Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bērnības garša šodienas veikalā

Konfektes Serenāde un vārītais iebiezinātais piens, bārbeles un cepumi Selga, biezpiena sieriņš Kārums, un kur nu bez Cielaviņas! Vai tā ir bērnības garša, zināma vērtība vai arī laika pārbaudi izturējusi izcila recepte, ko pārspēt grūti? Kāpēc mums gribas ēst pārtiku ar tiem pašiem nosaukumiem, ko veikalā vai "zem letes" varēja atrast arī bērnībā?

Šķiet, senākais no šiem laika pārbaudi izturējušiem zīmoliem ir konfekte Serenāde. SIA Orkla Confectionery & Snacks Latvija, kam nu pieder zīmols Laima, apliecina, ka ražošanā šokolādes konfekte ar šādu recepti laista 1937. gadā, kas sakrīt ar brīdi, kad tā laika Latvijas valdība sāka uzpirkt saldumu ražotāju Rigerts un Laima akcijas, apvienojot tos vienā uzņēmumā ar nosaukumu Laima. Uzzināt receptes autoru SestDienai tā arī neizdevās. Ir vien leģenda, kuru stāsta šodienas zīmola Laima pārstāvji, – reiz dzīvojis kāds talantīgs saldumu ražotājs, kas konfekti radījis kā mīlestības apliecinājumu savai iecerētajai. Vai tā patiesi ir bijis, to nav iespējams noskaidrot.

Liela daļa citu, arī šodien iecienītu, pārtikas zīmolu radušies padomju laikā, kad jaunu recepšu izdomāšana un ieviešana bija gana smagnējs process ar daudzām iesaistītām personām, pārbaudēm, apstiprināšanām. Rezultātā recepte "pa ceļam" tikusi uzlabota, un roku, iespējams, pielikusi vesela virkne konditoru un pārtikas tehnologu. Līdz ar to ir sarežģīti atrast, kurš ir pats pirmais idejas autors. Turklāt arī dažādos arhīvu materiālos parasti kā receptes autors norādīts nevis viens konkrēts cilvēks, bet gan uzņēmums.

Virkne nostalģisko zīmolu, ko izvērstajā aptaujā min sociālā tīkla Twitter lietotāji, ir arī piena pārstrādes uzņēmuma Food Union produktu portfelī. Piemēram, siers Dzintars, saldējums Pols vai zīmols Kārums, kurš nu jau labu laiku vairs nav tikai biezpiena sieriņa, bet ir arī piena, svaigā siera, jogurta un citu produktu nosaukums. Stāsts par biezpiena sieriņu Kārums vispār ir mānīgs, jo, aptaujājot cilvēkus, viņi to piemin kā bērnībā ēstu un mīļu produktu, taču biezpiena sieriņu ar šādu nosaukumu Rīgas piensaimnieks sāka ražot vien 1994. gadā. Visticamāk, ēsts un nostalģiskās jūtas radījis Kāruma priekštecis – sieriņš Mazulis, kuru Rīgas Piena centrālē, kur vēlāk izveidojās Rīgas piensaimnieks, sāka ražot 1949. gadā.

Food Union bilancē ir arī saldējums Pols, kura pirmsākumus uzņēmuma pārstāve Linda Mežgaile saista ar pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem, kad citā tā laika piena pārstrādes uzņēmumā Rīgas piena kombināts sāka ražot saldējumu ar polārlāci uz iepakojuma. Toreiz tā nosaukums bija Piena saldējums. Savukārt saldējums ar nosaukumu Pols tiek ražots kopš 1971. gada. Food Union gan nenoliedz, ka saldējuma receptūra ir mainījusies vairākkārtīgi. Mežgaile skaidro, ka tā noticis, "sekojot pircēju vēlmēm pēc formā un izskatā uzlabota produkta". Pamatā gan esot 1971. gada recepte.

Visu rakstu par ilglaicīgiem Latvijā ražotiem pārtikas produktu zīmoliem lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Top komentāri

Ne jau ''Selgai'' bija tā garša,
N
bet gan ''Domino'' un ''Jubilejas''. Un no tortēm - Labrīt; Pūt, vējiņi; Pie kamīna; Dzērveņu; Draudzība (Cielaviņa - tāda vāja karikatūra); Daina; Sonāte; Ābolu deserta, Jūnijs un citām vien atmiņas palikušas. Tās bija tortes ''ar noslēpumu'' un neatkārtojamu garšu, bet tās, ko šodien ražo - lētas un vulgāras atraugas, toties - divas trīs reizes dārgākas. Un tagadējo 10 šķirņu šokolādes konfekšu vietā toreiz bija savs simts šķirņu. Tā ka, dienu ar nakti nesalīdzināt. Pat Kaukāzs, kas maksāja 1,40 rbļ. par kg, bija daudz gardāks un lētāks par šodienas Roku.
DomāLīdzi
D
Dārgie "ražotāji" - tad kad Jūs atsāksiet ķīmisko laboratorijas eksperimentu rezultātā iegūto pašlaik nopērkamo "produktu izstrādājumu" vietā ražot normālu pārtiku bez palmu eļļām, guarānas sveķiem u.t.t. tad arī parunāsim par garšām, veselību un arī Jūsu produkcijas noiets palielināsies!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata