piedāvājot pavisam citu skatpunktu, – tas ļauj vērot ne tikai filmas, bet arī apkārtējo vidi neierastā perspektīvā. Šogad gaisa attēlus brīvdabā varēs skatīties ne tikai Rīgā, bet arī daudzviet citur – gan dažādu festivālu un projektu ietvaros, gan pašvaldību organizētajos seansos.

Kā arī ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, CEĻOJUMS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDiena IESAKA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

 

Top komentāri

Hujenābends
H
Nu nezinu jūsu Gūtenmorgenu, bet jūs neuztraucieties. Es nesen izdarīju pētījumu savu itāļu paziņu aprindās, viņi neviens nezina Rafaello Džovanjoli. Tā gadās.
Spridzānei
S
Seriāls ir miris. Kādi ķitvaju micīt seriāli, kad ir Tramps un Meja?
Ejat ārstēties
E
Kas tas par murgu gutenmorgens un gorgs?Tak beidzoet dzert un ejat pie psihiatra-tas jūs var glābt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata