Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Stuk, stuk!

Pret tā saukto čekas maisu atvēršanu ir daudz argumentu, kurus kopsavelkot būtu jārodas secinājumam – atvērt nevar, jo informācija nav pilnīga, daudz ko tik un tā neuzzināsim, visticamāk, nekad (nu kaut vai to, vai konkrētais aģents par tādu ir kļuvis vājuma brīdī ar šantāžas un draudu palīdzību un pēc tam ziņojis gariem zobiem, cenzdamies nevienam pāri nenodarīt, vai arī stučījis ar ļaunu prieku).

Tāpēc publiskot tos apmēram četrarpus tūkstošus aģentūras kartīšu, kurās ir aģentu vārdi un uzvārdi, nebūtu taisnīgi. Jo šie nav visi aģenti; jo lielākoties tie ir 60.–80. gadu aģenti, kad par politiskas anekdotes stāstīšanu vairs nevarēja nošaut kā Staļina laikā; jo tolaik nebija tā kā tagad Putina Krievijā, kad valsti vada čekisti, tolaik čeka bija padota partijai, tāpēc vairāk tiesas būtu pelnījuši partijas funkcionāri… Šādu "jo" ir daudz, jo (vēl viens jo) cilvēks ir vājš, un daudzreiz viņa rīcību var ja ne attaisnot, tad izprast un arī piedot.

Taču visiem šiem vaicājumiem un pārmetumiem iespējamā netaisnīgumā, ja maisi tiks atvērti, tomēr pretī liekams viens arguments – ne manis izdomāts, bet internetā atrasts, tomēr arī manī mājojis: visiem šiem cilvēkiem bija iespēja atzīties, ka viņi gan ir bijuši savervēti, bet nekādus ļaundarbus nav veikuši. Kāpēc tikai uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi cilvēki ir izmantojuši šo iespēju? Kāpēc 27 gadu laikā pārējie nav spējuši saņemt dūšu un atklāt, kā viena no pasaules represīvākajām iestādēm ir mēģinājusi nopirkt viņu dvēseles un kāpēc tai tas nav izdevies? Jo, ja viņi neatzīstas, tad iznāk, ka ir izdevies.

Žurnāla SestDiena 8. – 14. jūnija numurā lasiet:

FOKUSĀ. Ar uzvārdiem, bez parakstiem. VDK aģentu kartotēku noteikti publiskos, un varbūt mēs līdz tam brīdim arī nodzīvosim.

PASAULĒ. Nebeidzamais sankciju karš. Jau četrus gadus spēkā ir Rietumu un Krievijas abpusējās sankcijas, kas tika ieviestas pēc Krimas aneksijas un kara sākšanās Austrumukrainā. Pagaidām nekas neliecina, ka tuvākajā laikā tās varētu tikt atceltas.

SestDienas SALONS. Turiet muguru taisni. Esmu vienīgā trakā, kas 95 gadu vecumā vēl dejo uz skatuves. Man nebūtu nekas pretī, ja kāds mani ierakstītu Ginesa grāmatā. Kāpēc gan ne, ja tāds ir fakts? Tā saka leģendārā latviešu dejotāja Vija Vētra. Šajā ziņā pārliecinoši pārspējusi abas pasaulslavenās ilgdejotājas Alisiju Alonso un Maiju Plisecku, vispusīgā latviešu dejotāja, horeogrāfe un pedagoģe divos sarīkojumos Rīgā Latviešu biedrības namā svinēs savu 95 mūža un 75 skatuves darba gadu jubileju.

SPORTS. Latvijas vilki igauņu lapsas vadībā. Latvijas volejbola izlase pēc 23 gadu pārtraukuma gatava atgriezties Eiropas čempionāta finālturnīrā.

ĀRPUS CV. Tā gaisma joprojām ir acīs. Vitauts Tamužs karā un zinātnē.

TĒMA. Uz veikalu ar savu turzu. Auduma maisiņš uz pleca, tajā rūpīgi izmazgātas burciņas, kārbiņas, dažāda izmēra auduma kulītes – pašam sava tara, kur pārdevējam iesvērt pircēja kārotos produktus. Tā iepirkties dodas mūsdienīgs, ilgtspējīgi domājošs cilvēks, kuram svarīgi pēc iespējas samazināt dažādu preču iepakojuma atkritumu daudzumu uz pasaules. Pieprasījums pēc beziepakojuma produktiem pieaug, tāpēc vajag vairāk tirdzniecības vietu, kur tādi būtu pieejami. Bezatkritumu dzīvesveida entuziasti drīzumā Rīgā atvērs beziepakojuma veikalu.

CEĻOJUMS. Tulpju medības Turcijā. Stambula ir pilsēta ar prātam neaptveramu vēsturisko mantojumu un tūrisma iespējām. Vairākums Latvijas tūristu brauc uz Turciju smelties mazliet citu iespaidu – sauļoties un atpūsties –, taču Stambula piedāvā garšu, smaržu un iespaidu baudījumu, kas ir pilnīgi pielīdzināms daudz tālākām un eksotiskākām zemēm.

Kā arī ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka lielajā kliegšanā par čekas tēmu līdz pat vēlēšanām, jebkura loģiska balss palik nesadzirdēta. Tomēr vēlos ko jautāt - a ko jūs domājat darīt ar tiem indivīdiem, kuru sadarbība ar VDK patiesībā bija PRETOŠANĀS FORMA?
Pravietisnejaukais > Egīls Zirnis
P
Egīl, uz Tavu jautājumu ir atbilde, ceru, ka Tu to vari satvert. Nevis "saprast", bet - "satvert"... "Jūs atzīsiet patiesību un patiesība jūs darīs brīvus!" (Jāņa Evanģēlijs 8-32)
Trollis JT
T
Valstī, kur katrai sevi cienošai iestādei ir "uzticības telefons" ... tiek kaismīgi diskutēts par kolaborācijas tēmu. Varbūt vajadzētu visiem paskatīties spogulī un... mēģināt neapvemties... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata