Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūsdienu kulti

Kurā brīdī jūs pazaudējāt jūsmu par puķītēm? Kad pieķērāt sevi, ka pēkšņi vairs neesat tas, kurš brīnās, bet gan tas, kurš ar šķībi viszinīgu smaidu klausās, kā to dara kāds cits? Un vai tas kaut kā saistīts ar to iekšējo bērnu (negantnieku, kāpēci, saulstariņu) sevī, ko tik bieži mūsdienās kādam prātniekam patīk atgādināt kā absolūti nepieciešamu vienību? Dzīvo viņš kaut kur vēl jūsos vai sen jau aizbēdzis zilajās tālēs (uz vulkāniskām salām, piemēram, lai interesantāk)?

Mārtiņš Mielavs, viens no populārā Rīgas kluba Piens veidotājiem, atzīst – viņam to jūsmu noņēmušas garās naktis darbos bārā. Bet vietā iedevušas rūdījumu un pārliecību par sevi tajā, ko dara. Kas labāk? Vai mūžam brīnīties ir tā lielākā vērtība, ko vērts glabāt un kopt, vai tomēr vajag stāvēt abām kājām uz zemes un neļaut sev pārāk aizfantazēties? Kā izvēlēties, kam ticēt, ja reiz esi nonācis līdz atziņai, ka ne viss, ko saka tie daudzie pieaugušie, tiešām ir vislabākais iespējamais?

Piemēram, par piejūras kokiem, kur jau kādu laiku dabas aizstāvji ar tautsaimniekiem strīdas. Kuru argumenti spēcīgāki? Piemēram, par stereotipiem, kas ne tikai atsevišķām ģimenēm, bet arī veselām tautām liek kļūt piesardzīgām un aizdomīgām pret visiem, kas viņiem tuvojas. Un tad "mēs" un "viņi" iegulst vēl stingrāk apziņā. Abās pusēs. Piemēram, par tehnoloģijām, kuras vienlaikus mūs atbrīvo un padara atkarīgus. Piemēru simti un tūkstoši – ko tajos visos tas iekšējais bērns var palīdzēt?

Grāmatu ilustratore un nu jau arī tekstu autore Rūta Briede saka – viss ir detaļās, tās vajag ievērot, lai pēc tam, saliekot kopā, varētu veidot stāstu. Bet stāsti ļaus ieraudzīt kaut ko no pavisam citas puses, domāt laukā no tās vecās labās visu nīstās un vienlaikus mīlētās kastes. Jo reizēm pietiek ilgi klausīties kaiju balsīs vai kaimiņienes sūdzībās, lai taptu grāmata. Vai ieraudzīt nobružātus dīvānus, lai izveidotos kulta vieta. Vai noglāstīt telefona ekrānu, lai mainītu visas pasaules ieradumus uz neatgriešanos. Vai noticēt melleņu gariem, lai paplašinātu sabiedrības skatu. Vai galu galā par bargu naudu izsolīt pašam savu veco dzīvi, lai tiktu pie pavisam jaunas – daudz krāsainākas un kaut drusku laimīgākas.

Kur tur tas iekšējais bērns? Varbūt tajos klusajos smieklos par sevi, kad viss kārtējo reizi iznāk pavisam savādāk, bet galīgi ne sliktāk, kā plānots. Varbūt tajā paļāvībā, ka dusmīgi cilvēki tomēr nav norma. Patiesībā viņi taču visi ir noburti.

Šīs SestDienas, 21. - 27. jūlija, numurā lasiet:

TUVPLĀNĀ. Ir daudz vienkāršāki biznesi. Viss notiek bez biznesa plāna, saka Mārtiņš Mielavs, viens no kluba Piens izveidotājiem. SestDienai viņš stāsta gan par to, kā radīt vietu ar kulta statusu, gan to, kā pēc tam nestagnēt un atrast arvien grūtākus uzdevumus.

SestDienas SALONS. Tētis Cirvis krāpj Mammudabu. Mežu zinātājs un politiķis Uģis Rotbergs par to, kāpēc ezeri nav kvadrātveida, upes netek taisnos leņķos un no kurienes ir radusies vēlme izcirst piejūras priedes.

TEHNOLOĢIJAS. Tā tiešām bija revolūcija. Stīvs Džobss nemeloja, pirms desmit gadiem prezentācijā solot, ka Apple iPhone apgriezīs pasauli kājām gaisā – kopš to nonākšanas tirdzniecībā viedtelefoni daudzus mūsu ieradumus mainījuši līdz nepazīšanai, un šodien lielai daļai cilvēces dzīve bez mobilā drauga jau šķiet neiedomājama. Fenomena izpētē aktīvi metušies dažādu disciplīnu zinātnieki, pētot, kā viedās ierīces ietekmē mūsu veselību, uzvedību, prāta spējas un pat hobijus un ģimenes dzīvi.

TĒMA. Naktsmājas pie svešinieka. Aizvien biežāk, dodoties ceļojumos, cilvēki viesnīcu vietā izvēlas apmesties privātās mājās vai dzīvokļos, ko piedāvā īpašas platformas internetā. Ne vienmēr gan viss izdodas, kā plānots, – kā īrnieki, tā izīrētāji mēdz būt dažādi ar visām no tā izrietošajām sekām.

PRIEKŠĀ. Par kaijām un bērnu sevī. Ir ļoti svarīgi neaizmirst, ka bērns nav samazināts cilvēks vai puscilvēks, uzsver bērnu grāmatu ilustratore un autore Rūta Briede, kura par savu debijas grāmatu izvirzīta Jāņa Baltvilka balvai vairākās kategorijās. Viņa iesaka katram uzrakstīt vai uzzīmēt grāmatu bērniem un arī savu nākamo jau iecerējusi, iedvesmojoties no leģendārā diriģenta Leonīda Vīgnera “nesavaldības mantojuma”.

PORTRETS. Spoku stāsti mellenājos. Īsi pirms savas jaunākās filmas Melleņu gari pirmizrādes Latvijā režisore Astra Zoldnere stāsta par sienām ap romu kultūru, īsfilmu kā kino “mazo brāli” un sievietes skatupunkta iztrūkumu filmu stāstos.

PASAULĒ. Izsoļu specifiskais šarms. No aizkostām tostermaizēm līdz vērtīgiem mākslas priekšmetiem, iznīcinātājiem, veseliem ciematiem un pat cilvēka dzīvei – to visu var izlikt izsolē. Turklāt prestižie izsoļu nami jau sen nav monopola turētāji šajā jomā – interneta izsoļu platformās mūsdienās var atrast visneiedomājamākās lietas.

Kā arī CEĻOJUMS, ŠONEDĒĻ, AKTUĀLI, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDiena IESAKA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Sulīgā Anda
S
Andiņai ir savs mīlestības kults!!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata