Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pirmsjāņu sveiciens!

Vasarā Latvija ir vairāk lielvalsts nekā ziemā. Kamēr Kurzemē un Vidzemē dzīvo un nedzīvo dabu šķaida krusas graudi olas lielumā un virpuļviesulis ar vispārējām vēlēšanu tiesībām līdzvēr­tīgu jaudu plēš laukā atlikušās muižu alejas, nesdams pa gaisu lielus bērzus ar visām saknēm un sētās pār­vietodams pat traktorus, tikmēr rīdzinieki slinki dzer alu savās dārza lapenēs vai jumta terasēs, velti cerēda­mi, ka Pērkontēvs tiem piedāvās kādu nevirtuālu atrakciju, lai nav jāizdzer par vienu alu vairāk, nekā vajadzētu.

Rīdzinieki pat skaidri varētu norādīt Pēr­kontēvam virpuļviesuļa mērķus, sākot ar Uzvaras stēlu Pārdaugavā, jo dabas stihija ir vienīgais veids, kā šo Staļina sarkanās impērijas simbolu pašreizējā politis­kajā situācijā var politkorekti novākt. Tad vietā, lai imperiālistiem arī savs prieciņš tiek, varētu vienoties par kompromisu un atjaunot Uzvaras kolonnu, kas tomēr ir gaumīgāka un simbolizē impērijas ne to lumpeniski asiņaināko periodu, bet Krievijas mēģinā­jumu kļūt eiropeiskai. Politkorekti novāktās stēlas vietā varētu… nē, ne koncertzāli celt (patiesi, ideja pārbūvēt šim nolūkam Dailes teātri ir daudz labāka ne tikai no taupības, bet arī no kultūrstratēģijas viedokļa, lai teātrim nav jāplēšas pušu mēģinājumos savienot mākslu ar masām, cenšoties piepildīt zāli, kas tam ir par lielu). Tur varētu necelt neko, ja reiz sabiedrība vēlas zaļuma virzienā stūrēt nopietni. Un rīkot tur parka zaļajās alejās visus tos maratonus un velobrau­cienus, kas pagaidām rīdzinieku vairākumam dod tikai satiksmes sastrēgumus. Atliek tikai vienoties, kuram nejēdzīgam objektam lai Pērkontēva virpuļviesulis to stēlu uzmet virsū. Triangula bastionam lai nes pāri vai kā, Rīgas arhitekti?

Šīs SestDienas,  14. – 20. jūnija, numurā lasiet:

TUVPLĀNĀ. Par leļļu būtību un sūtību. Pedagogs, režisors, mūziķis Ģirts Šolis par reibuma filozofisko pusi, to, vai viegli būt dzīvē "bez štata" un kā mainās priekšstati par lellēm Latvijā.

PASAULĒ. Golunova lieta vārda brīvību nesola. Krievijā plašu rezonansi izraisījusi pētnieciskā žurnālista Ivana Golunova apcietināšana, par ko publiskajā telpā virmo visdažādākās versijas – sākot ar pārliecību, ka tieši pret viņu vērsta apzināta varas iestāžu akcija vai pasūtījums, un beidzot ar pieļāvumu, ka policisti šādi centušies uzlabot noziegumu atklāšanas rādītājus.

SestDienas SALONS. Varbūt labāk kosmodromu. Ints Dālderis par to, kā nozagt naudu koncertzālei, par nepabeigtajiem objektiem un atsevišķu tualeti diriģentam.

TĒMA. Pretabortu vilnis. Vairāki ASV štati pēdējos mēnešos pieņēmuši likumus, kas stingri ierobežo vai pat gandrīz pilnībā aizliedz pārtraukt grūtniecību. ASV aborti ir legāli, bet kopš republikāņa Donalda Trampa stāšanās amatā abortu pretiniekiem ir pavērušās lielākas iespējas panākt savus mērķus.

SPORTS. "Cits futbols" no kādreizējās Austrumberlīnes. Vācijā par sensāciju kļuvusi futbola kluba Union iekļūšana valsts augstākajā līgā, un šajā gadījumā stāsts ir ne tikai par futbolu, bet arī vēlmi pierādīt, ka pat mūsdienās tik ļoti komercializētā sportā vissvarīgākais tomēr ir pašcieņa un bezgalīgi uzticami līdzjutēji.

PIEREDZE. Sparģeļu trakums. Lai gan varētu šķist, ka sparģeļi Latvijā ir pēdējo gadu modes kliedziens, patiesībā pašmāju virtuvē tie pazīstami jau sen. Mazzaru saimniecībā vērtē, ka tiem ir perspektīva un audzēšanu Latvijā noteikti varētu vēl attīstīt.

CEĻOJUMS. Uz Tērbatu un atpakaļ. Viss ir tāds pats un tomēr tik ļoti mainījies – ja gribas paceļot laikā un tomēr gūt jaunus iespaidus, var doties uz vietām, kurās būts pirms daudziem gadiem. Piemēram, braukt uz Tartu, lai jau citādi ieraudzītu savu kādreizējo studiju pilsētu.

FOKUSĀ BALTIJA. Dziesmas lielā diena Igaunijā. No mēģinājuma baznīcā aiz slēgtām durvīm un atļaujas dziedāt tikai vīru koriem līdz patriotiskām dziesmām arī padomju laikā un vērienīgām mūsdienu svinībām šogad – aprit 150 gadu kopš pirmajiem igauņu dziesmu svētkiem, kurus izbaudīt aicināts arī jebkurš interesents no Latvijas.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

mazāk dzert alu
m
Jaunajam cilvēkam, izpatīkot nacionāļiem un sev, patīk kacināt publiku. Pieminekli varēja novākt pirms 30 gadiem. Ir zināms labums, - uzvaras parkā pulcējas tie, kuri nekādos apstākļos neintegrēsies Latvijas sabiedrībā, saglabājot impēriski padomisko domāšanu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata